Gravid vecka 31 (30+0–30+6)

Din bäckensmärta kan förvärras av tunga lyft. Så låt någon annan bära de tunga kassarna åt dig – och prioritera istället bra övningar för att stärka mage och rygg.

Gravid vecka 31 – mage och foster

GRAVID VECKA 31 | Vissa foster lägger sig nu upp och ned i livmodern, redo för den stora födelsedagen.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 31, har du varit gravid i 30 hela veckor + 0 dagar till 30 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 30+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 30+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 31 graviditetsveckan.

Gravid vecka 31: Vad händer med dig?


Nu eller under de kommande veckorna kommer du förmodligen att komma på dig själv med att pusta och flåsa utan att du gjort något verkligt ansträngande. Det beror på att din ämnesomsättning har ökat och din vikt likaså. **Därför behöver du 20% mer syre än vanligt.

Den ökade halten av hormonet progesteron gör också att du andas snabbare, samtidigt som den växande livmodern trycker upp din mage. Det gör att diafragman lyfts och andningen blir ytligare.

Hormonerna i kroppen gör att lederna runt bäckenet blir lösare. Detta är nödvändigt för att fostret lättare ska kunna passera ner i förlossningskanalen under förlossningen. Men för vissa gravida kvinnor kan de lösa lederna orsaka bäckensmärta och smärta i nedre delen av ryggen. När det blir mycket smärtsamt kallas det foglossning eller bäckenuppluckring.

Smärtan blir värre om du lyfter tunga saker eller på annat sätt belastar området. Så låt någon annan flytta byrån och bära de tunga shoppingkassarna. Du kan också minimera obehaget genom att träna muskelkorsetten runt magen och ryggen så att den är stark och kan hantera belastningen.

Läs också: Gravidträning - säker och hälsosam online-träning med I FORM

Gravid vecka 31: Vad händer med ditt foster?


**Vissa foster ligger nu med huvudet nedåt i livmodern för att göra sig redo för den stora födelsedagen. Om detta är fallet med ditt foster kan du känna att huvudet trycker nedåt mot ditt bäcken.

De tunna lanugohåren som har täckt hela fostrets kropp håller nu på att försvinna och huvudet täcks av vita, opigmenterade hårstrån. Huden är inte lika rynkig som den var tidigare, eftersom fettdepåer nu börjar byggas upp för att fylla ut den.

Fingernaglar och tånaglar har vuxit ut. Och njurarna arbetar för fullt. De är dock inte fullt utvecklade. De kommer inte att vara fullt utvecklade förrän några månader efter födseln. Men fostret kissar som en galning. Faktum är att 70-80% av fostervattnet är urin.

Källor: Barnmorska, 1177