Så nyttiga är blåbär – du får våra bästa tips och recept
Smaken är mild och söt, konsistensen är fyllig och färgen är... wow. Blåbär är gott i allt från bowls till pajer, sallader och sylt. Få våra bästa tips och recept här.
Smaken är mild och söt, konsistensen är fyllig och färgen är... wow. Blåbär är gott i allt från bowls till pajer, sallader och sylt. Få våra bästa tips och recept här.
Smaken är mild och söt. Konsistensen är fyllig och färgen är... wow! Blåbär är gott i allt från bowls till tårtor, sallader, marmelad och på gröt, dessutom funkar de lika bra till kötträtter som på yoghurten.
Är blåbär egentligen så nyttiga som ryktet säger? Hur många kalorier är det i? Är några av dem oäkta? Frågorna är många och svaren hittar du här.
Läs allt om det lilla bäret med den stora hälsoeffekten och bli lika besatt av blåbär som vi är!
De små bären har en förmåga att leda tankarna till en solig dag på en stugterrass även den mörkaste dagen i november. På så sätt är de magiska, men ingen mat är så otrolig att man skulle kunna leva på bara den. Inte heller blåbär. Med det sagt innehåller vissa råvaror fler viktiga vitaminer och mineraler än andra och här ligger blåbären högt på topplistan. Så om du frågar om blåbär är nyttigt är svaret ett högt och rungande: JA!
Blåbär innehåller mycket kostfibrer som gynnar matsmältningen. De är också rika på vitaminer och mineraler, men det stora trumfkortet är innehållet av antioxidanter. Blåbär är proppfulla av antioxidanter i form av antocyaniner, som är de ämnen som ger bären den vackra, blålila färgen.
Läs också: Granatäpplen – en smart genväg till mer av de nyttiga
Det råder långt ifrån enighet om mätmetoden när det kommer till antioxidanthalten i livsmedel. Det räknas oftast i det som kallas ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), och värdena varierar mycket från studie till studie, vilket man måste vara medveten om.
I en amerikansk databas har amerikanska blåbär ett ORAC-värde på cirka 4.500, medan de vilda, nordiska blåbären ligger på cirka 9.500. Som jämförelse har bananer ett ORAC-värde på cirka 800, mango ligger på cirka 1.300, ananas cirka 550, och hallon ligger på cirka 5.000.
Befolkningsstudier – det vill säga studier där man har studerat människor som säger att de äter mycket blåbär och jämfört med människor som äter väldigt få eller inga blåbär alls – visar ett samband mellan intaget av blåbär och förbättrad hjärthälsa, hjärnhälsa, sockernivåer och livslängd.
Forskningen backas upp av flera mindre, kliniska studier där man har gett den ena gruppen blåbär och/eller antocyaniner och den andra gruppen placebo. Forskarnas teori är att effekten beror på bärens antiinflammatoriska verkan, som har betydelse för blodcirkulation, tarmflora, åldrandeprocess och sockeromsättningen i kroppen.
De flesta studier är gjorda på stora, amerikanska blåbär men om du vill ha så mycket antioxidanter som möjligt ska du välja de vilda, nordiska bären som är blåa hela vägen igenom och så ska du tillaga dem så lite som möjligt.
Läs också: Varför är tomater bra?
Oavsett om du lider av diarre eller förstoppning kan blåbär vara bra att äta, eftersom de innehåller mycket fibrer men inte av den typ som är känd för att störa tarmarna. Blåbär är ockå en av de saker du gärna kan äta om du äter enligt low carb eller FODMAP-dieten.
Läs också: Mango – är det nyttigt att äta den exotiska frukten?
Det finns inget tak för hur mycket blåbär du kan äta, så du kan frossa. Som med all annan mat är variation viktigt, så komplettera gärna med andra nyttiga frukter och bär som jordgubbar, äpplen, hallon, päron, plommon, vinbär, osv.
Svenska blåbär är i säsong från slutet av juni till augusti. Blåbär ska vara helt mogna när de plockas, för de kan inte – som t ex en tomat – mogna vidare på köksbordet.