Gravid vecka 10 (9+0–9+6)

I vecka 10 börjar embryot röra på sig. Det kommer dock att ta lång tid innan du kan känna det. Embryot har nu tydliga fingrar och hjärtat kommer snart att utvecklas.

Gravid vecka 10 – mage och embryo

GRAVID VECKA 10 | Vid denna tidpunkt är embryots hjärta nästan färdigutvecklat och embryot gör sina första rörelser.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 10, har du varit gravid i 9 hela veckor + 0 dagar till 9 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 9+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 9+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 10 graviditetsveckan.

Gravid vecka 10: Vad händer med dig?


Den här veckan gör embryot sina första rörelser, men det är fortfarande så litet att du inte kan känna det. Livmodern är nu stor som en apelsin, men den har ännu inte kommit så långt att den når över blygdbenet och ger dig en riktigt synlig bula på magen.

Moderkakan producerar gradvis mer av hormonerna östrogen och progesteron. Mot slutet av graviditeten kommer den dagliga produktionen av östrogen att vara 30 gånger högre än din normala produktion. Och den här skyhöga hormonnivån får bland annat dina bröst att växa och bli redo för dig att starta ett produktivt mejeriföretag efter förlossningen.

Du kanske också har märkt att dina yttre könsorgan har ökat i storlek. Östrogen gör också att ligamenten runt ditt bäcken blir lösare och mer elastiska. Dessa förändringar ska göra det lättare för fostret att komma till världen när det är dags.

Gravid vecka 10: Vad händer med ditt embryo?


Det lilla embryots könsorgan håller nu på att bildas. Och flickorna är redan utrustade med förstadierna till de ägg som en dag ska bli deras barn. Pojkarnas spermier är också på väg.

Fler kroppsdelar börjar nu bli synliga. Ögon- och öronöppningar, liksom näsa och mun, är lättare att upptäcka. Och armarna består nu av axlar, överarm, armbåge, underarm och en liten handflata. Du kan också se fingrarna tydligare. Benens utveckling släpar efter lite.

Hjärtat är nästan färdigutvecklat. Och det lilla livet har en hjärtfrekvens på upp till 180 slag per minut. Den kommer gradvis att minska från och med nu.

Källor: Barnmorska [Christina Maltby], 1177