Så länge håller din mat i frysen

Kött, fisk, marsipan. Få koll på hur länge dina matvaror kan hålla i frysen. Och få tips till att skapa bättre överblick i frysen, där du alltid har koll på vad du har.

Öppen frys med frysta grönsaker och soppa.

FRYS-KOLL Hur länge är det nu grönsaker håller sig i frysen...? Det kan du få 100 procentig koll på här i vår stora frysguide.

Hmmm... vad tusan är det här egentligen? Och hur länge har de här hallonen legat i frysen? Och oj, kolla där längst in ligger en gammal stek som vi har glömt bort.

Man kan tro att det handlar om en stor arkeologisk utgrävning, men vi står bara med huvudet inne i frysen och tittar på diverse påsar med olika oigenkännbart innehåll. Låter det bekant? Då är den här artikeln för dig (och mig), så att vi kan bli bättre på att nyttja våra frysar och deras funktion på bästa möjliga sätt. Det har nämligen många fördelar.

  • För det första är det väldigt tillfredsställande att skapa ordning och överblick i frysens alla lådor.
  • För det andra är det bra att få koll på hur länge dina matvaror över huvud taget tål att vara nerfrysta.

Ta dig ett par timmar, koka en kopp te och sätt på dig ett par handskar, för framför dig har du en iskall uppgift. Belöningen när du är klar, är mindre matsvinn, enkel mat på kort tid och en minskning av hus- hållsbudgeten. Sätt igång!

Se här hur länge de här matvarorna håller i frysen:

1 KÖTT


Hur länge håller kött i frysen? Det beror helt på vilken typ av kött det handlar om. Köttpålägg håller bara 1-2 månader i frysen medan vilt kött kan hålla upp till 1,5 år i frysen. Kolla den maximala hållbarheten i frysen för olika typer av kött här:

Hur länge håller kött i frysen

Hur länge håller kött i frysen?

Köttfärs

Max frystid: 4 månader

Bra att veta: De plastlådor du köper köttfärs i är inte bra för nedfrysning. Lägg köttet i en fryspåse istället, och platta till.

Fläskkött

Max frystid: 3-6 månader

Bra att veta: Stora bitar kött håller sig längre tid i frysen än små bitar, och magert kött håller sig bättre än fett.

Hela bitar nötkött

Max frystid: 1 år.

Bra att veta: Kom ihåg att tina upp köttet i kylskåpet. En stor stek kan ta ett dygn att tina. Lägg steken i en stor tallrik så det inte droppar köttsaft på dina övriga matvaror.

Lammkött och vilt kött

Max frystid: 1,5 år.

Bra att veta: Trots att lamm och vilt kan hålla sig i 1,5 år i frysen så ät det gär- na tidigare. All mat förlorar smak vid nedfrysning, och ju längre tid, desto mer smak går förlorad.

Korv och bacon

Max frystid: 1-3 månader

Bra att veta: Matvarorna är ganska feta och tål därför bara kort tid i frysen.

Köttpålägg

Max frystid: 1-2 månader

Bra att veta: Dela gärna upp i mindre portioner, och frys ner i fryspåsar.

Vill du äta mindre kött, men ändå ha lite av den goda smaken? Kolla in den här veckomenyn

2 FISK


Hur länge håller fisk i frysen?

Hur länge håller fisk och skaldjur i frysen?

Fet fisk

Max frystid: 1-2 månader.

Bra att veta: Med fisk är det extra viktigt att din frys håller minst -18 grader.

Mager fisk

Max frystid: 3-6 månader.

Bra att veta: Du kan absolut äta mager fisk som har varit fryst i 6 månader, men det rekommenderas inte. Ju längre nedfrysning, desto torrrare och tristare blir fisken.

Fiskfärs

Max frystid: 1-2 månader.

Bra att veta: Lägg ner fiskfärsen i en plastpåse innan du fryser den.

Skaldjur

Max frystid: 3-6 månader.

