Därför ska du äta quinoa
Quinoa innehåller massor av nyttiga ämnen. Läs här om varför du ska äta de små runda fröna, hur du kokar dem och hitta massor av goda recept.
Quinoa innehåller massor av nyttiga ämnen. Läs här om varför du ska äta de små runda fröna, hur du kokar dem och hitta massor av goda recept.
Quinoa är känt som superfood. Med sitt höga proteininnehåll, sina många fibrer och sin nyttiga fettsyraprofil är det lilla fröet en hälsobomb.
På den här sidan kan du hitta svar på dina frågor om quinoa: Är det glutenfritt? Är det nyttigare än ris och vilka är fördelarna med att äta de små fröna? Vi dyker in i allt du behöver veta om inkaindianernas heliga gröda.
Det är ett litet frö som är känt för att vara superfood tack vare sitt stora innehåll av fibrer, protein och nyttiga fetter. Det gynnar både mättnad och matsmältning att äta de små fröna.
Det har blivit populärt i Norden de senaste 20 åren, trots att det odlats i flera tusen år på över 4.000 meters höjd i Anderna. I det sydamerikanska bergen har det nämligen alltid varit en viktig proteinkälla.
Det är enkelt, och därför är det den perfekta ersättningen för både ris och pasta. Du kan också tillföra superfröna till sallader för att få dem mer mättande.
Fröna ska kokas i förhållandet 1:2 dvs 1 dl quinoa till 2 dl vatten. Det ska också tillsättas lite salt.
Skölj fröna i kallt vatten i en sil eller en skål. Rör runt och häll sedan bort vattnet.
Fortsätt skölja tills vattnet är klart
Det är viktigt att skölja fröna innan du kokar dem, eftersom de är täckta av saponiner.
Saponiner är ett ämne som skyddar fröna mot insekter och fåglar, och är varken hälsosamt eller gott.
Näringsinnehåll | Per 100 gram quinoa, torr | |
---|---|---|
Energi | 347 kcal | |
Protein | 13,7 g | |
Fett | 6,5 g | |
Kolhydrater | 51,7 g | |
Kostfibrer | 13,9 g | |
Källa: DTU |
Det finns vit, röd och svart quinoa. Den största skillnaden är färgen som kan skapa olika uttryck när man blandar det i maten.
Det finns ingen stor näringsmässig skillnadmellan de olika typerna. Den vita är dock skalad och innehåller därför mindre kostfibrer än de andra färgerna.
Smakmässigt är det inte heller någon stor variation. De olika typerna smakar alla milt, men samtidigt lite beskt och därför är de perfekta i sallader eller som ersättning för ris eller pasta.
Ja! Det lilla fröet innehåller nämligen mycket fibrer, har ett högt proteininnehåll och nyttiga fetter.
Här kan du läsa 6 bra anledningar att äta det lilla superfröet.
Fröna innehåller många fler fibrer än vanligt ris. Det gynnar både mättnad och matsmältning.
Det är en liten skillnad i kaloriinnehållet mellan ris och quinoa beroende på vilket ris man väljer, men generellt är kaloriinnehållet ungefär detsamma, å andra sidan är blodsockerpåverkan lägre och du får mycket mer näring för pengarna
Näringsinnehåll | 100 g svart quinoa | 100 g ris, parboiled ris | |
---|---|---|---|
Energi | 347 kcal | 358 kcal | |
Protein | 13,7 g | 7,8 g | |
Fett | 6,5 g | 1,2 g | |
Kolhydrater | 51,7 g | 78,5 g | |
Kostfibrer | 13,9 g | 0,9 g | |
Källa: DTU |
Här har vi samlat våra bästa recept. Vi garanterar att det både är nyttigt och smaken är på topp. Smakliga måltider!
Fylld med proteiner och passar därför utmärkt att äta efter ett träningspass.
Testa I FORMs spicy daal – ett väldigt enkelt, nyttigt och billigt sätt att äta vegetariskt, och så smakar det fantastiskt.
Gillar du mat som är varm, vitaminrik och god? Vi ger dig en vegetarisk one pot med grönsaker och mättande linser. Den är superenkel att göra och lätt att diska upp efter. Smaklig måltid!
En enkel och fräsch sallad som passar bra till matlådan och som tillbehör till rätter med heta kryddor.
Om du också älska köttbullar i curry så testa den här versionen. Här har vi bytt ut riset så att rätten blir nyttigare.
En enkel och proetinrik rätt du snabbt kan slänga ihop till lunch eller middag.
Om du vill skära ner på mängden kött du äter ska du testa de här goda, fyllda auberginerna med en fräsch tomatsallad till.
En sallad fylld med färger, som ger vardagen liv.
En bowl med den perfekta kombinationen av det söta, salta, syrliga, spröda och krämiga. Smaklig måltid.
Alla älskar väl en god müsli? Och den här är inte bara nyttig, utan även rik på magnesium och kalcium.
Sätt färg på livet med den här godsaken med blåbär och kvargkräm.