Röd spetskålssallad med rostade kikärtor och avokado

30 minuter
514 kcal

Det finns många goda skäl att ställa fram en röd spetskålssallad på bordet ikväll. Den är vacker, supernyttig och en utmärkt förrättskål eftersom smaken inte är lika "kålig" som andra kålsorter.

Rödkålssallad med apelsin, avokado och kikärtor

RÖDKÅLSSALLAD är en säker hit på middagsbordet, och den här varianten kan vara en måltid i sig själv.

© wichmann+bendtsen

Röd spetskålssallad med apelsin

Krispig röd spetskål, krämig avokado, rostade kikärtor och syrlig apelsin. Den här rödkålssalladen skämmer bort alla smaklökar – och är dessutom en fröjd för ögat. Servera den en vanlig vardagskväll eller som en del av en gästmeny.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 250 g spetskål
  • 1 burk kikärter
  • 1½ tsk spiskummin
  • ½ tsk havssalt
  • Lite svartpeppar, nymalen
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • 1 apelsin
  • 1 näve mynta
  • 1 avokado

Dressing:

  • 1 ekologisk apelsin, saft och skal
  • 1 lime
  • 1 tsk honung
  • 2 tsk extra virgin olivolja

Så här gör du

  • Strimla kålen fint.
  • Häll av vattnet från kikärterna och rosta i en het panna i 5–7 min. i olja, spiskummin, salt och peppar.
  • Skiva apelsinen i tunna klyftor. Finhacka myntan och blanda kål, apelsin och mynta i en skål.
  • Blanda ihop ingredienserna till dressingen och häll över kålen.
  • Lägg kikärtorna på salladen, skiva avokadon tunt och toppa salladen med dessa.
  • Strö över salt och peppar om så önskas och servera.

TIPS! Salladen är också god med saftiga äppelbitar.

TIPS! Du kan också servera den här salladen på julafton som ett alternativ till en rödkålssallad. Utelämna bara kikärtorna och avokadon och lägg till honungsrostade nötter.


Spetskål är en stor favorit här på redaktionen, och vi älskar särskilt den röda varianten eftersom den är så vacker och ser bra ut på alla middagsbord.

Spetskål smakar gott, är supernyttigt och dessutom billigt och finns alltid i affären. Särskilt under sommarmånaderna och början av hösten äter vi mycket kål, eftersom det är då den svenska kålen är i säsong.

Ovanstående är vårt favoritrecept på röd spetskålssallad, som har krispighet, fyllighet och syra, och färgerna ser fantastiska ut tillsammans.

bara 30 minuter har du en inbjudande, mättande, smakrik och vegetarisk måltid.

Smaklig måltid 😋

1 Kan man äta röd spetskål rå?


Ja! I vår sallad med röd spetskål ovan är kålen rå, vilket ger den en härlig krispighet.

Smaken på rå röd spetskål är mild och söt, så en rödkålssallad passar även utmärkt för den som inte gillar kål.
Du kan också enkelt göra en spetskålssallad med förberedd – t ex blancherad – kål. Smaken är fortfarande mild och söt, men konsistensen förändras och blir mjukare.

2 Är röd spetskålssallad nyttigt?


Ja, sallad med röd spetskål är en idealisk del av en hälsosam kost.

Den här vackra kålen är mycket kalorifattig – endast 27 kcal per 100 gram – så du kan äta mycket innan det blir för mycket.

Röd spetskål innehåller också mycket kostfiber (1,9 g per 100 gram), som håller tarmarna i rörelse och ger en bra mättnadskänsla.
När du äter spetskålssallad får du också i dig vitaminer – bland annat vitamin K, C och flera av B-vitaminerna. Du får också ett tillskott av kalium.

Det finns många recept på röd spetskålssallad – om du väljer vår version ovan får du rödkål, avokado och kikärtor, så du är garanterad en god, men också nyttig och mättande måltid.

Röd spetskål - till spetskålssallad

RÖD SPETSKÅL är faktiskt mer lila. Oavsett vad du kallar den är den både smakrik och hälsosam.

© iStock

3 Varför ska jag använda röd spetskål i min sallad?


Näringsmässigt är det nästan ingen skillnad mellan att göra en rödkålssallad och en grönsallad (om övriga ingredienser är desamma). Båda är mycket förnuftiga val.

En röd spetskålssallad ger dig dock lite mer än en ”traditionell” version med den ljusgröna kålen.

Först och främst har rödkål en djupt lila färg som kan förvandla även den tråkigaste sallad till en fantastiskt inbjudande måltid som ser ut som mycket.

Medan den ljusgröna kålen alltid går att få tag på i mataffären är rödkål mer sällsynt, och bara det är ytterligare ett bra skäl att göra en röd spetskålssallad i stället för en grön när du kan.

Och det finns faktiskt små skillnader i smak också. Både röd- och grönkål är milda i smaken, men om du väljer en röd spetskålssallad kommer du att upptäcka att den röda versionen faktiskt är lite mildare. Konsistensen på en rödkålssallad är också lite finare.

4 När är röd spetskål i säsong?


Om du vill få tag på en svensk spetskål till din röda spetskålssallad är det månaderna juni–oktober som du ska hålla utkik efter i mataffären. De finns vanligtvis i stora, välsorterade mataffärer.

Du kan dock köpa importerad kål året runt.

Spetskål i trädgården

SPETSKÅL kan också odlas i trädgården. Du kan skörda dem från juli till september.

© iStock

5 Vad passar till röd spetskålssallad?


Vårt recept på röd spetskålssallad med apelsin, avokado och kikärtor är så rikt att det kan vara en måltid i sig. Om du behöver lite extra kan du äta en bit fullkornsbröd vid sidan om.

I allmänhet kan du dock servera en röd spetskålssallad med nästan vad som helst. Många recept på rödkålssallad innehåller äpplen, nötter och citrusfrukter – de senare är också goda att ringla över salladen eller använda i dressingen.

Sallader med röd spetskål är ofta härligt fräscha och kan med fördel serveras med kött för att lätta upp menyn. Du kan t ex servera den som tillbehör till kyckling eller köttbullar.

6 Hur kan jag variera röd spetskålssallad?


Röd spetskålssallad kan varieras i det oändliga. Kålen passar till det mesta, så det är en bra sallad som tömmer kylskåpet.

Se till att det finns ett syrligt inslag i salladen – då kan det aldrig bli fel.

Här är 10 förslag på vad du kan ha i din rödkålssallad:

7 Vilken dressing passar till röd spetskålssallad?


Dressingen i vårt recept ovan är mycket enkel – och en bra idé för en grundläggande dressing till rödkålssallad. Allt du behöver är apelsin, lime, honung och extra jungfruolivolja.

För lite mer smak kan du tillsätta lite dijonsenap. Det passar perfekt till den krispiga kålen.

Om du vill att din sallad ska vara krämigare kan du använda gräddfil som bas för dressingen i stället för olivolja.