Bra att veta: Frys ner skaldjur så färska som möjligt, och tina dem i kylen.

Gravad och rökt fisk

Max frystid: 3-4 veckor

Bra att veta: Fisken förlorar snabbt smak i frysen. Tina upp i kylen.

3 FÅGEL


Hur länge håller kyckling i frysen?

Hur länge håller kyckling i frysen?

Kyckling

Max frystid: 8-9 månader.

Bra att veta: Du kan absolut äta fågel efter 8-9 månaders nedfrysning, men du ska veta att köttet blir torrare ju längre tid du låter det ligga i frysen.

Anka

Max frystid: 3-5 månader.

Bra att veta: Anka är fett och har därför kortare hållbarhet än kyckling.

Tina upp den långsamt i kylskåpet – det tar cirka 48 timmar. Lägg den på ett stort fat så det inte droppar ner saft.

4 HEMLAGAD MAT


Hur länge håller en gryta i frysen?

Hur länge håller hemlagade rätter i frysen?

Hemlagad mat

Max frystid: 3 månader.

Bra att veta: Det är väldigt olika hur länge maträtter kan hålla i frysen. Fettin- nehållet spelar en väsentlig roll, för fett härsknar snabbt. Ju mer fett, desto kortare hållbarhet.

5 MEJERIPRODUKTER


Hur länge håller smör i frysen?

Hur länge håller smör och andra mejeriprodukter i frysen?

Smör

Max frystid: 3 månader.

Bra att veta: Lägg smöret i en fryspåse. Dela ev upp det i mindre portioner.

Mjölk

Max frystid: 3 månader.

Bra att veta: Frys ner mjölken i en behållare som du inte fyller ända upp eftersom mjölk expanderar vid frysning.

Grädde

Max frystid: 3 månader.

Bra att veta: Tinad grädde är gott i t ex såser, men inte som vispgrädde. Du kan dock frysa vispad grädde. Tina den i kylen, och vispa lätt.

Hårdost, 45+

Max frystid: 3-4 månader.

Bra att veta: Smaken förtas lite, så tinad ost är bäst till matlagning.

Frys max bitar på 300-400 g. Packa in i plastfilm plus fryspåse.

Andra ostar

Magra ostar under 45+ samt hårda ostar som parmesan passar inte lika bra att frysa ner, eftersom de blir smuliga och trista.

Mjuka ostar är inte så bra att frysa ner, för de blir gryniga. Ska du använda osten i en varm rätt kan du dock göra ett försök, med t ex mögelost.

Fetaost och mozzarella till en sallad mår inte bra av att vara i frysen.

6 FRUKT


Hur länge håller frukt i frysen?

Hur länge håller frukt i frysen?

Generell frukt

Max frystid: 10-12 månader.

Bra att veta: Frukt kan generellt hålla sig relativt länge i frysen på grund av dess låga fettinnehåll. Eftersom konsistensen förändras efter en stund i frysen kommer frukten sedan vara bäst i t ex smoothies, gröt, sylt och bakverk.

Bananer

Max frystid: 2-3 månader.

Bra att veta: Skala, skär i skivor och frys ner i en fryspåse. Bananer är perfekta frysta i smoothies och tinade för att ge sötma till t ex kakor och bananpannkakor.

Bär

Max frystid: 3-4 månader.

Bra att veta: Frys gärna ner bären åtskilda i ett lager. Då undviker du att de fryser ihop i en klump. Lägg sedan ihop dem – helst i två lager i fryspåsar, så håller de bättre.

Tinade bär är mjukare än färska bär, och därför passar frysta bär bäst till smoothies och gröt eller tinade som topping på gröt, kvarg eller yoghurt.

Citrusfrukter

Max frystid: 10-12 månader.

Bra att veta: Apelsiner och citroner passar inte att frysa, men du kan pressa dem och frysa ner saften i t ex istärningspåsar. Använd citrussaften i t ex smoothies, drinkar eller ingefärsshots.

