Gravid vecka 29 (28+0–28+6)

De där extra kilona tynger verkligen ner dig, och du kommer förmodligen att uppleva smärta i ryggen, ländryggen och bäckenet. Styrkeövningar kan hjälpa, och ju mer vältränad och stark du är, desto mindre smärta kommer du sannolikt att uppleva.

Gravid vecka 29 – mage och foster

GRAVID VECKA 29 | Barnet och den extra vikten tynger din kropp, så du kommer sannolikt att uppleva muskel- och ledvärk.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 29, har du varit gravid i 28 hela veckor + 0 dagar till 28 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 28+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 28+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 29 graviditetsveckan.

Gravid vecka 29: Vad händer med dig?


Nu kommer tiden för muskel- och ledvärk. Barnet blir allt tyngre, och tynger gör även dina extrakilon. Detta förskjuter kroppens tyngdpunkt och belastar framför allt ryggen och ländryggen. Du kan också uppleva [bäckensmärta] (https://iform.se/halsa/sund-graviditet/gravid-foglossning), som ger efter och sträcker de omgivande ligamenten när livmodern börjar tynga ner dig.

Det är svårt att undvika dessa besvär helt och hållet. Men ju mer vältränad och stark du är, desto mindre smärta kommer du att uppleva. Så gör dagliga styrkeövningar för mage och rygg. Se till att du har en bra hållning, både när du går och står och när du lyfter och bär. Och vila så mycket du känner att du behöver.

Läs också: Hur man tränar när man är gravid

Ditt eget privata mejeriföretag har börjat producera sin första råmjölk. Elixiret kallas "kolostrum" och innehåller mer protein, fettlösliga vitaminer, mineraler och antikroppar än vanlig bröstmjölk.

Det blir ditt barns första cocktail efter födseln. Och det är smart, eftersom råmjölken hjälper till att skydda ditt nyfödda barn mot infektioner.

Gravid vecka 29: Vad händer med ditt foster?


Nu börjar fostret reglera sin egen kroppstemperatur. Och det kissar som en galning. Faktum är att ett foster vid denna tidpunkt producerar en halv liter urin om dagen.

Lungorna är nästan färdigutvecklade och fostret fortsätter att öva på att andas. Musklerna växer och sug- och sväljrörelserna har också blivit starkare och bättre.

Källor: Barnmorska [Christina Maltby], 1177