Chili: Din starkaste vän i köket

Vad heter den starkaste chilin i världen? Vad gör du när din mun bränner, och hur gör du en perfekt chili sin carne? Få svar på alla dina frågor om chili här.

Skål med röd chili

CHILI – Den kan både rädda och sabotera en måltid. Lär dig om den starka chilifrukten här.

© iStock

De finns i så milda varianter att de kan serveras till småbarn, och så starka varianter att de nästan kan ha ihjäl en vuxen. Lär du känna dem och använder dem på rätt sätt är de ovärdeliga i det hälsosamma köket. Men kom ihåg att tvätta fingrarna efter att du har hanterat chili, för det är väldigt oskönt att få det i ögonen.

1 Var kommer chilin från?


Chili härstammar från Syd- och Centralamerika. De första plantorna växte troligen i Bolivia och arkeologiska fynd har visat att chiliplantor har använts i matlagning i flera tusen år.

Det finns över 4.000 chilivarianter i världen. Alla chiliplantor tillhör släktet Capsicum, som tillhör nattljussläktet. Det betyder att chili är i samma familj som bland annat tomat och aubergine.

2 Är chili en frukt?


Det vi kallar chilifrukter är tekniskt sett bär. I dagligt tal kallar vi det dock för frukt. Och för att göra förvirringen total använder vi den som en krydda.

3 Är chili nyttigt?


Först är det viktigt att betona att chili vanligtvis konsumeras i så blygsamma mängder att de varken gör till eller från för din hälsa. Med det sagt är chilifrukten sprängfylld av hälsosamma saker, bland annat:

  • C-vitamin, som bl a stärker din hud och ditt immunförsvar.
  • Betakaroten, som din kropp kan ombilda till A-vitamin.
  • Antioxidanter, som bl a stärker din syn.

Alla tre delarna hjälper dessutom till att hålla immunförsvaret starkt och har antiinflammatoriska effekter, så håll inte tillbaka.

4 Hur väljer jag rätt chili?


Med över 4.000 olika sorter att välja mellan är det inte lätt att välja rätt chili. Här är en guide som kan hjälpa dig nästa gång du ska köpa chili.

Innan du läser vidare bör du dock känna till Scoville-skalan, som utvecklades 1912. Med den skalan mäter man chilins styrka, och den baseras på hur mycket en chili måste spädas i sockervatten innan det slutar brinna i munnen när du dricker vätskan. Poängskalan förkortas till SHU (Scoville Heat Units).

7 chilisorter

Se vad du kan använda de olika chilisorterna till och vad de ligger på styrkeskalan.

Carolina reaper, röd stark chili
© iStock

Carolina reaper: 1.500.000 SHU

Här har vi chilisorten som i skrivande stund är listad i Guinness rekordbok som världens starkaste chili. För den otränade chiliätaren kommer det förmodligen inte att orsaka mycket annat än smärta.

Habanero, stark chili
© iStock

Habanero: 100.000-300.000 SHU

En av de starkaste chilifrukterna som går att köpa i vanliga matbutiker. Den ser lite ut som en liten paprika och är först grön, sedan gul, orange och röd. Använd den med försiktighet – den är många gånger starkare än andra vanliga typer av chili.

Tabasco chili
© iStock

Tabasco: 30.000-50.000 SHU

Tabasco-chiliplantan ger små frukter med medelstark smak. Du känner den nog bäst från tabascosås, men en tabascofrukt är faktiskt betydligt starkare än såsen. Det används framförallt i det mexikanska köket, så om du ska servera tacos är tabasco ett bra val

Cayenne chili
© iStock

Cayenne: 30.000-50.000 SHU

Ett medelstark chili som du kanske känner bäst från cayennepeppar, som är pulveriserad cayennechili – och ofta en blandning av flera olika cayenne-varianter. Cayennepeppar har därför inget med peppar att göra. Det är en kvarleva från när Columbus kom till den amerikanska kontinenten och kallade chili för peppar för att han och hans besättning tyckte att de starka smakerna påminde om varandra.

Jalapeño chili
© iStock

Jalapeño: 4.000-8.600 SHU

Hemma är den kanske mest känd i sin inlagda form, men den milda chilivarianten kan också användas som vilken annan chili som helst.

Fun fact: Som regel är chilisåsen sriracha också baserad på jalapeñochili.

Peperoni/Feferoni, söt chili
© iStock

Peperoni/Feferoni: 0-50 SHU

På italienska är peperoni pluralformen för paprika men här i Sverige menar vi den milda sortens chili som är vanlig på pizzerior och som tillbehör till kebab. Den är vanligast i inlagd version i glasburk.

