Gravid vecka 7 (6+0–6+6)

I vecka 7 kan ingen ännu se att du är gravid. Men din kropp talar om det för dig. Du kan känna illamående, huvudvärk, humörsvängningar och ökad aptit.

Gravid vecka 7 – mage och embryo

GRAVID VECKA 7 | I detta skede kan man på embryot se anlag till ögon, öron, ansikte och tänder.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 7, har du varit gravid i 6 hela veckor + 0 dagar till 6 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 6+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 6+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 7 graviditetsveckan.

Gravid vecka 7: Vad händer med dig?


Ingen kan se att du är gravid än. Men du reagerar förmodligen på de många hormonella förändringar som sker i din kropp. Du kanske känner dig [illamående] (https://iform.se/halsa/sund-graviditet/illamaaende-gravid), du kanske till och med måste lägga dig över toalettstolen då och då. Och när du ändå är där ute kan du lika gärna kissa - igen. Eftersom du förmodligen behöver det mer än vanligt. Du kanske också lider av huvudvärk och ditt humör kan vara lite oberäkneligt.

Läs också: Varför mår jag illa?

Du behöver också besöka köket oftare. När dina mjölkkörtlar utvecklas, dina bröst blir större, ditt blodflöde ökar, din moderkaka, livmoder och foster växer, ökar ditt energi- och näringsbehov. Du behöver inte äta för två, men du behöver mer och bättre mat än vanligt.
LÄS ÄVEN: Gravid - vad ska jag äta? Kontrollera kost och kosttillskott här**

Men det är också möjligt att du inte upplever några obehag eller förändringar alls. Och det är också helt normalt.

Gravid vecka 7: Vad händer med ditt embryo?


I början av vecka 6 är embryot 4 veckor gammalt. Och redan här, en månad efter befruktningen, är utvecklingen av alla organ i full gång. Navelsträngen transporterar syre och näringsämnen till det lilla livet. Från munnen till ändtarmen bildas ett sammanhängande tarmrör som senare blir matsmältningssystemet. Och man kan se fästena för lever, bukspottkörtel, lungor och magsäck som små utbuktningar.

Embryot har en starkt böjd kropp med ett stort huvud i ena änden och en liten svans i den andra. Vid den här tidpunkten kan du se utvecklingen av ögon, öron, ansikte och tänder Hjärnan växer nu snabbt. Man kan se fyra små knoppar, som senare kommer att utvecklas till armar och ben.

Källor: Barnmorska [Christina Maltby], 1177