Olivolja – det bästa valet för ditt hjärta

Din blodcirkulation jublar varje gång du droppar olivolja över din sallad. De gröna dropparna innehåller nämligen massor av hälsosamma fettsyror som gynnar ditt kolesterolvärde, din blodcirkulation och ditt hjärta.

Olivolja i en hjärtformad skål och några oliver vid sidan av.

OLIVOLJA – Din blodcirkulation jublar varje gång du droppar olivolja över din sallad. De gröna dropparna innehåller nämligen massor av hälsosamma fettsyror som gynnar ditt kolesterolvärde, din blodcirkulation och ditt hjärta.

Har du varit på semester i Sydeuropa har du säkert upplevt att maten nästan simmar i olivolja. Kanske lite i överkant för
skandinaviska smaklökar, men många av oss skulle må bra av att kopiera den. Olivolja är nämligen en av de viktigaste anledningarna till att medelhavsköket är så hajpat, och ofta utnämns till världens nyttigaste.

Läs mer om olivolja här – och kolla in våra bästa tips

1 Vad är olivolja?


Olivolja är en vegetabilisk olja som är framställd av mogna och halvmogna oliver. Olivolja framställs primärt i Spanien, Italien och Grekland och används framförallt till matlagning.

illustration av 15-20 kilo oliver och 1 liter olivolja

Visste du...

... att det går åt cirka 15-20 kg gröna oliver för att tillverka 1 liter extra virgin olivolja?

Läs mycket mer om nyttiga oljor till din mat här

2 Är olivolja nyttigt?


Ja! Olivolja innehåller enkelomättade fettsyror, som är bra för bl a hjärtat och blodtrycket.

OIivolja innehåller dock också många kalorier, så trots att olivolja är nyttigt kommer du troligen gå upp i vikt om du plötsligt börjar att hälla det över all din mat.

Olivolja ska helst användas istället för något annat fett i din mat, t ex smör. På så sätt får du två fördelar. För samma mängd kalorier får du flera nyttiga enkelomättade fettsyror från olivoljan, samtidigt som du får mindre mättat fett från smöret. Det är bra, för ett högt intag av mättat fett kan öka ditt kolesterolvärde och risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Även jämfört med andra växtoljor som solrosolja, majsolja och druvkärnolja klarar sig olivoljan bra. Olivolja innehåller nämligen, i motsats till de andra oljorna, nästan inga omega-6-fettsyror som är livsnödvändiga, men som i för stora mängder kan verka inflammatoriskt. De allra flesta av oss får automatiskt (för) mycket omega-6-fett, eftersom det är billigt och därför används i hög utsträckning inom livsmedelsindustrin.

Kolla fettsammansättningen i olivolja, smör och solrosolja här:
(Värdena är per 100 olja eller smör)

Fettsammansättningen i olivolja, smör och solrosolja per 100 g

OLIVOLJA – Det höga innehållet av enkelomättade fettsyror, samt det låga innehållet av mättat fett och omega-6 hjälper till att göra olivolja supernyttigt.

3 Vad är olivolja bra för?


2 härliga effekter av olivolja

KOLESTEROLVÄRDE, BLODTRYCK OCH HJÄRTA

De många enkelomättade fettsyrorna i olivolja hjälper först och främst till att sänka ditt kolesterolvärde.

Ett lågt kolesterolvärde leder till en lägre risk för åderförkalkning, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar. En amerikansk studie, från 2022, visar att ett ökat intag av olivolja är förknippat med en lägre risk för att dö av såväl hjärt- och kärlsjukdomar som flera andra sjukdomar.

VERKAR ANTIINFLAMMATORISKT

Olivoljans många antioxidanter sägs verka antiinflammatoriskt i din kropp. Inflammation förknippas med t ex diabetes typ 2 och överbelastningsskador.

LÄS OCKSÅ: Vad är antiinflammatorisk kost?

4 Vilka nyttiga ämnen finns i olivolja?


Olivoljans stora plus

Olivolja är först och främst känt för att innehålla många enkelomättade fettsyror. Samtidigt är innehållet av mättat fett och omega-6-fett lågt, vilket är bra. Olivolja innehåller också E-vitamin.

De kallpressade olivoljorna är dessutom rika på antioxidanter av typen polyfenoler.

5 Hur mycket olivolja kan man äta per dag?


Om du går efter de officiella kostrekommendationerna ska du ha 25-40 procent av din dagliga energi från fett.

En genomsnittlig kvinna med en normal aktivitetsnivå behöv er cirka 2.000 kcal om dagen, och här rekommenderas det att 500-800 kcal kommer från fett. Det motsvarar cirka 4-6 msk olivolja om dagen. OM du vill ha alla dina fettkalorier från ren olivolja.

Troligtvis har du andra fettkällor i din kost, t ex ost, lax, creme fraiche, ägg, avokado, nötter och choklad. Dem ska du förstås också räkna in i ditt dagliga fettintag innan du börjar hälla olivolja på all din mat.

6 Vad är kallpressad olivolja?


Kallpressad betyder att ingen värme har använts för att få ut oljan ur oliverna.

Att använda värme ger ett större utbyte för producenten, men det tar också bort en del av smaken och aromen. Båda oljorna av typen extra virgin olivolja och jungfruolja är kallpressade.

7 Vad betyder extra virgin olivolja?


Olivolja finns i flera olika kvaliteter, och extra virgin olivolja är den finaste och dyraste. Lär dig mer om de tre kvaliteterna här.

