Gravid vecka 32 (31+0–31+6)

I vecka 32 har vissa foster lagt sig i fosterställning med huvudet nedåt, redo för förlossningen. Från och med nu kommer fostrets position att övervakas noga.

Gravid vecka 32 – mage och foster

GRAVID VECKA 32 | De flesta foster ligger nu i fosterställning med benen uppdragna mot bröstet eftersom det inte finns utrymme att sträcka ut sig i livmodern.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 32, har du varit gravid i 31 hela veckor + 0 dagar till 31 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 31+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 31+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 32 graviditetsveckan.

Gravid vecka 32: Vad händer med dig?


Från och med nu kommer din barnmorska att hålla ett öga på hur fostret är placerat - om det är med huvudet nedåt eller i en så kallad sätesbjudning. Det är när fostrets rumpa pekar nedåt mot förlossningskanalen, så att rumpan kommer ut först under värkarbetet.

Före 28 veckor ligger cirka 25 % av alla foster i säte. Detta är dock inte den lämpligaste positionen vid förlossningen. De flesta kommer att vända sig så att huvudet är nedåt när förlossningen närmar sig. Men om det finns en misstanke om att fostret ligger i säte efter vecka 35, kommer barnmorskan att utföra en ultraljudsundersökning för att ytterligare undersöka fostrets position.

Om huvudet inte vänder sig nedåt kan läkaren göra ett utvärtes vändningsförsök. Vissa gravida kvinnor föder vaginalt när fostret ligger i säte, men de flesta kvinnor får kejsarsnitt om barnet inte har vänt sig.

Andra kreativa positioner som ett foster kan inta under förlossningens slutskede är tvärläge, när fostret ligger horisontellt i livmodern, och snedläge, där fostret ligger diagonalt.

Gravid vecka 32: Vad händer med ditt foster?


Utrymmet blir allt trängre, så de stora kullerbyttornas tid är förbi för den här gången. Men fostret har fortfarande begränsade möjligheter att röra sig. De flesta foster ligger nu i fosterställning med benen uppdragna mot bröstet eftersom det inte finns plats att sträcka ut dem i livmodern. Armarna är böjda och vikta över kroppen.

Fostret har nästan rätt proportioner och smaklökarna har utvecklat en förkärlek för söta saker. Hos manliga foster sjunker testiklarna gradvis ner i pungen.

Det lilla livet fortsätter med andnings- och sväljövningar för att förbereda det för livet utanför livmodern. Lungorna är det sista organet som fullbordar sin utveckling.

Källor: Barnmorska, 1177