Gravid vecka 37 (36+0–36+6)

I vecka 37 har 95% av alla foster stabiliserat sig med huvudet i bäckenet – redo för förlossning. Din kropp förbereder sig också, bland annat genom täta sammandragningar.

Raskausviikko 37 – raskausvatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 37 | No niin! Olet nyt niin pitkällä, että synnytyksen käynnistyminen nyt on täysin normaalia eikä ennenaikaista.

© KUNTO PLUS & iStock

När du är gravid i vecka 37, har du varit gravid i 36 hela veckor + 0 dagar till 36 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 36+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 36+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 37 graviditetsveckan.

Gravid vecka 37: Vad händer med dig?


Det var det! Du har nu nått den punkt där förlossningen kommer att vara "fullgången" om den sätter igång nu. Med andra ord är det helt normalt och inte för tidigt att föda nu, men det kan dröja ytterligare 5-6 veckor innan du får träffa din lilla glädjespridare för första gången.

Fostret har anpassat sig till förlossningen så att huvudet ligger i bäckenet. Detta gäller för 95% av alla gravida kvinnor.

Det finns inte mycket plats i fostrets enrummare nu. Så de rörelser du känner kommer att vara mjukare och lugnare. Sammandragningarna kommer oftare - det är ett tecken på att din kropp håller på att "mogna för förlossningen", som barnmorskorna kallar det.

Gravid vecka 37: Vad händer med ditt foster?


För varje vecka som går blir utrymmet i livmodern allt mindre. Det innebär att fostrets rörelsefrihet begränsas. Men du kan fortfarande känna rörelse varje dag.

Rörelserna är bara färre, men mer uttalade och tydliga. På utsidan av din mage kan du se konturerna av en fot eller ett huvud när det bökas runt där inne.

Källor: Barnmorska, 1177