Gravid vecka 9 (8+0–8+6)

I vecka 9 kan du nu uppskatta embryots vikt – till cirka 1 gram! Din livmoder har fördubblats i storlek – och du kommer att uppleva problem som nästäppa på natten.

Gravid vecka 9 – mage och embryo

GRAVID VECKA 9 | Din livmoder är nu dubbelt så stor som den var vid befruktningstillfället.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 9, har du varit gravid i 8 hela veckor + 0 dagar till 8 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 8+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 8+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 9 graviditetsveckan.

Gravid vecka 9: Vad händer med dig?


Livmodern är nu dubbelt så stor som den var vid befruktningen. Ingen märker det, men du kanske själv har märkt att det blir svårare att dra upp dragkedjan i byxorna. Och det kan också vara så att din kropp hittar på nya egenheter under den här tiden.

Var tredje gravid kvinna lider av nästäppa. Och en del får också lite näsblod under graviditeten. Det är ökningen av hormonet östrogen som får slemhinnorna i näsan att svullna, vilket kan få det att kännas som om det inte finns någon fri passage. Detta kan vara särskilt irriterande på natten. Ett bra tips är att sova i ett svalt rum och använda en extra kudde så att huvudet är upphöjt.

Gravid vecka 9: Vad händer med ditt embryo?


Du befinner dig i vecka 8, vilket innebär att embryot är 6 veckor gammalt. Det har vuxit tillräckligt för att man ska kunna uppskatta dess vikt. Den är i genomsnitt ett gram vid denna tidpunkt.

I slutet av denna vecka är de flesta organsystemen på plats. Tarmarna växer nu på längden. Den rullar ihop sig och bildar stora slingor. Hjärnan utvecklas också i full fart. Den är uppdelad i fem olika områden, vart och ett med sin egen funktion. Framdelen rymmer tankar, känslor och personlighet, medan bakdelen koordinerar muskelrörelser, temperatur och balans. Innerörat håller på att bildas.

Armar och ben växer också i snabb takt, och den här veckan kan man se en antydan till små händer, fingrar, fötter och tår. Skelettet hårdnar gradvis i takt med att det omvandlas från brosk till benvävnad. Och kroppen, som hittills har varit mycket böjd, börjar långsamt att räta ut sig lite.

Källor: Barnmorska [Christina Maltby, 1177