Gravid med foglossning? Se våra bästa råd
Rörligare leder och en ökad belastning från den växande magen ger smärtor i bäckenet hos många gravida. Se här vad du kan göra för att förebygga smärtorna och vad du ska göra om du redan fått foglossning.
Rörligare leder och en ökad belastning från den växande magen ger smärtor i bäckenet hos många gravida. Se här vad du kan göra för att förebygga smärtorna och vad du ska göra om du redan fått foglossning.
Graviditet är inte en sjukdom sägs det – och visst är det sant. Men även om du är 100 procent frisk, kan det vara en bra idé att ta hänsyn till kroppen som belastas av din växande mage. Ett av de mest utsatta områdena är ditt bäcken.
Det finns, som tur är, en hel del att göra för att förebygga foglossning, och flera saker att göra för att minska smärtan när foglossningen väl har kommit – t ex genom att tänka på hur du gör, vänder dig i sängen och bär dina väskor.
Du reser dig upp och känner plötsligt hur det sticker till i rumpan och över ländryggen eller över blygdbenet. Och det försvinner inte. Du har fått en trogen följeslagare. Smärtan kommer från bäckenet. Och de kan stråla ut i ljumsken och ner på baksidan eller insidan av låret. Symtomen kan komma plötsligt eller gradvis. Hos de flesta gravida uppstår smärtan mellan femte och åttonde månaden och det gör ofta ondare och ondare under dagen.
Foglossning kan göra riktigt ont. Men det är väldigt vanligt att få foglossning – ungefär hälften av alla gravida drabbas. 16 procent av dem får svår foglossning, som påverkar vardagen mycket.
Foglossning kan göra väldigt ont. Men det är väldigt vanligt att få det – ungefär hälften av alla gravida får det.
Bäckensmärtor och foglossning uppstår på grund av hormonella förändringar i kroppen. Graviditetshormonerna gör att dina leder blir rörligare så att bäckenet kan utvidgas under förlossningen. Men de mjuka lederna har bara nackdelen att de inte ger bäckenet det stabila stöd det behöver. Och när hållningen förändras och viktbelastningen ökar, då kan smärtan uppstå.
Den goda nyheten är att smärtan avtar under de första tre månaderna efter att du har fött barn. Den dåliga nyheten är att om du har haft foglossning under din graviditet så finns det cirka 50 % risk för att foglossningen kommer tillbaka i senare graviditeter – och då ofta tidigare och i svårare grad.
Det mest effektiva sättet att förebygga foglossning är att stärka kroppen och framförallt träna upp musklerna runt ditt bäcken. Det är närmare bestämt ländrygg-, mag- och sätesmusklerna du behöver bygga upp, så att du kan få en stark muskelkorsett som kan stödja bäckenet när magen är tung.
Börja träna så tidigt som möjligt och helst innan du blir gravid. Och sedan fortsätta att stärka musklerna under hela graviditeten.
Läs också: Gravidträning - Testa I FORMs träningsvideor som är skapade för gravida
Om du har fått foglossning så finns det flera saker du kan göra för att minska smärtan:
Det kan kännas lockande att lindra foglossningssmärtor med receptbelagd medicin. Men rekommendationen är att vara försiktig med läkemedel när man är gravid. Vid milda och kortvariga smärtor bör du så långt som möjligt välja icke-medicinsk behandling och hjälpmedel.
Har du väldigt ont kan du använda smärtstillande medicin med paracetamol. Men om du är i behov av smärtlindring under längre tid än några få dagar bör du rådgöra med en läkare.
Källa: Mette Holm, barnmorska