Långtidsbakade tomater i ugn

5 timmar
197 kcal

Recept på supergoda semitorkade tomater i ugn. Oljan gör att tomaterna kan hålla i flera veckor i kylen i en försluten behållare.

Långtidsbakade tomater

SEMIDRIED TOMATER – Långtidsbakning koncentrerar smaken i tomaterna. De är goda till nästan allt, t ex på en smörgås, en sallad eller till tapas.

© wichmann+bendtsen

Långtidsbakade tomater i ugn

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 dl

  • 375 g körsbärstomater
  • 1 dl extra virgin olivolja
  • ½ näve färsk rosmarin
  • ½ tsk havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Så här gör du:

  • Värm ugnen till 110 grader.
  • Halvera tomaterna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper med snittytan uppåt. Fördela 1/2 dl olja över tomaterna.
  • Hacka rosmarin och strö över tomaterna tillsammans med salt och peppar.
  • Baka i 4 timmar. Kyl tomaterna och lägg dem i en glasburk. Häll över resten av oljan och stick ner några stjälkar rosmarin. Förvara i kylskåp.

TIPS: När du har ätit upp tomaterna och du har oljan kvar, så kasta den inte. Spara den och använd som t ex salladsdressing. Oljan har fått massa god smak av tomaterna och örterna.

TIPS: Du kan i princip använda vilken typ av tomat som helst, men kom ihåg att ju större de är, desto längre tid behöver du i ugnen.

TIPS: Använd dina favoritörter. Du kan t ex använda timjan istället för rosmarin. Du kan också hacka vitlök och baka med tomaterna, eller lägga andra smaksättare i burken.

I FORM 13/2023