Gravid vecka 33 (32+0–32+6)

Runt vecka 33 väger fostret cirka 2 kg. Det lyssnar, känner och kan se skuggor genom din mage - men sover för det mesta. Dina sammandragningar kan öka.

Gravid vecka 33 – mage och foster

GRAVID VECKA 33 | Nu kan fostret lyssna, känna och se – mestadels otydliga skuggor.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 33, har du varit gravid i 32 hela veckor + 0 dagar till 32 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 32+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 32+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 33 graviditetsveckan.

Gravid vecka 33: Vad händer med dig?


Mot slutet av graviditeten drar livmodern ihop sig allt oftare i förlossningssammandragningar. Dessa känns som svaga till måttligt starka och oregelbundna sammandragningar, där buken plötsligt är spänd och hård, för att kort därefter släppa och slappna av igen.

Forskarna känner inte till den exakta orsaken till dessa sammandragningar. Mycket tyder dock på att de utlöses av hormonell påverkan. Och de hjälper utan tvekan till att förbereda livmodern för den stora dagen.

För om några veckor kommer sammandragningarna att förändras till starkare, rytmiska sammandragningar. Och då kommer de inte att vara sammandragningar längre. De kommer att vara värkar och förlossningen kommer att vara igång.

Gravid vecka 33: Vad händer med ditt foster?


Det nyfikna lilla fostret lär sig mer och mer om sin omgivning. Det lyssnar, känner och kan till och med se - oftast otydliga skuggor. Det övar sig på att öppna och stänga ögonen, men sover för det mesta.

Hjärnan växer så snabbt att den trycker på skallen. Forskning visar att fostret har hjärnaktivitet även när det sover.

Tarmen absorberar mineraler som kalcium och järn, vilka bidrar till bildandet av skelett respektive röda blodkroppar. Samtidigt kommer mer mekonium in i tarmen. Detta utgör barnets första avföring, som vanligtvis kommer några timmar efter födseln och är en svartgrönaktig, klibbig massa.

Källor: Barnmorska, 1177