Är frukten ekologisk kan du också riva skalet och frysa ner det.

Äpplen och päron

Max frystid: 10-12 månader.

Bra att veta: Äpplens och pärons konsistens förändras efter nerfrysning och är därför bäst i mos, bakverk eller gröt.

7 GRÖNSAKER


Hur länge håller grönsaker i frysen?

Hur länge håller grönsaker i frysen?

Generella grönsaker

Max frystid: 10-12 månader.

Bra att veta: Grönsaker håller generellt länge i frysen tack vara deras låga fettinnehåll.

De allra flesta grönsaker ska blancheras innan du fryser dem – det förstör de enzymer som kan påverka kvaliteten och hållbarheten. Du blancherar grönsaker genom att sänka ner dem i kokande vatten under kort tid – från 30 sekunder till ett par minuter beroende på storleken. Häll sedan iskallt vatten över grönsakerna, låt dem droppa av och frys ner i passande portioner i fryspåsar.

Avokado

Max frystid: 2-3 månader.

Bra att veta: Avokador ska inte blancheras. Ta bort skal och kärna, tärna och vänd i citronsaft och frys ner i en fryspåse. Kom ihåg att pressa ut all luft ur påsen.

Du kan också frysa avokado som mos – kom ihåg citronsaft. Frusen avokado passar bra i smoothies och guacamole, men kan inte rekommenderas i sallader eller på smörgås eftersom att konsistensen blir lite lösare.

Tomater

Max frystid: 3 månader.

Bra att veta: Tomater ska inte blancheras. De ändrar konsistens efter ned- frysning och är därför bäst i grytor och soppor. Mixa dem ev eller gör dem till en tomatsås innan du fryser ner dem.

Paprika

Max frystid: 10 månader.

Bra att veta: Paprikor ska inte blancheras. Dela dem, ta bort stam och frön, skär i strimlor och frys ner. Efter nedfrysning är paprika bäst i soppor, grytor och liknande.

Potatis

Max frystid: 6 månader. (3 månader för potatismos)

Bra att veta:

  • Rå potatis ska inte frysas.
  • Kokt potatis kan frysas, men blir lite vattnig.
  • Potatismos kan frysas men rör igenom det ordentligt när det har tinat.

15 tips, som får dig att äta mer grönsaker

8 ÄGG


Hur länge håller ägg i frysen?

Hur länge håller ägg i frysen?

Pastöriserade äggulor

Max frystid: 6 månader.

Bra att veta: Ägg är generellt inte så bra att frysa, men det går. När du ska använda de frysta äggulorna ska du tina upp dem i kylskåpet och använda dem strax därefter. Använd dem till kakor eller andra bakverk.

Pastöriserade äggvitor

Max frystid: 6 månader.

Bra att veta: När du ska använda de frysta äggvitorna ska du tina upp dem i kylskåpet och använda dem strax efter. Använd dem till kakor och andra bakverk.

Äggvitor som har varit frysta kan dock inte vispas till maräng.

9 BAKVERK


Hur länge håller bröd och kakor i frysen?

Hur länge håller bröd och kakor i frysen?

Bröd

Max frystid: 2-8 månader.

Bra att veta: Ju fler frön – och därmed ju mer fett – desto kortare hållbarhet i frysen. Du kan absolut frysa rågbröd, men du riskerar att det blir smuligt.

Kakor

Max frystid: 2-3 månader.

Bra att veta: Fettinnehållet avgör hur länge du kan spara dina kakor i frysen. Ju mer fett, desto kortare hållbarhet i frysen. Dina kakor kommer troligen inte vara lika goda som om de var nybakade.

Om dina kakor ska frysas så undvik att lägga på topping, oavsett om det handlar om glasyr, smör- kräm, färskost eller färska bär.

10 DIVERSE: Marsipan, nötter, choklad mm


Hur länge håller marsipan och nötter i frysen?

Hur länge håller marsipan, nötter och annat i frysen?

