Vad kan man använda jästflingor till?
Veganer använder jästflingor ungefär som andra använder parmesan, och de blekgula flingorna har faktiskt mycket gemensamt med den hårda osten.
Veganer använder jästflingor ungefär som andra använder parmesan, och de blekgula flingorna har faktiskt mycket gemensamt med den hårda osten.
Kanske har du stått i mataffären och kastat en blick på veganska hyllan och sedan har ditt öga fallit på ordet jästflingor eller bjäst. Vad handlar det om? Här får du veta mer.
Jästflingor, som du kan köpa i de flesta stora matbutiker, kommer från samma jäst som den vi bakar bröd med, men till skillnad från bagerijäst odlas jästflingorna till att vara smaksättare.
Jästflingorna är i motsats till bakjäst inte levande mikroorganismer.
Jästflingorna används som ett veganskt alternativ till parmesanost, vilket innebär att du kan använda dem precis som du skulle använda parmesanost.
Vår femte grundsmak är inte trevlig i sig, men den förhöjer salt och sött och vissa aromatiska ämnen och tillför en smak som kan vara svår att beskriva, men som vi saknar om den inte finns där.
Jästflingor har en umamismak. _OV. I förhållande till umamismaken hos jästflingor finns den ytterligare tvisten att umamismak inte bara är umamismak.
Smaken kommer från den fria aminosyran glutamat, men om glutamat även förenas av vissa nukleotider – som kan binda glutamat till smakreceptorn – så får man en förstärkt umamisynergi.
Vad har detta med jästflingor att göra? Jo, jästflingor har hela umamipaketet. Inte illa faktiskt.
Läs också stjärnkockens tips: Så piffar du till dina grönsaker