Gravid vecka 11 (10+0–10+6)

I vecka 11 har det lilla livet i din mage utvecklats så mycket att det inte längre kallas ett embryo – utan ett foster. Nu kan barnmorskan rekommendera extra järn.

Gravid vecka 11 – mage och foster

GRAVID VECKA 11 | Det lilla livet i din mage har nu gått från att vara ett embryo till att bli ett foster!

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 11, har du varit gravid i 10 hela veckor + 0 dagar till 10 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 10+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 10+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 11 graviditetsveckan.

Gravid vecka 11: Vad händer med dig?


Det är nog oftast byxorna med resår i midjan som du tar på dig på morgonen. De är så mycket bekvämare! Och badrumsvågen visar lite mer än vanligt. Under graviditeten är det normalt att gå upp i vikt. Det är faktiskt meningen att du ska öka i vikt. I början förändras din vikt inte så mycket. Den genomsnittliga viktökningen under den första trimestern är 0,5-1 kg per månad. Men senare kommer du att gå upp mer i vikt.

Om du är normalviktig är en viktökning på 10-15 kg under hela graviditeten idealisk. Överviktiga personer har mindre behov av att gå upp i vikt under graviditeten. Om du har ett BMI på över 30 bör du bara gå upp 6-9 kg.

Det är både du och barnet som står för viktökningen. Om du till exempel går upp 12 kg under graviditeten kommer cirka 3,5 kg från fostret, 3,5 kg kommer från fostervatten, bröstens förstoring, livmoder och moderkaka. Mellan 2-4 kg kan hänföras till ökad blodvolym och vätska i kroppen. De resterande 1-4 kg är dina fettdepåer som har vuxit.

Och för att kunna utvecklas på detta sätt behöver din gravida kropp ca 2-300 kalorier mer per dag än vanligt. För många gravida kvinnor är det inga problem att tillgodose detta behov eftersom de har drabbats av en glupande, hormonell aptit. Men för andra som lider av [illamående och kräkningar] (https://iform.se/halsa/sund-graviditet/illamaaende-gravid) kan det vara en utmaning att ens se skuggan av mat. Ändå är det viktigt att du får i dig något nyttigt och näringsrikt.
Läs också: Var försiktig med att äta detta när du är gravid

Gravid vecka 11: Vad händer med ditt foster?


Det lilla livet har nått en milstolpe. Det kallas inte längre för embryo. Det är nu ett foster. Och fostret har kommit så långt i sin utveckling att alla strukturer och organ finns.

Njurarna producerar urin och könsorganen är på plats. Men du kommer ännu inte att kunna se dem på en ultraljudsundersökning. Hjärnan växer i snabb takt och börjar nu få kontroll över kroppens rörelser. Du kan dock ännu inte känna de ryckningar och sparkar som fostret gör.

Den kritiska fasen i hjärtats utveckling är över. Från och med nu växer och utvecklas det långsammare.

Ögonen är klara och täcks av ett tunt hudlager, som så småningom blir ögonlocken. Fostret öppnar dock inte ögonen förrän i vecka 25 ungefär.

Källor: Barnmorska [Christina Maltby], 1177