Gravid vecka 35 (34+0–34+6)

Hos många förstföderskor har "huvudet fixerats" runt vecka 35 – det vill säga att fostret har stabiliserats med huvudet i bäckeningången.

Gravid vecka 35 – mage och foster

GRAVID VECKA 35 | Vid det här laget är "huvudet fixerat" för många, vilket innebär att fostret gör sig redo att ge sig ut i den verkliga världen.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 35, har du varit gravid i 34 hela veckor + 0 dagar till 34 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 34+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 34+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 35 graviditetsveckan.

Gravid vecka 35: Vad händer med dig?


Du upplever spänning och förväntan över det spirande livet i din mage – med olika kroppsliga utmaningar i släptåg. Din andning kan påverkas, du kan behöva kissa hela tiden, händer och fötter är förmodligen svullna av vätskeansamlingar.

Och du kan ha problem med att sova. Det är den stora, tunga magen som gör det svårt att hitta en bekväm sovställning. Och så finns det en liten vän som gillar att boxas inuti din mage – särskilt på natten.

Prioritera att ta pauser för att vila under dagen. Det är inte lika bra som oavbruten sömn, men det är bättre än ingen vila alls.

Du får fortfarande mer blod i kroppen. Detta är för att förbereda dig för blodförlusten i samband med förlossningen.

Gravid vecka 1: Vad händer med ditt foster?


Hos många förstföderskor lägger sig fostret nu med huvudet i bäckeningången. Detta är vad som kallas att "huvudet fixeras". Det innebär att arvingen faktiskt gör sig redo att glida ut i den verkliga världen. Men det ska lägga på sig mycket mer innan förlossningen är ett faktum. Fostret går nu upp 200 gram i veckan.

Fostrets [immunsystem] (https://iform.se/halsa/forebyggande/immunforsvar) förbereder sig för livet utanför livmodern. Antikroppar har tidigare överförts från dig till ditt barn via moderkakan. Men nu har fostret börjat producera sina egna antikroppar.

Fostret har nu blivit för stort för att flyta runt i fostervattnet. Dess rörelser har blivit starkare och långsammare.

Källor: Barnmorska, 1177