Ingefära – bekämpar inflammation och illamående
Ingefära bekämpar inflammation, illamående, artros och muskelvärk samt stärker ditt immunförsvar. Se alla dess hälsosamma effekter här – och ta reda på hur du bäst förbereder och äter ingefära.
Ingefära bekämpar inflammation, illamående, artros och muskelvärk samt stärker ditt immunförsvar. Se alla dess hälsosamma effekter här – och ta reda på hur du bäst förbereder och äter ingefära.
Ingefära har i århundraden använts som naturmedicin – och med goda skäl.
Den kryddiga roten erbjuder nämligen en lång rad potentiella hälsofördelar, allt från att lindra matsmältningsbesvär till att dämpa inflammation och illamående.
Men hur äter man färsk ingefära? Hur mycket kan man äta per dag? Och ska roten ätas med eller utan skal?
Vi dyker ner i vad ingefära kan göra för din kropp – och hur du enkelt kan få i dig mer av den i vardagen.
Ingefära är en växt som har odlats i tusentals år i Indien och Kina. Ingefära används oftast som krydda i mat, men på senare år har ingefärsshots också blivit mycket populära.
Växtdel: Ingefära kallas ofta för en rot – men tekniskt sett är ingefära, som kommer från växten Zingiber officinale, nämligen en så kallad rhizom. Det är en underjordisk stam som växer horisontellt och bildar rötter och skott. Ingefära borde alltså kallas för en knöl eller en stam snarare än en rot.
Ursprung: Härstammar från Sydostasien och har använts i tusentals år både i matlagning och traditionell medicin.
Smak och doft: Har en karakteristisk skarp, lätt citronaktig och kryddig smak.
Användning: Används färsk, torkad, som pulver, i te, juice och i kosttillskott.
Aktiva ämnen: Innehåller bioaktiva föreningar som gingeroler och shogaoler, som tros ha hälsofrämjande egenskaper.
Ingefära dämpar inflammationer. Forskning har fastställt att ingefära är en av de mest antiinflammatoriska råvarorna som finns. Det innebär att ingefära är utmärkt för att bekämpa inflammationer i kroppen. Det är ingefära höga halt av växtsubstansen gingeroler som verkar effektivt mot inflammation.
Knölväxten motverkar illamående. Flera studier visar att ingefära effektivt lindrar illamående, både om det beror på sjösjuka, åksjuka, graviditet eller rentav kemoterapi. Om det också kan lindra illamående efter baksmälla kan du själv testa hemma.
Läs också: Så klarar du dig genom graviditetsillamående
Ingefära kan lindra reumatiska smärtor. Knölen kan inte bota reumatism, men enligt studier kan ett extrakt lindra stelhet och smärta hos patienter med artros i knäna och höfterna och därmed öka deras rörlighet. Det är troligen gingerolerna som bekämpar inflammation i kroppen som kan ta åt sig äran för effekten.
Ingefära lindrar ömma muskler. Tränar du hårt och har ofta ömma muskler kan du med fördel börja äta ingefära. Studier visar nämligen att det kan lindra ömma muskler eller leder efter träning. Återigen tros det vara gingerolerna som spelar in, eftersom de dämpar den inflammation som kan uppstå i kroppen efter ett hårt träningspass.
Du får mest nytta av att äta knölen rå, som den är. Du kan till exempel riva den och ha den i dina smoothies, juicer, morgonmjölk eller i saften från en färskpressad apelsin.
Du kan också äta ingefära i skivor till sushi, lägga den i soppor eller strö den finhackad över dina wokrätter.
Ingefära är också lämplig att använda färsk i marinader till kött, eftersom den innehåller ett enzym som mörar köttet.
Du kan också koka ingefära och använda den till de populära ingefärsshots. Här ska du dock vara medveten om att du ungefär halverar effekten genom att koka den.
Ja, det rekommenderas att du skalar ingefära eftersom det lätt kan gömma sig jordbakterier i de små revorna oavsett hur noga du sköljer den. Skala den gärna med en tesked, så skrapar du den väldigt tunt och undviker att för mycket av den nyttiga roten går till spillo.
Om du vill använda skalet, se till att du har en ekologisk variant och skrubba noggrant med en grönsaksborste i alla små skrymslen så att du får bort smuts, virus och bakterier.
Ja, du kan absolut frysa ingefära om du köpt en stor bit. Skala den innan du fryser den, och riv den när du har tinat den.
Så här gör du ingefärsshots: Skrubba ingefäran noggrant och skär den i tunna skivor. Lägg skivorna i en kastrull med 1,5 liter vatten och låt sjuda i 45 minuter. Låt sedan ingefära dra i 45 minuter i vattnet innan du silar av vätskan. Tillsätt lite honung och saften från 1–2 citroner och ställ i kylen.
I de allra flesta studier med ingefära har forskarna gett deltagarna 500–1000 mg torkat pulver, motsvarande 2–4 gram färsk ingefära. Det betyder inte att du inte får äta mer, men överdriv inte.
Vid osannolikt stora intag under flera veckor kan ingefära potentiellt vara skadligt. Överdosering kan orsaka uppblåsthet, diarré, halsbränna, instabilt blodtryck och blodsocker samt ökad blödningsbenägenhet. I extrema fall har man hos försöksdjur sett utveckling av cancertumörer.
Det finns endast få riskanalyser, men baserat på försök på råttor drar forskare slutsatsen att mängder på 10–15 gram per dag måste anses vara absolut ofarliga för vuxna. 10–15 gram motsvarar ungefär – i riven form – en rågad tesked.
Enskilda forskare, bland annat från University of Maryland, är dock något mer konservativa och rekommenderar en övre gräns på 4 gram per dag. Även dessa mest försiktiga forskare ser således inget problem med att du överskrider gränsen enstaka dagar, men avråder bara från att äta stora mängder dag efter dag.
Intaget har också betydelse. Medan du får i dig hela knölen när du använder pulver, kapslar, tabletter och mixad ingefära, är den intagna mängden lägre när du kokar ett extrakt eller kör den genom en juicepress.
Danska, norska och finska livsmedelsverken avråder gravida från att äta eller dricka stora mängder ingefära, till exempel i form av ingefärsshots, te av ingefärspulver eller ta kosttillskott med ingefära. Anledningen är att det finns misstanke om att höga doser ingefära kan framkalla missfall. Svenska Livsmedelsverket har inte något specifikt råd om ingefära idag, men rådet att vara försiktig med kosttillskott när man är gravid gäller även kosttillskott med ingefära.
Patienter i blodförtunnande behandling bör kontrollera med sin läkare innan de intar ingefära i större mängder.
Läs också: Matcha te: Japansk superdryck som du kan göra själv på 5 minuter