Därför ska du äta quinoa

Quinoa innehåller massor av nyttiga ämnen. Läs här om varför du ska äta de små runda fröna, hur du kokar dem och hitta massor av goda recept.

Rå och kokt quinoa

QUINOA – när fröna är kokta får de en mjuk och knastrande konsistens, vilket gör den perfekt att använda som ersättning för ris.

© iStock

Quinoa är känt som superfood. Med sitt höga proteininnehåll, sina många fibrer och sin nyttiga fettsyraprofil är det lilla fröet en hälsobomb.

På den här sidan kan du hitta svar på dina frågor om quinoa: Är det glutenfritt? Är det nyttigare än ris och vilka är fördelarna med att äta de små fröna? Vi dyker in i allt du behöver veta om inkaindianernas heliga gröda.

1 Vad är quinoa?


Det är ett litet frö som är känt för att vara superfood tack vare sitt stora innehåll av fibrer, protein och nyttiga fetter. Det gynnar både mättnad och matsmältning att äta de små fröna.

Det har blivit populärt i Norden de senaste 20 åren, trots att det odlats i flera tusen år på över 4.000 meters höjd i Anderna. I det sydamerikanska bergen har det nämligen alltid varit en viktig proteinkälla.

Frön i en skål på ett bord

GILLAR DU QUINOA? Om inte är det på tiden att du börjar äta de nyttiga fröna.

© iStock

2 Hur kokar man quinoa?


Det är enkelt, och därför är det den perfekta ersättningen för både ris och pasta. Du kan också tillföra superfröna till sallader för att få dem mer mättande.

Fröna ska kokas i förhållandet 1:2 dvs 1 dl quinoa till 2 dl vatten. Det ska också tillsättas lite salt.

Kokt quinoa

Kokt quinoa (recept)

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 person

  • 2 dl quinoa
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk salt

Så här kokar man quinoa

  1. Skölj fröna i kallt vatten och låt droppa av i en sil.
  1. Häll frön, vatten och salt i en kastrull.
  1. Koka upp och sänk värmen. Låt det sjuda i 13-15 minuter tills vattnet har kokat in.
  1. Ät varm eller låt den svalna om den ska användas i sallader.

Hur sköljer man quinoa?

Skölj fröna i kallt vatten i en sil eller en skål. Rör runt och häll sedan bort vattnet.

Fortsätt skölja tills vattnet är klart

Det är viktigt att skölja fröna innan du kokar dem, eftersom de är täckta av saponiner.

Saponiner är ett ämne som skyddar fröna mot insekter och fåglar, och är varken hälsosamt eller gott.


3 Hur många kalorier är det i svart quinoa?


Quinoa – näringsinnehåll per 100 gram:

Näringsinnehåll Per 100 gram quinoa, torr
Energi 347 kcal
Protein 13,7 g
Fett 6,5 g
Kolhydrater 51,7 g
Kostfibrer 13,9 g
Källa: DTU

4 Är det skillnad på de olika färgerna av quinoa?


Det finns vit, röd och svart quinoa. Den största skillnaden är färgen som kan skapa olika uttryck när man blandar det i maten.

Det finns ingen stor näringsmässig skillnadmellan de olika typerna. Den vita är dock skalad och innehåller därför mindre kostfibrer än de andra färgerna.

Smakmässigt är det inte heller någon stor variation. De olika typerna smakar alla milt, men samtidigt lite beskt och därför är de perfekta i sallader eller som ersättning för ris eller pasta.

Vit quinoa, röd quinoa, svart quinoa
© iStock

5 Är quinoa nyttigt?


Ja! Det lilla fröet innehåller nämligen mycket fibrer, har ett högt proteininnehåll och nyttiga fetter.

Här kan du läsa 6 bra anledningar att äta det lilla superfröet.

Quinoa är bra för hjärtat

De små runda fröna innehåller något mer fett än andra spannmålssorter som ris och pasta. Å andra sidan består en del av fettsyrorna av hälsosamma fettsyror. De små fröna är också rika på kostfiber, vilket hjälper till att sänka mängden dåligt kolesterol i blodet

Quinoa är bra om du tränar

De små fröna innehåller massor av proteiner som bygger upp dina muskler efter ett träningspass. När du tränar blir du dessutom av med stora mängder magnesium när du svettas – men bara 100 gram täcker nästan hela ditt dagsbehov av det viktiga mineralet.

Quinoa är bra för (vardags)vegetarianer

De små superfröna innehåller dubbelt så mycket protein som till exempel ris och korn och har en utmärkt aminosyraprofil.

Det lilla lockiga fröet innehåller alla essentiella aminosyror, och det gör fröna till det självklara valet om du är vegetarian eller helt enkelt observerar köttfria dagar.

