Gravid vecka 6 (5+0–5+6)

I vecka 6 kommer ett graviditetstest att kunna ge ett tillförlitligt resultat. Om du inte tar folsyra redan, är det bra att börja nu för att förebygga ryggmärgsbråck hos ditt embryo.

Gravid vecka 6 – mage och embryo

GRAVID VECKA 6 | Du producerar nu en så hög nivå av graviditetshormonet hCG att ett graviditetstest kommer att ge ett säkert resultat.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 6, har du varit gravid i 5 hela veckor + 0 dagar till 5 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 5+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. T ex betyder vecka 5+0 den första dagen efter första veckan – alltså första dagen av din 6. graviditetsvecka.

Gravid vecka 6: Vad händer med dig?


Om du inte har undrat tidigare så gör du det nu. Vart har mensen tagit vägen? Det är dags att ta ett graviditetstest. De kan köpas på apoteket och i många matbutiker. Du producerar nu en så hög nivå av graviditetshormonet hCG att testet ger ett säkert resultat. Produktionen av hCG kommer att fortsätta att öka fram till vecka 10–12.

Kanske har det hormonframkallade illamåendet blivit din nya trogna följeslagare. Och tyvärr är det inte bara på morgonen illamåendet dyker upp. Många gravida kvinnor känner sig illamående alla tider på dygnet.

Det kan också vara så att du redan har vuxit ur din bh. Det beror på att även bröstkörtlarna påverkas av graviditetshormonerna. Men förutom den något ökade storleken på brösten kan ingen se att du är gravid – även om din livmoder nu är lika stor som en tennisboll.

Om du äter folsyra förebygger du ryggmärgsbråck hos ditt embryo.

Du måste nu vara uppmärksam på att inte få på dig bakterien listeria. Det är en bakterie som i sällsynta fall kan orsaka en infektion som kan överföras till fostret och orsaka allvarliga skador. Listeria finns i bearbetade livsmedel med lång hållbarhet, som kan ätas utan värmebehandling – till exempel vakuumförpackat kallskuret kött och opastöriserade mejeriprodukter. Pålägg och ädelost kan också innehålla listeria.
Läs också: Vad man inte ska äta när man är gravid

Man ska också vara på sin vakt mot infektion med parasiten toxoplasma som kan leda till missfall, missbildningar och blodförgiftning hos fostret. Många katter bär på denna parasit, så om du har en misse hemma bör du få andra familjemedlemmar att rengöra kattlådan eftersom smittan sker genom kattens avföring. Rått kött kan också innehålla toxoplasma. När du är gravid ska du därför bara genomstekt eller kokt kött. Och tvätta händerna noga efter trädgårdsarbete och matlagning där du har hanterat rått kött.
Läs även: Är katter farliga för gravida kvinnor – och 13 andra frågor gravida kvinnor funderar över

Gravid vecka 6: Vad händer med ditt embryo?


De inre organen bildas och hjärtat slår sina första slag! Ett litet hjärta har bildats, och det kan pumpa runt blod i embryot.

Den här veckan händer det också att den lilla stjälken som förbinder embryot med moderkakan utvecklas till en navelsträng. Navelsträngen består av tre blodkärl som transporterar näring och syre från dig till embryot, medan koldioxid och slaggprodukter skickas åt motsatt håll.

Det centrala nervsystemet börjar som två längsgående veck på motsatta sidor av embryots baksida. Dag 28 förbinds vecken för att bilda ett neuralrör. Om denna stängning inte blir som den ska, då kan det leda till ryggmärgsbråck och defekt utveckling av hjärnan. Det är just för att förhindra detta som gravida kvinnor rekommenderas att ta B-vitaminet folsyra – helst före graviditeten och annars så tidigt som möjligt under de första veckorna av graviditeten.

Källor: Barnmorska Christina Maltby, 1177 Källor: Barnmorska Christina Maltby, 1177