Gravid vecka 36 (35+0–35+6)

Har fostret ännu inte huvudet nedåt i vecka 36? Då kommer man att överväga ett vändningsförsök – och diskutera om du eventuellt ska föda med kejsarsnitt.

Gravid vecka 36 – mage och foster

GRAVID VECKA 36 | Nu när ditt barn förmodligen har lagt sitt huvud i bäckenet kommer det säkert att kännas lättare för dig att andas.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 36, har du varit gravid i 35 hela veckor + 0 dagar till 35 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 35+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 35+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 36 graviditetsveckan.

Gravid vecka 36: Vad händer med dig?


När ditt barn har placerat huvudet i bäckenet kommer det förmodligen att bli lättare för dig att andas. Men samtidigt ökar trycket på urinblåsan, vilket innebär att du kommer att behöva gå på toaletten ännu oftare.

Helst ska fostrets huvud nu vara vänt nedåt och det ska börja sjunka ner mot bäckeningången.

Om fostret istället ligger på tvären eller med rumpan nedåt kommer du att få råd av en läkare eller barnmorska om du fortfarande ska försöka föda vaginalt, om du ska planera ett kejsarsnitt eller om man ska göra ett vändningsförsök så att fostret hamnar med huvudet nedåt.

Gravid vecka 36: Vad händer med ditt foster?


Fettlagret utgör nu ca 15% av fostrets vikt, vilket är bra eftersom fettet kommer att användas för att skydda barnet när det är ute ur livmodern. Den här veckan börjar fettet också lägga sig på fostrets kinder. Och tillsammans med de välutvecklade sugmusklerna ger det de söta, runda bebiskindarna.

Fostrets ben är fortfarande så mjuka att huvudet ofta ser lite snett ut direkt efter födseln eftersom det har gett efter för trycket. Oroa dig inte för detta. Huvudet kommer snabbt att återfå sin symmetriska form. Det är bara praktiskt att skelettet är flexibelt när det passerar genom förlossningskanalen.

Lungorna är mer mogna nu och har bättre förmåga att transportera in syre och ut koldioxid.

Källor: Barnmorska, 1177