Din kropp älskar fullkorn, och lyckligtvis är det enkelt att blanda in flera av de nyttiga spannmålsprodukterna i din kost.
Vi har riktigt goda nyheter till dig. Det är faktiskt ganska enkelt att få i sig mycket fullkorn. Du behöver bara välja de grova varianterna varje gång du köper bröd, frukostprodukter, pasta, ris, bulgur, tortillor och nudlar.
Fullkornsprodukter är gjorda på hela korn, och väljer du dem framför deras vita kusiner får du både mer fiber, vitaminer, mineraler och kostfiber på köpet. Fullkorn stärker din matsmältning, mättar bättre och bidrar till att förebygga bland annat hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och olika typer av cancer. Inte illa!
Veckans meny är därför full av fullkorn. Se fram emot till exempel fullkornstortilla med mexikansk kryddad kyckling och tomatsalsa, fullkornspasta med lax, spenat och ärtor samt poke bowl med tigerräkor och brunt ris.
Helgens recept, en superfin jordgubbsvåffel-tårta, har vi också tillsatt fullkorn i – i form av havregryn och fullkornsvetemjöl. Den kommer garanterat att bli omtyckt.
Smakliga måltider!
Veckans tips
Det rekommenderas att du äter minst 90 gram fullkorn per dag.
90 gram fullkorn motsvarar t ex följande:
En portion havregrynsgröt, en skiva fullkornsrågbröd och en liten portion fullkornspasta.
Ett pitabröd av fullkorn, en portion fullkornsris och två bitar knäckebröd av fullkorn.
En skiva lätt rostat fullkornsbröd, två skivor fullkornsrågbröd och en liten portion fullkornspasta.
Källor: Livsmedelsverket och Whole Grain Partnership*
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.