Graviditetskalkylator: Räkna ut ditt BF

Är du gravid? Stort grattis! Räkna ut vilken vecka du är i här, och ta reda på ditt BF – det beräknade förlossningsdatumet då den nya familjemedlemmen förväntas göra entré!

Beräkna ditt BF – kalender med datum för beräknad födsel på mage

RÄKNA UT BF | Är du gravid? Då kan du enkelt räkna ut vilken vecka du är i och när du har BF (beräknad förlossning) här!

© iStock & I FORM

Beräkna BF

Vad vill du räkna ut BF från?
Välj 28 dagar om du är osäker

Så här använder du I FORMs graviditetskalkylator - beräkna BF

I vår graviditetskalkylator kan du välja att beräkna ditt BF, datumet för beräknad förlossning, utifrån antingen senaste mens, ägglossning eller IVF-behandling.

Senaste mens: Välj den här metoden i graviditetskalkylatorn om du inte vet exakt när ägget befruktades. Skriv in datumet för den första dagen på din senaste mens. Skriv sedan hur många dagar din menscykel vanligtvis är. Om din mens är oregelbunden, eller du inte riktigt vet, så välj 28 dagar. Klicka Räkna ut beräknad förlossning – och se ungefär när du kommer att föda.

Ägglossning: Välj den här metoden om du kan något av följande datum:

  • Dagen för din senaste ägglossning
  • Den dag du hade det samlag, som ledde till graviditeten
  • Den dag du blev inseminerad

IVF-behandling: Välj den här metoden om du har fått fertilitetsbehandling och satt in befruktade ägg.

Välj en av följande två metoder och ange datumet för när du fick ägget återfört:

  • Återföring av ägg: Återföring av 2–3 dagars befruktade ägg.
  • Återföring av blastocyst: Frysta eller färska ägg som har varit befruktade i 5 dagar.

FAQ om BF och hur man räknar ut BF


1 Vad är BF?


BF står för beräknad förlossning och är ett beräknat datum för när bebisen väntas födas. Det är dock inte särskilt vanligt att man föder på just det beräknade datumet, så det datumet är mer ett riktmärke än ett definitivt födelsedagsdatum. BF plus minus två veckor är det statistiskt sett vanligaste att födas på. Och statistisk sett är det allra flest barn som föds på 40 + 2, alltså 2 dagar efter BF.

2 Hur räknar man ut BF?


Vår graviditetskalkylator för att räkna ut BF är skapad med hjälp av Bugge Nøhr, som är överläkare på Fertiilitetskliniken på Hervel och Gentofte hospital i Danmark.

Graviditetskalkylatorn bygger på Naegels regel (senaste menstruation). Det är en evidensbaserad metod för att räkna ut när befruktningen har skett och när din graviditet kan räknas som fullgången.

Uträkningen av det beräknade förlossningsdatumet utgår från första dagen i din senaste mens. Tänk tillbaka på när du sist hade mens – vilken dag började du att blöda? Där har du datumet!

Man utgår från det datumet för att kvinnor i genomsnitt har ägglossning cirka 14 dagar efter att de börjar att blöda. OCh det är ägglossningstillfället som är det intressanta.

Enligt Naegels regel, som ligger till grund för vår graviditetskalkylator, är ditt BF i genomsnitt 280 dagar efter den dagen eller 266 dagar efter ägglossningen, om du vet när du hade ägglossning ( t ex om du har gjort IVF eller testat med ägglossningsstickor. En beräkning utifrån ägglossning blir alltid mer exakt än en beräkning utifrån senaste mensens första dag.

Räkna ut BF termin Första dagen i din senaste mens + 280 dagar (40 veckor)
eller
Ägglossningsdag + 266 dagar (38 veckor)

3 Hur säker är graviditetskalkyltorn?


Beräkningen bygger, som nämnt, på Naegels regel, som i undersökningar har visat sig vara nästan lika säker som ett tidigt ultraljud.

Graviditetshjulet – ett slags plasthjul med en vridskiva som många barnmorskor använder, är skapad just från denna regel. För att vara precis förutsätter den att du har en regelbunden cykel på 28 dagar med ägglossning efter 14 dagar. OCH att du minns vilken dag din senaste mens började. Om du vet vilket datum du hade ägglossning blir beräkningen ännu mer precis eftersom befruktningen bara kan ske inom ett smalt tidsspann – 24-48 timmar efter att ägget har släppt.

Bara mellan 5–10 procent av alla kvinnor föder på det beräknade förlossningsdatumet, BF, så datumet ska ses som ett riktmärke och inte ett facit. Vid rutinultraljudet, som sker runt vecka 18–20 kan man få ett nytt BF beroende på vad barnmorskan eller läkaren mäter på ultraljudet. En del kvinnor, som gör KUB, kombinerat ultraljud och blodprov, får ett nytt BF redan då, i vecka 11-14.
Men även om du får ett annat BF vid ultraljud kan du inte räkna med att barnet föds på utsatt datum. Det allra vanligaste är faktiskt att föda på BF+2, och har du fler än ett barn i magen kommer de nästan alltid tidigare än BF. Men allt mellan 2 veckor innan BF och 2 veckor efter BF räknas som normalt.

Gravid mage – räkna ut BF

RÄKNA UT BF – Det beräknade datumet är inget facit, utan bara ett riktmärke för när man föder.

© iStock

4 Kan man använda graviditetskalkylatorn vid fertilitetsbehandling?


Ja, du kan absolut använda vår graviditetskalkylator vid fertilitetsbehandling.

Om du har gjort inseminering eller IVF sker uträkningen utifrån datumet för befruktning.

  • Vid inseminering (IUI-behandling) (IUI = Intra Uterin Insemination) väljer du knappen “Ägglossning”. Här sker befruktningen genom att sperma förs in i livmodern genom ett smalt plaströr.
  • Vid IVF-behandling (IVF = In Vitro Fertilisering) väljer du IVF-behandling och markerar om du har återfört ett ägg eller en blastocyst.

5 Varför ska jag ens räkna ut mitt BF med graviditetskalkylatorn när den är så osäker?


Även om ditt BF-datum bara är vägledande så har det betydelse för när du kan gå på föräldraledighet, när du räknas som fullgången, överburen, vid eventuell igångsättning. Dessutom används det för barnmorskor och läkare med flera, som ska planera ultraljud och besök under din graviditet.

6 Hur många veckor är man gravid?


En graviditet varar 40 veckor, men allt mellan 37 veckor och 41 veckor och 5 dagar betraktas som normalt.

Din graviditet – vecka för vecka

Läs mycket mer om vad som händer med både dig och din bebis varje vecka under hela graviditeten i vår graviditetskalender.
Gravid vecka för vecka – det här händer med dig och din bebis

7 Vad är en omvänd graviditetskalkylator?


Det är att räkna åt andra hållet.

Du börjar med att ange det datum du gärna vill föda barn. Om du nu drömmer om att få ett barn som är vädur, eller som har födelsedag på sommaren, eller vad det nu kan vara som är din dröm i familjeplaneringen.

En omvänd kalkylator kan berätta för dig när du ska sätta igång med att försöka bli med barn.

Kvinna drömmer om att bli gravid – omvänd graviditetskalkylator

DRÖMMER DU OM ATT BLI GRAVID? En omvänd graviditetskalkylator kan hjälpa dig att räkna baklänges om du vill planera din graviditet.