Gravid vecka 34 (33+0–33+6)

I vecka 34 är ditt foster ca 43 cm långt och absorberar gott om näringsämnen. Se till att få i dig tillräckligt med näring – var särskilt uppmärksam på kalcium.

Gravid vecka 34 – mage och foster

GRAVID VECKA 34 | Vid den här tiden suger fostret i sig näringsämnen, så du måste se till att du får i dig tillräckligt med näring.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 34, har du varit gravid i 33 hela veckor + 0 dagar till 33 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 33+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 33+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 34 graviditetsveckan.

Gravid vecka 34: Vad händer med dig?


Ditt foster är supertaggat på livet och kommer att se till att det får i sig alla näringsämnen det behöver. Det är du som riskerar att drabbas av bristsymtom om du inte får i dig tillräckligt med näring.

Under den här tiden bör du vara särskilt uppmärksam på att få i dig tillräckligt med kalcium i form av mejeriprodukter för att undvika svaga ben och tänder. Fostret absorberar mycket kalcium, vilket bygger upp skelettet och gör det hå

Gravid vecka 34: Vad händer med ditt foster?


Mängden fostervatten är nu som störst – under normala omständigheter finns det ca 1 liter.

Det finns mer underhudsfett på fostret. Det är därför inte så genomskinligt och rött längre, utan har en fin babyrosa färg.

Källor: Barnmorska, 1177