Pepparrot – sund och stark
Pepparrot är också känd som Nordens chili. Den kan både få näsan att rinna och ge smak åt maten. Den nyttiga roten innehåller dessutom tre gånger så mycket C-vitamin som en citrusfrukt per 100 gram.
Pepparrot är också känd som Nordens chili. Den kan både få näsan att rinna och ge smak åt maten. Den nyttiga roten innehåller dessutom tre gånger så mycket C-vitamin som en citrusfrukt per 100 gram.
Den får det att sticka i näsan och ögonen att rinna: Pepparrot kan vara ganska temperamentsfull att ha runt middagsbordet, och den vita roten är känd som Nordens chili av den anledningen.
Här kan du lära dig allt du behöver veta om roten – och få inspiration till hur du kan använda den i ditt kök.
Pepparrot har odlats sedan urminnes tider och användes förr som medicin mot skörbjugg, urinvägsinfektioner och artros tack vare sitt höga innehåll av C-vitamin.
Enligt gamla husmorsråd kan senapsoljorna i pepparrot också hjälpa till att rensa bihålorna vid förkylning. På grund av pepparrotens starka karaktäristiska smak är det dock få människor som kan äta stora mängder, så det är begränsat hur mycket C-vitamin (och andra vitaminer och mineraler) du faktiskt kan få i dig från den.
Den lilla roten sägs ha goda antibakteriella egenskaper tack vare sitt innehåll av bl a senapsolja, sinigrin, asparagin och C-vitamin.
Det är därför vissa använder roten som ett naturligt konserveringsmedel i t ex relish, picklad rödbeta eller chutney. Prova att lägga en färsk skiva pepparrot som lock överst i ditt glas innan du stänger det.
Du kan också äta den starka roten som en del av en antiinflammatorisk kost. Antiinflammatorisk kost sägs bland annat hjälpa kroppen att minska inflammationer, t ex kronisk smärta, artros och överbelastningsskador.
Pepparrot ska ätas rå – och naturligtvis färskriven för den starkaste smaken.
TIPS: Om du inte använder den rivna pepparroten direkt kan du lägga den i blöt i vinäger i en lufttät behållare. Då bevaras smaken och färgen längre.
Den rivna pepparroten håller sig i kylen (vid 2-4 grader) i ungefär en månad.
TIPS: Du kan använda de gröna bladen som tillbehör i en sallad.
TIPS: Riven pepparrot är kraftigare i smaken än hyvlad pepparrot.
Ja, pepparrot är sprängfylld med vitaminer och mineraler.
Du kanske bara äter en liten mängd, men även lite är bra.
Kolla in de viktigaste näringsämnena här:
Pepparrot är en krydda som du kan använda i alla rätter där du vill ha en stark pepparaktigsmak. Den behöver inte hettas upp, men kan tillsättas i varma rätter strax före servering.
Ja, du kan frysa pepparrot, både hel och riven. Om du fryser den hel och river den i upptinad form är det enklast.
När den är fryst förlorar den en del av sin elasticitet, så den är bäst att använda i en sås snarare än i rå, riven form ovanpå till exempel en rågbrödssmörgås.
Läs även: Hur länge mat kan ligga i frysen
Nej, du ska inte koka pepparrot eftersom du då förlorar en del av den starka senapssmaken. Det beror på att enzymet som skapar senapsoljan skadas vid kokning.
Om du t ex ska tillsätta pepparrot i en sås, gör det i slutet – och undvik att koka upp såsen igen.
En hel pepparrot håller i cirka en månad om den förvaras i kylskåp. Förvara den i en lufttät behållare.
Riven pepparrot bör ätas direkt eftersom den förlorar smak och färg ganska snabbt.
Ja - det kan du absolut! Men se upp så att den inte plötsligt har spridit sig till hela köksträdgården, för den fleråriga växten har ett starkt rotsystem med sidorötter som sprider sig snabbt och gärna.
Själva växten kan bli över en meter hög och den vita pålroten som gömmer sig under jorden kan bli upp till 60 cm lång och 5 cm tjock.
Om du inte tillhör undantagen som kan använda kilovis med riven pepparrot i köket bör du överväga att odla din pepparrot i en kruka eller burk så att du bättre kan begränsa dess tillväxt.
Själva roten kan skördas från augusti till september, men också under hela vintern.
Pepparrot tillhör familjen korsblommiga växter och har vackra, väldoftande vita blommor på våren.