Chili: Din starkaste vän i köket
Vad heter den starkaste chilin i världen? Vad gör du när din mun bränner, och hur gör du en perfekt chili sin carne? Få svar på alla dina frågor om chili här.
Vad heter den starkaste chilin i världen? Vad gör du när din mun bränner, och hur gör du en perfekt chili sin carne? Få svar på alla dina frågor om chili här.
De finns i så milda varianter att de kan serveras till småbarn, och så starka varianter att de nästan kan ha ihjäl en vuxen. Lär du känna dem och använder dem på rätt sätt är de ovärdeliga i det hälsosamma köket. Men kom ihåg att tvätta fingrarna efter att du har hanterat chili, för det är väldigt oskönt att få det i ögonen.
Chili härstammar från Syd- och Centralamerika. De första plantorna växte troligen i Bolivia och arkeologiska fynd har visat att chiliplantor har använts i matlagning i flera tusen år.
Det finns över 4.000 chilivarianter i världen. Alla chiliplantor tillhör släktet Capsicum, som tillhör nattljussläktet. Det betyder att chili är i samma familj som bland annat tomat och aubergine.
Det vi kallar chilifrukter är tekniskt sett bär. I dagligt tal kallar vi det dock för frukt. Och för att göra förvirringen total använder vi den som en krydda.
Först är det viktigt att betona att chili vanligtvis konsumeras i så blygsamma mängder att de varken gör till eller från för din hälsa. Med det sagt är chilifrukten sprängfylld av hälsosamma saker, bland annat:
Alla tre delarna hjälper dessutom till att hålla immunförsvaret starkt och har antiinflammatoriska effekter, så håll inte tillbaka.
Med över 4.000 olika sorter att välja mellan är det inte lätt att välja rätt chili. Här är en guide som kan hjälpa dig nästa gång du ska köpa chili.
Innan du läser vidare bör du dock känna till Scoville-skalan, som utvecklades 1912. Med den skalan mäter man chilins styrka, och den baseras på hur mycket en chili måste spädas i sockervatten innan det slutar brinna i munnen när du dricker vätskan. Poängskalan förkortas till SHU (Scoville Heat Units).
När vi säger att chili smakar starkt är det faktiskt lite missvisande, eftersom smaken av starkt inte är en smak på samma sätt som socker till exempel är sött.
Här handlar det istället om att ämnet kapsaicin går in och stimulerar receptorer i munnen, som hjärnan sedan först omsätter till smak och – om vi får i oss för mycket chili – till smärta. Det är också på grund av kapsaicin som vi svettas när vi äter het mat. Det får helt enkelt våra kärl att vidgas och sätter igång svettkörtlarna.
Det kan du, men det är inte så lätt. Om chilin torkar för snabbt och för länge tappar den sin smak. Om den torkar för långsamt riskerar du att den möglar inuti. Du kan testa att torka dem naturligt på ett snöre så här:
Att lägga in chili är lika enkelt som att sylta allt annat. Testa t ex det här enkla receptet.
Inlagd, syltad chili är perfekt till t ex tacos, mackor, poke bowls och sallader – och det är superenkelt att göra själv.
TIPS! OM du vill lägga in hela chilifrukter så stick hål i varje chili på flera ställen med en potatissticka eller tandpetare så att lagen kan tränga in i chilifrukterna.
Om chilin är ensam smaksättare – kanske tillsammans med tomaten – får du en "spetsig" rätt som slår hårt men snabbt. Tänk därför på att ha smakförstärkare som tillför djup och balanserar värmen i chilin. Choklad är ett populärt val eftersom den mörka varianten rundar av chilin med sin beska. Öl är ett annat bra alternativ.
Nu snackar vi om två klassiker från det mexikanska köket, som sätter spanskakunskaperna på prov. Carne betyder kött, con betyder med och sin betyder utan. Det är alltså direkt översatt chili med och utan kött. I chili sin carne har man ofta ökat mängden bönor och linser, men vissa väljer också att tillsätta köttersättande produkter.
Artikeln publicerades i I FORM nr 15, 2022