Quinoa innehåller järn

Järnnivåerna är ofta för låg hos kvinnor eftersom di tappar mycket blod när de har mens och har ett ökat behov när de är gravida.

Upp till hälften av alla kvinnor har för låga järndepåer. 100 gram quinoa ger dig cirka hälften av ditt dagliga behov av det viktiga mineralet.

Quinoa håller blodsockret i balans

Frönas höga innehåll av proteiner, essentiella fettsyror och kostfibrer gör att det bara får ditt blodsocker att stiga något jämfört med om du ätit bröd, ris eller potatis.

Däremot håller den sig stabil länge så att du inte blir lika sockersugen.

Quinoa är glutenfritt

De små fröna är bra för de som är känsliga för gluten, som blir uppsvällda och får problem med matsmältningen när de äter för mycket gluten.

Läs också: Det händer när du äter glutenfritt

6 Är quinoa nyttigare än ris?


Fröna innehåller många fler fibrer än vanligt ris. Det gynnar både mättnad och matsmältning.

Det är en liten skillnad i kaloriinnehållet mellan ris och quinoa beroende på vilket ris man väljer, men generellt är kaloriinnehållet ungefär detsamma, å andra sidan är blodsockerpåverkan lägre och du får mycket mer näring för pengarna

Näringsinnehåll i quinoa och ris:

Näringsinnehåll 100 g svart quinoa 100 g ris, parboiled ris
Energi 347 kcal 358 kcal
Protein 13,7 g 7,8 g
Fett 6,5 g 1,2 g
Kolhydrater 51,7 g 78,5 g
Kostfibrer 13,9 g 0,9 g
Källa: DTU

7 Recept med quinoa


Här har vi samlat våra bästa recept. Vi garanterar att det både är nyttigt och smaken är på topp. Smakliga måltider!

Quinoabowl med kyckling, avokado och tomat

Quinoabowl med kyckling, avokado och tomat

Fylld med proteiner och passar därför utmärkt att äta efter ett träningspass.

Du hittar receptet här!

Skål med daal och quinoa
© wichmann+bendtsen

Kryddig indisk daal med quinoa

Testa I FORMs spicy daal – ett väldigt enkelt, nyttigt och billigt sätt att äta vegetariskt, och så smakar det fantastiskt.

Du hittar receptet här!

Vegetarisk one pot med quinoa
© wichmann+bendtsen

Vegetarisk one pot med quinoa, kål och linser

Gillar du mat som är varm, vitaminrik och god? Vi ger dig en vegetarisk one pot med grönsaker och mättande linser. Den är superenkel att göra och lätt att diska upp efter. Smaklig måltid!

Här hittar du receptet!

Quinoa-tabbouleh med gurka och pumpafrön
© wichmann+bendtsen

Quinoa-tabbouleh med gurka och pumpafrön

En enkel och fräsch sallad som passar bra till matlådan och som tillbehör till rätter med heta kryddor.

Här hittar du receptet!

Köttbullar i curry med äpple och svart quinoa
© wichmann+bendtsen

Köttbullar i curry med äpple och svart quinoa

Om du också älska köttbullar i curry så testa den här versionen. Här har vi bytt ut riset så att rätten blir nyttigare.

Du hittar receptet här!

Kyckling med quinoa och gröna bönor

Kyckling med quinoa och gröna bönor

En enkel och proetinrik rätt du snabbt kan slänga ihop till lunch eller middag.

Här hittar du receptet!

Fyllda auberginer med quinoa och tomatsallad
© Skovdal Nordic

Fyllda auberginer med quinoa och tomatsallad

Om du vill skära ner på mängden kött du äter ska du testa de här goda, fyllda auberginerna med en fräsch tomatsallad till.

Här hittar du receptet!

Quinoasallad med rödbetor och valnötter

Quinoasallad med rödbetor och valnötter

En sallad fylld med färger, som ger vardagen liv.

Här hittar du receptet!

Bowle med sød kartoffel-bøffer, quinoa og gurkemejedressing
© wichmann+bendtsen

Bowl med sötpotatis, quinoa och gurkmejadressing

En bowl med den perfekta kombinationen av det söta, salta, syrliga, spröda och krämiga. Smaklig måltid.

Har hittar du receptet!

Müsli med quinoa

Müsli med quinoa

Alla älskar väl en god müsli? Och den här är inte bara nyttig, utan även rik på magnesium och kalcium.

Här hittar du receptet!

Quinoapudding med blåbär och kvargkräm

Quinoapudding med blåbär och kvargkräm

Sätt färg på livet med den här godsaken med blåbär och kvargkräm.

Här hittar du receptet!