Paprika
© iStock

Paprika: 0 SHU

Vad gör paprikan på en skalan för chilifrukter? Paprikan är faktiskt en chilifrukt om än den absolut mildaste varianten. Den är faktiskt så mild att den får 0 poäng på Scoville-skalan. Men god är den.

5 Varför är chili stark?


När vi säger att chili smakar starkt är det faktiskt lite missvisande, eftersom smaken av starkt inte är en smak på samma sätt som socker till exempel är sött.

Här handlar det istället om att ämnet kapsaicin går in och stimulerar receptorer i munnen, som hjärnan sedan först omsätter till smak och – om vi får i oss för mycket chili – till smärta. Det är också på grund av kapsaicin som vi svettas när vi äter het mat. Det får helt enkelt våra kärl att vidgas och sätter igång svettkörtlarna.

Beror styrkan på...

Chili i olika fäger – röd, gul och grön
© iStock

... färgen?

En vanlig chilifrukt går från grön till gul till röd på sin resa från omogen till mogen. Därför är grön chili vanligtvis också mindre starka än röda av samma sort. Om du vill ta reda på hur mogna de röda är så är det lättast att lukta på dem. Om det pirrar bra i näsan är den mogen.

Röd chili med kärnor
© iStock

... om du även äter kärnorna?

Ett gammalt råd är att man kan ta bort fröna om man vill göra chilin lite mildare, och det är inte helt fel. Det är inte för att det sitter så mycket smak i själva kärnorna, utan ämnet som gör att din mun bränns finns i högre koncentrationer i de vita "hinnorna", som du vanligtvis tar bort tillsammans med kärnorna.

Röd chili i olika storlekar
© iStock

... storleken?

Det är en grov generalisering, som till exempel inte stämmer när det gäller den italienska peperonin, men som en allmän riktlinje kan man säga att ju mindre och rundare en chilifrukt är, desto starkare är den.

6 Det funkar mot för mycket chili


Ett glas mjölk mot stark chili
© iStock

Teorin spelar ju inte så stor roll när du precis har ätit och din mun brinner

Om du har ätit för mycket chili och vill lindra smärtan är mjölk det bästa valet. Kapsaicin, som är orsaken till den upplevda hettan hos chilifrukter, är nämligen fettlösligt och kan därför lösas upp i mjölk. Däremot ska du hålla dig borta från vattnet för det omfördelar bara kapsaicin, så att nya ställen av din mun börjar bränna.

Och om det är maten som har blivit för stark?

Du kan prova dig fram med flera saker om du har varit lite för generös med den ena eller andra typen av chili. Det första du kan göra är att tillföra socker eller grädde om det funkar i den rätten du lagar. Om det inte funkar, så försök att öka mängden vätska i rätten.

Kan det vara farligt?

Om du som ovan chiliätare sätter tänderna i en väldigt stark chili kan det kanske kännas som att du är i livsfara, men det är något som kapsaicin inbillar din hjärna. Farligt är det inte. Du kan dock bli så illamående att du börjar kräkas, du kan få huvudvärk, halsbränna och/eller diarré. Och det är ju illa nog.

7 Kan jag torka chili själv?


Det kan du, men det är inte så lätt. Om chilin torkar för snabbt och för länge tappar den sin smak. Om den torkar för långsamt riskerar du att den möglar inuti. Du kan testa att torka dem naturligt på ett snöre så här:

  • För ett snöre genom chilifrukterna. Om chilifrukterna ska malas sen rekommenderar vissa att du skär chilifrukten i mindre bitar.
  • Häng upp ditt chilisnöre på ett torrt och varmt ställe. T ex i ett soligt fönster.
  • Låt den hänga i ett par veckor.
  • Om din torkade chili inte ska malas till ett pulver ska den förvaras i en lufttät behållare.
  • Om du hellre vill torka chilifrukterna i ugnen ska de vara i ugnen 5-10 timmar vid väldigt låg värme, inte högre än 40 grader.
Torkad chili
© iStock

8 Hur lägger man in chili?


Att lägga in chili är lika enkelt som att sylta allt annat. Testa t ex det här enkla receptet.

