Gravid vecka 25 (24+0–24+6)

Det är liv och rörelse i magen och du känner det varje dag. Använd den här tiden till att knyta an till ditt barn genom att sjunga och prata med det – eller genom att klappa magen när fostret sparkar.

Gravid vecka 25 – mage och foster

GRAVID VECKA 25 | Om du känner en fot eller hand från fostret kan du försöka knuffa tillbaka den – på så sätt kan du också kommunicera.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 25, har du varit gravid i 24 hela veckor + 0 dagar till 24 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 24+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 24+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 25 graviditetsveckan.

Gravid vecka 25: Vad händer med dig?


Det sker inga större förändringar i ditt tillstånd under denna tid. Så använd din energi för att knyta an till det nya livet i din mage. För ja, det kan du göra redan nu. Fostret har ett utvecklat hörselsinne. Det lyssnar på dina tarmljud och hjärtslag, som det finner skönt lugnande. Men det kommer också att kunna höra och känna igen din röst.

Så prata med det och sjung de vaggvisor som du vill att det ska finna tröst i när det kommer ut till dig.

Gravid vecka 25: Vad händer med ditt foster?


Det finns fortfarande gott om plats i livmodern, men det är inte längre en balsal för det lilla busfröet.

Den största delen av fostrets viktökning beror nu på utvecklingen av muskel- och benmassa. Benen blir hårdare, och när du känner en fot eller hand genom livmoderväggen kan du försöka trycka tillbaka den. Det är också ett sätt att kommunicera. Du känner säkert rörelser från fostret varje dag.

Huden är fortfarande tunn och rynkig eftersom fettvävnaden i huden inte är färdigutvecklad. Fostret har börjat producera vita blodkroppar. Dessa är viktiga för att bekämpa sjukdomar och infektioner på andra sidan bukhuden om några veckor.

Källor: Barnmorska [Christina Maltby], 1177