Gravid vecka 4 (3+0–3+6)

I vecka 4 är det få som vet att de är gravida. Men vissa känner de första tecknen på graviditet, till exempel illamående, trötthet och ömma bröst. I livmodern delar sig embryot snabbt och mäter nu en halv millimeter.

Gravid vecka 4 – mage och embryo

GRAVID VECKA 4 | Hos vissa börjar de första tecknen på graviditet redan att visa sig, t ex i form av trötthet, illamående och ömma bröst.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 4, har du varit gravid i 3 hela veckor + 0 dagar till 3 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 3+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. T ex betyder vecka 3+0 den första dagen efter första veckan – alltså första dagen av din 4. graviditetsvecka.

Gravid vecka 4: Vad händer med dig?


Du vet förmodligen inte än att du är gravid. Men hos vissa börjar kroppen nu visa de första tecknen. Du kan behöva kissa lite oftare, tröttheten sätter in och humörsvängningarna och illamåendet också.

Det kan hända att dina bröst ser lite större ut och är ömma. Symptomen kan vara olika från kvinna till kvinna och från graviditet till graviditet.

Om du misstänker att du är gravid, så undvik rökning – även passiv sådan. Undvik också farliga kemikalier, röntgen och alkohol. Större mängder kaffe bör du också vara försiktig med.
Läs också: 14 vanliga orostankar hos gravida

Vid befruktningen bildas en slempropp i livmodern. Det skyddar mot yttre infektioner. Det är därför du inte behöver vara nervös för att gå till simhallen eller ha sex. Naturen har tagit hänsyn till det. Kroppen är så smart!

Gravid vecka 4: Vad händer med ditt embryo?


De första veckorna av graviditeten är det framför allt moderkakan och fosterhinnorna som växer, mer än fostret. Det kallas inte, inom medicinsk vetenskap, för foster ännu. I denna tidiga fas kallas det embryo. Det är först i vecka 10 som det kallas foster.

Embryot är av mikroskopisk storlek under de första 2-3 veckorna efter att det har fäst sig vid livmoderslemhinnan. Det är en cellmassa som inte mäts i längd utan i diameter.

Källor: Barnmorska Christina Maltby, 1177