Syltad, inlagd chili recept

Inlagd chili – enkelt recept

Inlagd, syltad chili är perfekt till t ex tacos, mackor, poke bowls och sallader – och det är superenkelt att göra själv.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 burk

  • 500 g färsk chili efter eget val
  • 4 dl ättika eller äppelcidervinäger
  • 2 dl vatten
  • 6 msk socker
  • 2 msk havssalt
  • Ev extra smaksättare, t ex senapsfrön, korianderfrön, lagerblad, vitlöksklyftor eller hela pepparkorn

Så gör du inlagd chili

  • Blanda vatten, ättika, socker och salt i en kastrull och koka tills sockret är upplöst.
  • Skär chili i skivor och lägg dem i en ren glasburk.
  • Tillsätt ev extra smaksättare, t ex senapsfrön, vitlök eller lagerblad.
  • Häll den varma lagen över chilin. Den ska vara helt täckt av vätska. Sätt på locket direkt och se till att det är lufttätt.
  • Låt burken svalna på köksbordet och förvara därefter i kylskåp.
  • Efter 3-5 dagar är chilin redo att ätas. Den inlagda chilin kan hålla sig i kylen en månad efter öppning.

TIPS! OM du vill lägga in hela chilifrukter så stick hål i varje chili på flera ställen med en potatissticka eller tandpetare så att lagen kan tränga in i chilifrukterna.


9 Hur ger jag min chilirätt djup?


Om chilin är ensam smaksättare – kanske tillsammans med tomaten – får du en "spetsig" rätt som slår hårt men snabbt. Tänk därför på att ha smakförstärkare som tillför djup och balanserar värmen i chilin. Choklad är ett populärt val eftersom den mörka varianten rundar av chilin med sin beska. Öl är ett annat bra alternativ.

10 Vad är skillnaden på chili sin carne och chili con carne?


Nu snackar vi om två klassiker från det mexikanska köket, som sätter spanskakunskaperna på prov. Carne betyder kött, con betyder med och sin betyder utan. Det är alltså direkt översatt chili med och utan kött. I chili sin carne har man ofta ökat mängden bönor och linser, men vissa väljer också att tillsätta köttersättande produkter.

11 Goda recept med chili


Recept på chili con – och sin – carne

Chili con carne med chips
© Skovdal Nordic

Chili con carne

Vi dukar upp med en nyttig och enkel chili con carne till vardagen då tiden inte räcker till slowfood, utan att kompromissa med smaken!

Se receptet här!

Tallrik med chili sin carne
© wichmann+bendtsen

Chili sin carne

Knäck koden till ett kulinariskt och köttfritt kök med den här goda chili sin carnen, som är mustig och full av smak. Testa själv!

Se receptet här!

Fler goda, nyttiga recept med chili

Skål med chilimajonäs och två röda chilifrukter
© wichmann+bendtsen

Chilimajonäs

I FORMs version av smaskig hemlagad chilimajonäs. Du vill garanterat pröva den!

Se receptet här

Tallrik med chili sin carne
© wichmann+bendtsen

Chili sin carne med choklad, råris och guacamole

Knäck koden till ett kulinariskt och köttfritt kök med den här goda chili sin carnen, som är mustig och full av smak. Testa själv!

Se receptet här

Glas med persikosoppa och kålhuvud
© Peter Kam

Persikosoppa med räkor, curry, kokos och chili

De är söta och saftiga och smakar intensivt av solsken. Ät dig glad och njut av persikor, som smakar himmelskt som de är, men även som ingrediens i vår persikosoppa med räkor, kokos och chili.

Se receptet här

Tallrik med biffsallad
© wichmann+bendtsen

Ljummen biffsallad med paprika och chili

Här får du receptet på en supersund, thaiinspirerad biffsallad. Smaklig måltid!

Se receptet här

Chilisoppa
© wichmann+bendtsen

Het chilisoppa med kidneybönor

Få upp värmen med den här nyttiga tomatsoppan med vitlök och massor av chili. Den smakar fantastiskt!

Se receptet här

Pumpasoppa med rostade selleritärningar

Pumpasoppa med rostade selleritärningar

Värm dig med denna krämiga soppa med spännande smakvariation.

Se receptet här

Soppkur – potatissoppa.
© wichmann+bendtseb

Sötpotatissoppa med blomkål, chili och ingefära

Denna välsmakande soppa fyller hela kroppen med värme och energi. Perfekt som kvällsmat på en grå och trist vardag.

Se receptet här

Varm choklad med chili
© Thomas Dahl

Varm choklad med chili

Tina upp själen med I FORMs version av varm choklad med chili, eller använd den för att värma frusna fingrar. Sätt på spisen (eller vattenkokaren) och njut av ett av våra goda alternativ till kaffe.

Se receptet här

Chokladkaka

Chokladkaka med chili

Mörk och mjuk chokladkaka med en twist.

Se receptet här

Artikeln publicerades i I FORM nr 15, 2022