Marsipan

Max frystid: 10 månader.

Bra att veta: Ren marsipan kan absolut frysas, men det är viktigt att tina upp den långsamt i kylskåpet. Konsistensen kan dock förändras lite så den passar bättre till kakor och godis efter nedfrysning.

Marsipan som du vill ha på t ex prinsesstårtor bör inte frysas ner. Den förlorar sin struktur och får därför svårt att sitta fast på en tårta.

Nötter

Max frystid: 6-12 månader.

Bra att veta: Nötter härsknar lätt, så om du har köpt hem för mycket kan du förlänga hållbarheten genom att frysa ner dem. Är de helt färska kan de hålla i frysen i ett år, annars kan du räkna med 6-8 månader.

Choklad

Max frystid: Bör inte frysas

Bra att veta: Chokladpraliner bör inte frysas ner, eftersom strukturen inte mår bra av minusgrader och fukt. Det samma gäller för marsipan som har chokladöverdrag.

Chokladkakor är en annan sak, det går bra att frysa för att förlänga hållbarheten.

Pizzadeg

Max frystid: Cirka 2 månader.

Bra att veta: Rulla gärna ut pizzadegen till den önskade storleken innan du fryser den. Gör du flera pizzabottnar samtidigt så lägg bakplåtspapper mellan, så de inte fryser ihop.

Kokt ris

Max frystid: 2-3 månader.

Bra att veta: Har du kokat för mycket ris kan du absolut frysa ner resterna. Du behöver bara lägga in det i kylskåpet snabbt efter du har ätit. Efter tre timmar i rumstemperatur riskerar du att det utvecklas bakteriesporer, som kan ge matförgiftning.

Frys ner riset i mindre portioner i fryspåsar.

Var noga när du värmer upp riset igen, det behöver värmas till över 65 grader för att undvika bildandet av bakteriesporer.

Jäst

Max frystid: Bör inte frysas

Bra att veta: Nedfrysning kan ta livet av jästcellerna, vilket går ut över jäsförmågan. Behöver du spara jäst under längre tid så använd torrjäst.

Illustration av kvinna vid en frys i ordning

Skapa överblick i din frys

Töm – och rensa

  • För att få en ordnad frys behöver du först rensa och sortera. Det gör du enklast om du börjar med att tömma frysen helt. Det kan vara lite svårt om du har en stor, full frys, men vänta isåfall några veckor och gör under tiden en insats för att använda så många av dina frysvaror som möjligt.

  • När du börjar med rensningen så ha eventuellt en kylväska eller två bredvid dig. Där kan du förvara känsliga varor som glass och bär under tiden du rensar.

  • Om du längst vägen stöter på frysta varor som onekligen är för gamla, så kasta dem på en gång.

Dela in i kategorier

Du skapar bäst överblick genom att förvara de olika matvarugrupperna tillsammans, t ex i varsin fryslåda, hylla eller del av frysen. Då vet du precis var du ska titta när du t ex vill se om du har frysta räkor hemma.

Gör en indelning som passar dig och dina frysvaror. Den kan t ex så ut såhär:

  • Färdiglagat
  • Fisk och skaldjur
  • Kött och fågel
  • Grönsaker
  • Frukt och bär
  • Mejeriprodukter
  • Glass
  • Bröd och kakor

Fördela nu dina frysvaror i lådor efter typ och bestäm vad som ska få mest plats i din frys.

Märk gärna upp de olika områdena, så det är enkelt för alla i familjen att hjälpa till och hålla ordning i frysen.

Illustration av fryslåda med märkning

Märk upp

Nu ska dina frysvaror tillbaka till kylan.

  • Har du varor som är packade i kartong så lägg över dem i en fryspåse. Det sparar plats i frysen.

  • Märk upp varorna och skriv vad som finns i lådan eller påsen. Låt det vara en av dina bästa frysvanor, varje gång något ska frysas ner – framförallt när det handlar om rester. Skriv också ner datumet. Då kan du alltid ha koll på när det är dags att äta upp dem.

