En av de mest fysiskt påfrestande saker en kvinna kan göra är att bli gravid. Det är som att kliva in i en okänd parallell verklighet när du ger dig in i naturens mest fantastiska skapelseprojekt.
Och det är inte bara den växande magen du måste hantera. Det är så mycket mer som händer med din kropp, ditt sinne och det lilla fostret under de cirka 40 veckorna av graviditeten.
Många frågor dyker upp, och det är ganska vanligt att glädje och förväntan blandas med nervositet och kanske till och med ångest. Då kan det vara bra att ha en "Gravid vecka för vecka-kalender" där du kan hålla reda på när det kommer en välplacerad spark från arvtagaren, vad som håller dig vaken om nätterna och om det finns ett öra som kan höra dina vaggvisor i den utputande magen.
Översikt: Gravid från vecka 0 till vecka 42
Det är nu graviditeten blir synlig till mångas stora glädje. Under den här perioden brukar graviditetsbesvären avta lite.
Vecka 29 och fram till förlossningen. Graviditetssymtomen återkommer vanligtvis under den tredje trimestern, t.ex. bäckensmärta, halsbränna och trötthet. Under denna sista fas förbereder sig kroppen för förlossningen samtidigt som barnet växer både i vikt och längd. Och sedan är det födelsedag!
Ditt förlossningsdatum – den dag du är beräknad att föda – bestäms slutligen av din barnmorska och kan justeras under hela graviditeten. Men tills dess kan du prova vår [förlossningsberäknare] (https://iform.se/halsa/sund-graviditet/graviditetskalkylator) för att få en bra uppskattning av när ditt lilla barn förväntas komma.
Se en animering av vad som händer med dig och ditt foster under graviditeten (på engelska).
Det kan råda viss förvirring kring hur man räknar veckor i en graviditet. Det är framför allt två saker som skapar förvirring:
1. Din graviditet börjar 2 veckor innan du är gravid
När du räknar veckor och dagar i en graviditet utgår du från den första dagen i din senaste menstruation. Därifrån tar det ungefär 14 dagar tills du har ägglossning, ägget befruktas och du är gravid.
Med andra ord tillbringar du de första 2 veckorna av din graviditet med att inte vara gravid. Så när en genomsnittlig graviditet varar i 40 veckor innebär det också att ditt barn "bara" är 38 veckor gammalt när det föds.
2. Graviditeten börjar med "vecka 1" – inte "vecka 0"
Den första veckan av din graviditet kallas vecka 1. Men när sjukvårdspersonal behöver tala om för dig exakt hur långt du har kommit i graviditeten anger de hel vecka plus hel dag som du har genomlevt graviditeten.
Den andra dagen av din sista menstruation kommer att märkas vecka 0+1 av din graviditet – eftersom du har fullbordat noll hela veckor och 1 hel dag av din graviditet. Trots detta säger man att du är i vecka 1.
Exempel:
När barnmorskan skriver vecka 20+3 i din förlossningsjournal betyder det att 20 hela veckor och 3 hela dagar har gått sedan den första dagen av din senaste mens – det vill säga 20 hela graviditetsveckor + 3 hela dagar. Du är nu på dag 4 i din 21:a graviditetsvecka, du är "i" vecka 21.
Så när diagrammet visar vecka 20+3 är du på dag 4 i vecka 21 – din 21:a graviditetsvecka.
Veckans 7 dagar anges från 0 till 6, där 0 är den första dagen i veckan – och 6 den sista.
Om det står vecka 20+0 befinner du dig på veckans första dag och har ännu inte upplevt en hel dag den här veckan. Om det står vecka 20+6 befinner du dig på veckans sista (och sjunde) dag och har upplevt de första 6 dagarna av veckan.
I vår graviditetskalender vecka för vecka kallar vi den första veckan för Vecka 1 – och skriver (0+0–0+6) inom parentes efteråt.
Vi hoppas att detta är begripligt!