Pepparrot – sund och stark

Pepparrot är också känd som Nordens chili. Den kan både få näsan att rinna och ge smak åt maten. Den nyttiga roten innehåller dessutom tre gånger så mycket C-vitamin som en citrusfrukt per 100 gram.

Färsk pepparrot och riven pepparrot på bordet

PEPPARROT ÄR EN FLERÅRIG ÖRT – med en stark och intensiv smak.

© iStock

Den får det att sticka i näsan och ögonen att rinna: Pepparrot kan vara ganska temperamentsfull att ha runt middagsbordet, och den vita roten är känd som Nordens chili av den anledningen.

Här kan du lära dig allt du behöver veta om roten – och få inspiration till hur du kan använda den i ditt kök.

1 Vad är pepparrot bra för?


Pepparrot har odlats sedan urminnes tider och användes förr som medicin mot skörbjugg, urinvägsinfektioner och artros tack vare sitt höga innehåll av C-vitamin.

Enligt gamla husmorsråd kan senapsoljorna i pepparrot också hjälpa till att rensa bihålorna vid förkylning. På grund av pepparrotens starka karaktäristiska smak är det dock få människor som kan äta stora mängder, så det är begränsat hur mycket C-vitamin (och andra vitaminer och mineraler) du faktiskt kan få i dig från den.

Pepparrot är fullproppad med C-vitamin

Antibakteriell och antiinflammatorisk

Den lilla roten sägs ha goda antibakteriella egenskaper tack vare sitt innehåll av bl a senapsolja, sinigrin, asparagin och C-vitamin.

Det är därför vissa använder roten som ett naturligt konserveringsmedel i t ex relish, picklad rödbeta eller chutney. Prova att lägga en färsk skiva pepparrot som lock överst i ditt glas innan du stänger det.

Du kan också äta den starka roten som en del av en antiinflammatorisk kost. Antiinflammatorisk kost sägs bland annat hjälpa kroppen att minska inflammationer, t ex kronisk smärta, artros och överbelastningsskador.

riven pepparrot på ett träbord

Riven pepparrot

Pepparrot ska ätas rå – och naturligtvis färskriven för den starkaste smaken.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 portion

  • 100 g pepparrot

Så här gör du

  • Börja med att skölja och skala pepparroten och skär av en lämplig bit – gärna ca 50 g. En vanlig pepparrot väger ca 350 g.
  • Du kan använda den nedre delen av växtstammen och roten.
  • Riva eller skiva roten. Riv den helst strax före användning, annars blir den brun och förlorar sin smak.

TIPS: Om du inte använder den rivna pepparroten direkt kan du lägga den i blöt i vinäger i en lufttät behållare. Då bevaras smaken och färgen längre.

Den rivna pepparroten håller sig i kylen (vid 2-4 grader) i ungefär en månad.

TIPS: Du kan använda de gröna bladen som tillbehör i en sallad.

TIPS: Riven pepparrot är kraftigare i smaken än hyvlad pepparrot.


2 Är färsk pepparrot nyttigt?


Ja, pepparrot är sprängfylld med vitaminer och mineraler.

Du kanske bara äter en liten mängd, men även lite är bra.

Kolla in de viktigaste näringsämnena här:

Näringsinnehållet är per 100 g färsk pepparrot.

Protein: 8 g

Protein är ett livsviktigt näringsämne och kallas även kroppens byggstenar.

Det används för att bygga upp celler, vävnader, hormoner, antikroppar och enzymer – och därmed också för att bibehålla muskelmassan.

Kostfibrer: 7,5 g

Kostfibrer sänker kolesterolhalten, håller tarmarna friska och underlättar matsmältningen.

Dessutom bidrar kostfibrer till att förlänga mättnadskänslan.

C-vitamin: 152 g

C-vitamin hjälper till att bygga upp leder, senor, muskler, skelett och hud, bidrar till immunförsvaret och stimulerar bildandet av kollagen i din bindväv.

Läs mer om den fantastiska C-vitamin här.

A-vitamin: 3,33 RE

Vitamin A är särskilt viktigt för en god syn, men vitaminet är också känt för sina positiva effekter på huden, slemhinnorna och immunförsvaret.

Kalium: 687 g

Kalium reglerar kroppens vätskebalans och är viktigt för normalt blodtryck, ett välfungerande nervsystem och för att dina muskler och ditt hjärta ska fungera korrekt.

Järn: 1,3 mg

Järn spelar en viktig roll för blodets förmåga att transportera syre från lungorna och runt till muskler och organ.

Mineralen bidrar också till ett välfungerande immunförsvar och stärker dina kognitiva funktioner som minne, tänkande och koncentration.

Magnesium: 25 mg

Magnesium hjälper din ämnesomsättning att fungera väl.

Det anses också bl a kunna minska huvudvärk, sänka blodtrycket och blodsockernivån samt reglera sömnen.

Läs mer om magnesium här

3 Så här använder du pepparrot


Pepparrot är en krydda som du kan använda i alla rätter där du vill ha en stark pepparaktigsmak. Den behöver inte hettas upp, men kan tillsättas i varma rätter strax före servering.

4 Kan pepparrot frysas?


Ja, du kan frysa pepparrot, både hel och riven. Om du fryser den hel och river den i upptinad form är det enklast.

När den är fryst förlorar den en del av sin elasticitet, så den är bäst att använda i en sås snarare än i rå, riven form ovanpå till exempel en rågbrödssmörgås.

Läs även: Hur länge mat kan ligga i frysen

5 Kan man koka pepparrot?


Nej, du ska inte koka pepparrot eftersom du då förlorar en del av den starka senapssmaken. Det beror på att enzymet som skapar senapsoljan skadas vid kokning.

Om du t ex ska tillsätta pepparrot i en sås, gör det i slutet – och undvik att koka upp såsen igen.

pepparrotssoppa

PEPPARROT – förlorar en del av sin karaktäristiska smak vid tillagning eller upphettning. Tillsätt den därför i slutet innan du serverar din rätt.

© iStock

6 Hur förvarar man pepparrot?


En hel pepparrot håller i cirka en månad om den förvaras i kylskåp. Förvara den i en lufttät behållare.

Riven pepparrot bör ätas direkt eftersom den förlorar smak och färg ganska snabbt.

Pepparrot-plantan –
© iStock

7 Pepparrotsväxt - kan man odla den i Sverige?


Ja - det kan du absolut! Men se upp så att den inte plötsligt har spridit sig till hela köksträdgården, för den fleråriga växten har ett starkt rotsystem med sidorötter som sprider sig snabbt och gärna.

Själva växten kan bli över en meter hög och den vita pålroten som gömmer sig under jorden kan bli upp till 60 cm lång och 5 cm tjock.

Om du inte tillhör undantagen som kan använda kilovis med riven pepparrot i köket bör du överväga att odla din pepparrot i en kruka eller burk så att du bättre kan begränsa dess tillväxt.

kvinna med nyskördad pepparrot

EN RIKLIG SKÖRD – är nästan en garanti om du börjar odla pepparrot i din trädgård.

© iStock

8 När skördar man pepparrot?


Själva roten kan skördas från augusti till september, men också under hela vintern.

Pepparrot tillhör familjen korsblommiga växter och har vackra, väldoftande vita blommor på våren.