  • Lägg tillbaka alla varorna i frysen och njut av synen innan du stänger dörren!

Illustration av kvinna med en lista till sin frys

En lista ger överblick

Älskar du att ha överblick, så sätt upp en lista på dörren på din frys, eller ha en anteckningsbok bredvid. Här skriver du ner allt innehåll med datum och så justerar du varje gång du tar ut eller lägger in något.

Det kräver disciplin, ja, men du kommer att älska dig själv för det i vardagen.

Är det farligt att äta för gammal, fryst mat?


Nej, men det är troligen inte heller njutbart. Ingen vara bör generellt ligga i frysen i längre än ett år. Maten blir inte hälsovådlig, men både smak och konsistens tar ett rejält dyk neråt.

Ta en titt på matvaran när den tinar och lukta på den. Luktar den dåligt, så kasta den.

Ladda ner I FORMs stora frysguide med frystid för 40 olika matvaror

Hur tinar man upp maten på bästa sätt?


Ta ut dina frysta varor i god tid och låt dem tina upp långsam i kylskåpet.

Låter du maten tina upp på köksbordet, kommer den höga temperaturen få bakterierna att föröka sig snabbare och du riskerar att maten blir dålig.

Du sparar dessutom energi genom att låta iskall mat kyla ditt kylskåp lite. Smart!

Kan jag frysa tinad mat igen?


Kvinna som fryser fisk som varit upptinad

Så är fryser du ner redan upptinad mat

Har den tinade maten legat i kylskåpet kan du frysa ner den igen inom 1 dygn.

Har maten legat i rumstem- peratur ska den värmas upp och tillagas innan du kan frysa den igen.

Rått kött bör alltid tillagas innan du fryser ner det.

Gillar du också fryspåsar? Se vad du bör tänka på, här

Frys dig till mindre matsvinn

Kyl ner så snabbt som möjligt

På en hektisk dag är det skönt att kunna ta upp rester från frysen
och snabbt servera hemlagad mat. Så här fryser du ner dina matrester på bästa sätt:

  • Kyl ner maten i kylskåpet så snabbt som möjligt.
  • Fördela maten i mindre portioner i en fryspåse eller plastburk. Små portioner både fryser och tinar snabbare. Ju snabbare nedfrysning, desto mer smak bevaras i din mat.
  • Lägg maten i frysen där du har andra färdigrätter. Placera dem gärna så de ligger bredvid redan frysta varor, för då fryser de nämligen fortare.

10 goda rester till frysen

Rester av hela maträtter är ju självklart, men det finns många andra rester i ditt kök som du kan frysa ner och återanvända på nya, goda sätt. Se här.

  1. Bröd. Skär i tärningar, frys ner och använd dem till brödkrutonger som topping på dina soppor och sallader.
  2. Hårdost. Ostrester hamnar ofta i soppåsen, men riv istället dina ostkanter, frys ner dem och använd dem på pizza, pajer eller högst upp på en lasagne.
  3. Kakor. Frys ner diverse rester och använd dem till att göra praliner, arraksbollar eller dammsugare.
  4. Bruna, övermogna bananer. Ta bort skalet, skär bananerna i skivor och frys ner. Då har du alltid ett utmärkt sötningsmedel till både smoothies och kakor.

    Rester till din isform:
  5. Färska örter. Lägg dina örtrester i de små formarna, häll över olivolja eller buljong och frys ner. En tärning eller två ger god smak i din gryta, sås eller köttfärssås.
  6. Rödvin. Perfekt i din sås, gryta eller köttfärssås.
  7. Vitt vin. Gott i en risotto.
  8. Kaffe. Använd de frysta kaffetärningarna i din iskaffe. I motsats till en vanlig isbit gör de inte iskaffet vattnigt.
  9. Vispgrädde. En tärning eller två i såsen, soppan eller grytan sätter pricken över i.