Kall potatissallad med hemgjord vegansk persiljepesto

30 minuter
623 kcal

Kan man göra pesto utan parmesan? Absolut! Den här med persilja och hampafrön passar perfekt till potatissallad.

En vit skål med potatissallad och grönsaker, runt om står små skålar med pesto och kryddor.

POTATISSALLAD – Potatissalladen är proppfull av gröna godsaker. Toppa ev med lite extra vegansk pesto.

© wichmann+bendtsen

Kallpotatissallad med hemgjordpersiljepesto

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • ½ kg potatis
  • 62 g sockerärter
  • 62 g rädisor
  • 2 vårlökar
  • 32 g machesallad
  • ½ burk gröna linser
  • 1½ msk pesto (se recept nedanför)
  • 1 msk skalade hampafrön
  • ¼ citron, saften

Persilje-hampafrö-pesto:

  • ½ knippa bredbladig persilja
  • ½ fett vitlök
  • dl skalade hampafrön
  • dl extra virgin olivolja
  • ½ msk citronsaft
  • 1½ msk näringsjästflingor
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Så gör du

  • Skrubba eller skala potatisen. Låt den småkoka i en kastrull med vatten i 10-16 min. Testa om de är klara. Låt svalna.
  • Blanchera sockerärtor och skär grönsaker fint medan potatisen kokar.
  • Lägg alla pestoingredienser i en matberedare eller använd en stavmixer och mixa ett par min. Tillsätt mer olja eller vatten för en tunnare konsistens. Smaka ev av med mer salt, peppar och citronsaft.
  • Häll av och skölj linserna.
  • Vänd den avsvalnade potatisen med grönsakerna, linserna och 3 msk pesto.
  • Smaka av potatissalladen med citronsaft.
  • Servera med resten av peston, hampafrön och citron.

TIPS! Persiljan kan ersättas av andra örter, ruccola eller grönkål. Hampafröna kan ersättas av pinjenötter, mandlar eller valnötter, och äter du ost kan näringsjästen ersättas av parmesan.