Vad kan man använda jästflingor till?

Veganer använder jästflingor ungefär som andra använder parmesan, och de blekgula flingorna har faktiskt mycket gemensamt med den hårda osten.

Jästflingor

JÄSTFLINGOR | Det veganska alternativet till parmesan innehåller protein, fibrer och vitamin B12, vilket gör dem till ett förnuftigt och hälsosamt val.

© iStock

Kanske har du stått i mataffären och kastat en blick på veganska hyllan och sedan har ditt öga fallit på ordet jästflingor eller bjäst. Vad handlar det om? Här får du veta mer.

Läs mer här:

1 Vad är jästflingor?


Jästflingor, som du kan köpa i de flesta stora matbutiker, kommer från samma jäst som den vi bakar bröd med, men till skillnad från bagerijäst odlas jästflingorna till att vara smaksättare.

Jästflingorna är i motsats till bakjäst inte levande mikroorganismer.

2 Vad använder man jästflingor till?


Jästflingorna används som ett veganskt alternativ till parmesanost, vilket innebär att du kan använda dem precis som du skulle använda parmesanost.

Vår femte grundsmak är inte trevlig i sig, men den förhöjer salt och sött och vissa aromatiska ämnen och tillför en smak som kan vara svår att beskriva, men som vi saknar om den inte finns där.

Jästflingor i en skål

PROVA JÄSTFLINGOR...

  • På dina pastarätter, där du annars skulle använda parmesan.
  • I din bechamelsås. Här tillför de små flingorna extra smak och djup.
  • Till vegansk pesto.Metoden är samma som när du gör en vanlig pesto. Mängderna kan dock variera lite, så följ ett veganskt recept. Testa t ex vårt recept här.
  • Ovanpå scrambled tofu. Silkestofu kan röras ihop på ungefär samma sätt som äggröra. Om du vill ha ett veganskt alternativ till frukostfavoriten kan du göra den med tofu – och jästflingorna är pricken över i.
  • I vegansk caesardressing. Växtmjölk, cashewnötter, jästflingor och kryddor är ett gott alternativ till den klassiska dressingen.

3 Hur smakar jästflingor?


Jästflingor har en umamismak. _OV. I förhållande till umamismaken hos jästflingor finns den ytterligare tvisten att umamismak inte bara är umamismak.

Smaken kommer från den fria aminosyran glutamat, men om glutamat även förenas av vissa nukleotider – som kan binda glutamat till smakreceptorn – så får man en förstärkt umamisynergi.

Vad har detta med jästflingor att göra? Jo, jästflingor har hela umamipaketet. Inte illa faktiskt.

Läs också stjärnkockens tips: Så piffar du till dina grönsaker

4 Vad innehåller jästflingor?


Förutom att vara rika på protein, rika på kostfiber och ha låg fetthalt är många jästflingor även berikade med vitamin B12, vilket gör de små flingorna till ett hälsomässigt vettigt val.

5 Recept – pesto med jästflingor


Hemlagad persiljepesto

PERSILJEPESTO MED JÄSTFLINGOR | Metoden är densamma som för vanlig pesto. Blandningsförfarandet kan dock variera något.

© wichmann+bendtsen