Vinstpall med 3 olivoljor, överst står extra virgin olivolja

3 kvaliteter av olivolja

Extra virgin olivolja

Extra virgin olivolja, eller extra jungfruolivolja, är gjord av färska, felfria oliver och uteslutande genom en mekanisk process, helt utan tillsatser där temperaturen inte överstigit 27 grader. Syrahalten (mängden fria fettsyror) får inte överstiga 0,8 procent.

Extra virgin olivolja är alltid kallpressad och kvaliteten är på topp.

Virgin olivolja

Virgin olivolja, eller jungfruolivolja, är den näst bästa kategorin.

Oljan är framställd på samma sätt som extra virgin olivolja men här tillåts upp till 20 procent av oliverna vara stötta och operfekta, de kan t ex ha skadats lite under transporten eller ha frusit. Smaken och doften har därför inte samma höga kvalitet som extra virgin olivolja.

Virgin olivolja är dock alltid kallpressad, precis som extra virgin.

Olivolja

Om din olja bara heter “olivolja”, har du en raffinerad olja i handen, som är blandad med en mindre del virgin olivolja.

När olivolja raffineras är det för att ta bort dålig lukt och smak. Dessvärre tar man samtidigt även bort oljans goda doft och smak. När en olja raffineras används både kemikalier och höga temperaturer.

8 Vilken olivolja är bäst?


Det är omöjligt att svara på eftersom det beror på dina smaklökar. Generellt kan man säga att oljor av typen extra virgin, eller extra jungfru, har en kraftigare olivsmak, vilket några älskar medan andra tycker att smaken är för skarp.

Smaken har framförallt betydelse när du använder oljan på t ex en sallad eller för att doppa ditt bröd i. Den betyder lite mindre när du steker i oljan.

9 Är det bra att steka i olivolja?


Illustration av stekpanna

Ja – och det finns det forskning på. Danska DTU har undersökt effekten av stektid och stektemperaturer för flera olika matoljor. Undersökningen visar bl a att oljor med ett lågt innehåll av fleromättade fettsyror, t ex Omega-3 och Omega-6, generellt är mest stabila, vilket gör att olivoljan funkar bra för stekning.

När du ska steka, så värm upp olivoljan långsamt och undvik för höga temperaturer. Om oljan börjar att ryka har den utsatts för allt för hög värme.

10 Kan man baka med olivolja?


Hur länge håller bröd och kakor i frysen?

Både ja och nej.

Olivolja har generellt en kraftig smak och passar därför inte så bra till söta smaker. Och ska du baka bullar och småkakor kan du inte ersätta smöret med olja.

Olivolja passar däremot fint till bröd – såväl i själva degen som till pensling. Smör innehåller både fett och vatten, medan olja består av 100 procent fett. 100 g smör ska därför ersättas med 80 g olja.

Älskar du hembakat bröd? Prova våra goda baguetter med dinkelmjöl. Få receptet här

11 Hur ska olivolja förvaras?


Det finns flera saker att ta hänsyn till om du vill förvara din goda olivolja på bästa sätt.

Illustration av en flaska olivolja

Din olivolja ska förvaras:

MÖRKT

  • Olivolja gillar inte ljus, så håll den långt borta från fönsterkarmen. Ett mörkt köksskåp är perfekt.
  • Välj också gärna en olivolja i mörk flaska eller metallburk.

RELATIVT SVALT

  • En temperatur på omkring 15 grader är perfekt för din olivolja. Förvarar du den i ett köksskåp så välj inte skåpet bredvid ugnen, där det är extra varmt.
  • Ställer du din olivolja i kylskåpet gör de låga temperaturerna oljan fast och klumpig. Det är inte farligt, och oljan blir flytande igen när den ställs i rumstemperatur, men det är inte optimalt om oljan ska användas här och nu.

SKRUVA PÅ KORKEN ORDENTLIGT

  • Olivolja är känslig för syre, så se till att skruva på kroken ordentligt varje gång du har använt den.
  • Och välj gärna en storlek på flaskan, som gör att du använder upp oljan relativt snart.

12 Hemgjord vitlöksolja + 5 andra recept


Kolla in våra nyttiga och goda recept med olivolja här.

Recept på vitlöksolja

Hemgjord vitlöksolja

Det är superenkelt att göra sin egen vitlöksolja. Se här!

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 portion

  • 2 vitlöksklyfta
  • 2 dl extra virgin olivolja
  • 2 nypa havssalt

Så här gör du hemgjord vitlöksolja

  • Hacka vitlöksklyftan fint eller pressa den i en vitlökspress.
  • Blanda vitlök, olja och salt och skaka ihop oljan ordentligt.
  • Förvara vitlöksoljan i kylen i en lufttät behållare.

TIPS
Vill du göra chiliolja? Tillsätt 3 finhackade chilifrukter och 1 msk chiliflakes.


5 recept på goda chips, krämer och pesto med olivolja

Pesto med olivolja

Även de torraste och gråaste mackorna blir smarriga med denna sköna pesto som är gjord på vattenkrasse.
Se receptet här

Nyttig hummus
© wichmann+bendtsen

Hummus med olivolja

Här får du alla våra bästa recept på himmelsk hummus och tips och råd för att förvara den korrekt. Du får även en hälsosam, kalorisnål version.
Se receptet här

Romescosås med olivolja

Den här härliga såsen passar perfekt som tillbehör till fisk eller som en färgklick på dina vardagsrätter när du vill drömma dig bort till sydliga breddgrader.
Se receptet här

© wichmann+bendtsen

Vit bönkräm med olivolja

Den vita bönkrämen gör sig perfekt som ersättning till smör eller hummus.
Se receptet här

Auberginecreme

Auberginekräm med olivolja

Den här aurberginekrämen passar perfekt att doppa stavar av blekselleri och morot i.
Se receptet här