Blomkålsgratäng, sallad och lax i ugn

50 minuter
529 kcal

Gammaldags blomkålsgratäng på det hälsosamma sättet serverad med lax och en äpple- och paprikasallad. MUMS!

Blomkålsgratäng, sallad och lax i ugn

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 350 g lax
  • 1 tsk akaciahonung
  • ¼ citron, saften
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Blomkålsgratäng

  • 250 g blomkål
  • 10 g smör
  • ½ msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • Lite muskotnöt, riven
  • ½ msk ströbröd

Sallad

  • 1 romansalladshuvuden
  • ½ äpple
  • ½ röd paprika
  • ¼ citron, saften
  • ½ näve färska örter, t ex vattenkrasse eller gräslö

Så här gör du

  • Värm ugnen till 180 grader varmluft.
  • Börja med gratängen. Dela blomkål i små buketter och koka dem i ett par min. häll av i en sil. Smält smör i en liten kastrull och vispa ner mjölet. Rör till sist i mjölken.
  • Ta av kastrullen och dela äggen i gulor och vitor. Vispa ner äggulorna i kastrullen. Vänd i blomkålsblandningen med salt, peppar och lite muskotnöt.
  • Vispa äggvitorna ordentligt och vänd i.
  • Smörj en form med lite fett och strö över hälften av ströbrödet. Lägg blandningen i formen.
  • Strö resten av ströbrödet på toppen och baka i 40 min.
  • Lägg lax på bakplåtspapper och fördela honung, citron, salt och peppar på.
  • Sänk ugnen till 170 grader. Lägg laxen i ugnen med gratängen och baka i 25 min.
  • Strimla sallad, äpple och paprika. Droppa på citron och pynta med örter.

TIPS: Om du (eller dina barn) föredrar en mer jämn konsistens kan du mixa de kokta blomkålsbuketterna till mos innan du lägger dem i gratängen.

I FORM 13/2021