7 bra hemmaträningsprogram för gravida

Testa I FORMs onlineträning för gravida. Övningarna i våra gravidträningsprogram är utvalda av vår fysioterapeut – specifikt för gravida. Och du kan träna oavsett om du är nybörjare eller van att träna.

Kvinna tränar gravidträning hemma

GRAVIDTRÄNING | Är du gravid? Rulla ut träningsmattan – för träning är bra för både dig och ditt ofödda barn. Men I FORMs videor blir du guidad hela vägen.

© iStock

Kanske tänker du att du som gravid ska skära ner på träningen och nöja dig med promenader och ett graviditetspass en gång i veckan.

Men graviditet och träning är en bra kombination, för gravidträning kan gynna dig och ditt ofödda barn – och bl a minska risken för förlossningsdepression, graviditetsdiabetes, förstoppning hos dig och ett stort barn.

Styrketräning och yoga för gravida

Så om du inte är van vid att träna är det bara att börja (lite mjukt) med gravidträningen. Och om du tränar sedan innan så fortsätter du bara. 30 minuter om dagen är rekommendationen för gravida.

Men OBS att du inte nödvändigtvis kan fortsätta träna på samma sätt som tidigare. En del motionsformer ska du hålla dig från – och några övningar är inte heller så bra just när du är gravid.

Därför har vi fått fysioterapeut Elin Solheim att sätta ihop träningsprogram med övningar som är riktigt bra att göra när du är gravid.

Resultatet är 4 hemmaträningsvideor skräddarsydda för gravida. 2 korta träningsprogram och 2 långa – för dig som är nybörjare och för dig som är van vid att träna.

Med dem kan du utföra hälsosam och säker styrketräning – enkelt och bekvämt där hemma.

Vi har också 3 yogaprogram som är helt perfekta för dig som är gravid. Du hittar alla gravidträningsprogram här nedanför.

Mycket nöje!

Styrketräning för gravida

Våra onlineträningprogram för gravida består alla av 10 övningar som tränar hela kroppen – och som är bra att göra när du är gravid.

Men lyssna alltid på din kropp. Om du upplever smärta eller träningen känns obehaglig måste du sluta eller minska tempot och intensiteten och ev prata med din barnmorska.

Gravidträning för nybörjare, 13 min

10 bra övningar – träna hela kroppen på en kvart! T ex squats med höga knän, diagonallyft och en bra magövning. 30 sek träning och 30 sek paus mellan varje övning.
Se träningsvideon här

Gravidträning för nybörjare, 27 min

Den här gravidträningen bjuder på samma övningar som i den korta nybörjarträningen – vi gör bara två rundor. Gör den så har du tränat dagens halvtimme!
Se träningsvideon här

Gravidträning för dig som redan tränar, 14 min

10 effektiva övningar – en del av dem kräver lite mer än nybörjarprogrammet, men det är fortfarande perfekt träning för dig som är gravid. 40 sek träning och 30 sek paus. OBS: Vissa övningar kräver att du har ett gummiband.
Se träningsvideon här

Gravidträning för dig som är van att träna, 29 min

Samma effektiva övningar som det korta programmet för dig som är van att träna – men vi gör två rundor. T ex utfall, rygglyft och gående squat med gummiband.
Se träningsvideon här

Yoga för gravida

Yoga är bra gravidträning. Men alla yogaövningar är inte så bra för dig som är gravid. Här får du 3 yogaprogram, som är helt perfekta – 2 korta och ett långt.

Om du får ont, eller om träningen känns obehaglig, ska du alltid sluta eller sänka tempot och intensiteten och ev prata med din barnmorska.

Väck kroppen med 15 minuters yoga

Bra gravidträning med 10 yogaövningar, kombinerat med djupa andningsövningar. Yoga programmet är både bra som uppvärmning och som mjuk morgonträning.
Se träningsvideon här

8 minuters avslappnande yoga

Sänk pulsen och kom ner i varv med de här 6 yogaövningarna. Yogaprogrammet är perfekt att göra efter mer krävande gravidträning eller som avslappning innan du går och lägger dig.
Se träningsvideon här

50 min yin yoga – bra för gravida

Mjuk yoga med fokus på avspänning och lugn. Alla 8 övningarna görs liggande eller sittande och genom långa stretchövningar lugnar de både kropp och sinne.
Se träningsvideon här

Frågor om gravidträning

Hur tungt får man lyfta när man är gravid? Hur länge får man träna – och kan gravidträning göra förlossningen enklare? Läs mer här där fysioterapeut Elin Solheim svarar på alla frågor om gravidträning.
FAQ om träning under graviditet