Gravid vecka 3 (2+0–2+6)

I vecka 3 har ditt ägg förmodligen blivit befruktat i äggledaren. Det rör sig nu ner i din livmoder, där det fastnar i slemhinnan.

Gravid vecka 3 – mage och livmoder

GRAVID VECKA 3 | I den här veckan vandrar det befruktade ägget (embryot) ner i din livmoder, där det fastnar i livmoderns slemhinna.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 3, har du varit gravid i 2 hela veckor + 0 dagar till 2 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 2+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. T ex betyder vecka 2+0 den första dagen efter andra veckan – alltså första dagen av din tredje graviditetsvecka.

Gravid vecka 3: Vad händer med dig?


Efter befruktningen börjar man producera stora mängder av hormonerna progesteron och östrogen, vilket ska skapa de bästa tillväxtförutsättningarna för det befruktade ägget.

Du producerar också ett speciellt graviditetshormon som kallas hCG (humant koriongonadotropin). Det ser till att livmoderns slemhinna växer bra utan att stötas bort, som det annars blir när man har mens.

hCG är det hormon som mäts med ett graviditetstest. Men i vecka 3 har du ännu inte producerat tillräckligt med hCG för att du ska få ett tillförlitligt provsvar på om du är gravid eller inte. Så vänta lite till.

Gravid vecka 3: Vad händer med ditt embryo?


Det befruktade ägget delar sig nu på sin resa genom äggledaren och ner till livmodern, där det fäster sig på slemhinnan 3 till 5 dagar senare.

Mycket av det som kommer att bli din lilla är faktiskt redan klart nu. Från befruktningsögonblicket bestäms till exempel barnets hår- och ögonfärg, kön och potentiella längd.

Hälften av mannens spermier innehåller den kvinnliga könskromosomen X, medan den andra hälften innehåller den manliga könskromosomen Y.

Om en spermiecell med könskromosom X smälter samman med en äggcell blir resultatet XX, och fostret blir då en flicka. Om spermierna som befruktar ägget innehåller en Y-kromosom blir resultatet XY och fostret blir en pojke.

Källor: Barnmorska Christina Maltby, 1177