Ugnsbakad, syltad, fermenterad – vitlök är gott på så många sätt!
Vitlök kan ge maten en god, nästan nötaktig smak om du vet vad du gör. Dessutom är vitlök full av nyttiga ämnen som din kropp älskar. Lukten? Den finns det bot för.
Vitlök kan ge maten en god, nästan nötaktig smak om du vet vad du gör. Dessutom är vitlök full av nyttiga ämnen som din kropp älskar. Lukten? Den finns det bot för.
Vitlök är supergott och inte minst supernyttigt. Några av den lilla lökens effekter gör dock att det finns vissa tidpunkter då du bör se upp med att äta för mycket vitlök. Få svar på när, och läs om hur du odlar din egen vitlök, när du ska plantera vitlök och hur du gör aioli, vitlöksbröd och olja med vitlök.
TIPS! Testa att använda en gaffel att hacka vitlök med. Pressa gaffeln mot vitlöken tills den är så hackad som du vill. Då slipper du att vitlöksbitarna klistar sig fast på knivens blad.
Vitlök har i flera tusen år använts som naturläkemedel. Ett par klyftor i köttfärssåsen kommer inte att bota dig från varken cancer eller blodproppar, men den lilla löken innehåller ämnen som tillsammans med en nyttig och varierad kost kan bidra till en ökad hälsa. Här kan du läsa om några av vitlökens egenskaper.
ANTIINFLAMMATORISK EFFEKT: Vitlök innehåller svavelhaltiga ämnen, som verkar antiinflammatoriskt, och som därför t ex kan bidra till att minska risken för åderförkalkning.
BRA FÖR KOLESTEROLVÄRDET: Vitlök har den geniala egenskapen att den både kan sänka nivån av det dåliga kolesterolet och öka mängden av det goda kolesterolet i ditt blod. Den mesta av forskningen är dock gjord på antingen fermenterad eller pulveriserad vitlök.
BRA FÖR BLODTRYCKET: Man vet inte helt vad som utlöser effekten, men det verkar som att vitlök kan utvidga dina blodkärl och på så sätt medverka till att sänka blodtrycket.
MÖJLIG CANCERHÄMMANDE EFFEKT: Enskilda studier har visat en effekt av vitlök hos människor med hög risk för mag- eller tarmcancer. Men det finns också större studier som inte kunnat påvisa någon skyddande effekt. Med andra ord har vitlök eventuellt en cancerhämmande effekt, men det krävs ytterligare forskning.
VITLÖK OCH DIN HY: Vitlök innehåller ämnen som är kända för att stärka huden, men det finns ingen stark evidens för det, och du ska vara försiktig med att använda vitlök som medel mot eksem och akne.
Vitlök kan i stora mängder verka blodförtunnande. Så på grund av blödningsrisk ska du sluta äta vitlökskapslar eller kosttillskott med vitlök innan en operation. Vitlök kan också påverka effekten av vissa typer av medicin, t ex diabetesmedicin och kemoterapi. Om du funderar på att äta vitlök som kosttillskott, så rådfråga alltid en läkare först – framförallt om du äter någon typ av medicin.
Är du intresserad av att veta mer om vitlök som kosttillskott? Här kan du läsa om vitlökskapslar.
Vitlök kan odlas i varenda köksträdgård med vanlig trädgårdsjord och ordentligt med sol. Du kan också odla vitlök i krukor, balkonglådor och växthus.
Vitlök ska planteras på hösten och du kan sätta alla sorter. Både vitlök från plantskolor, matbutiker och egen skörd. Ekologisk vitlök är bäst, för den är inte behandlad med ett ämne som förhindrar att vitlöken gror. Varje klyfta blir en ny lök. Här får du våra bästa tips till odlingen:
Vitlök hör till familjen amaryllisväxter och är nära släkt med gräslök, purjolök och vanlig gul lök. Men vitlök har också i alla tider använts som naturläkemedel. Man tror att vitlök härstammar från centralasien, där den växer i bergen. Vitlöken kom sedan till medelhavsområdet och sen till resten av Europa.
Det finns flera hundra sorters vitlök. Smaken är ganska lika. I stora drag finns det två huvudkategorier:
Fukt gör vitlöken mjuk och på sikt även möglig. Därför ska vitlök förvaras på ett torrt och svalt ställe, t ex i ett skafferi. Du kan också förvara den på köksbänken i en skål, där den håller i cirka 3-4 veckor.
Ja, men innan du gör det bör du riva, hacka eller pressa den. Annars blir den mjuk. Kom också ihåg att packa in vitlöken ordentligt. Annars kommer de andra matvarorna i frysen att smaka vitlök. Inte så härligt i morgonsmoothien!
Vitlök i bröd och pesto kan lyfta din måltid till en högre nivå, men det slutar ofta med att du får en ganska risig andedräkt. Det är svavelföreningarna i löken som är skyldiga till eländet.
Rå vitlök luktar mest och ger kraftigast vitlöksandedräkt. När du värmebehandlar, t ex steker vitlök luktar du mindre. Ett gammalt husmorsknep säger att klorofyllen i spenat och persilja hjälper mot vitlökslukt. Det skadar inte att testa, för både spenat och persilja är supernyttigt.
BAKAD VITLÖK: Vitlök kan bakas hel i ugnen. Skär av toppen, lägg på en klick smör och salta på skärytan och baka den hel med skal på tills den är mör och gyllene. Klyftorna serveras som tillbehör. De bakade klyftorna pillas ut med en gaffel när de serveras.
GRILLAD VITLÖK: Gör som ovanstående, men packa in de hela vitlökarna i folie först, så de inte bränns. Eller gör en grillmarinad med vitlök och pensla den på kött och grönt innan du grillar det.
FERMENTERAD VITLÖK: Du känner igen fermentering från kål, men vitlök kan också fermenteras. Det kräver en saltlag, en ren glasburk och massor av tålamod. Det tar ungefär tre veckor att fermentera vitlök.
SYLTAD VITLÖK: Syltad vitlök tillför en rätt djup. Testa dem t ex i sallader, i soppa och på en tapasbord där de är supergoda. Tillsätt vitlöken i slutet så får du fram den bästa smaken.
STEKT VITLÖK: Stekt vitlök får en nästan söt och nötaktig doft. Men se upp för att bränna vitlöken, för då blir den snabbt besk.
MARINERAD VITLÖK: Du kan göra marinerade vitlöksklyftor i olja genom att koka vitlöks- klyftorna i vatten, ättika och salt. Häll upp dem på en glasburk tillsammans med t ex torkad chili, och täck dem med olja. Stäng locket och förvara i kylen.
SVART VITLÖK: Svart vitlök är poppis. Metoden kommer från Korea där man tillagar vanlig vit vitlök på låg värme i över en månad. På så sätt blir klyftorna mjuka och svarta och de får en rund, umamiaktig smak.
Om du jämför med t ex nötkött med en klimatpåverkan på nästan 14 CO2e per kg, så belastar rå vitlök klimatet med 1,33 CO2e per kg. Som jämförelse belastar vitlök i olja klimatet med 2,79 – alltså det dubbla. Gräslök och purjolök belastar bara klimatet med 0,32 CO2e per kg.
Artikeln publicerades i I FORM nr 03/2023