Gravid vecka 38 (37+0–37+6)

Vid 38 veckor väger ditt foster 3 kg. Alla organ har mognat och det är vad som kallas "fullgånget". Om det föds nu kommer det att kunna andas själv.

Gravid vecka 38 – mage och foster

GRAVID VECKA 38 | Fostret i din mage är nu fullgånget och redo för att födas!

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 38, har du varit gravid i 37 hela veckor + 0 dagar till 37 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 37+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 37+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 38 graviditetsveckan.

Gravid vecka 38: Vad händer med dig?


Dagarna fram till förlossningen kommer allt närmare, men väntan kan kännas tröttsam och lång. Och du kanske börjar bli otålig. Det är bara naturligt. Du vill träffa ditt lilla barn nu.

Njut av de sista sparkarna i magen, snart är de historia. Och arbeta hårt för att få barnvagnen, blöjorna, skötbordet och alla andra praktiska saker på plats hemma, ifall du skulle få värkar före ditt beräknade förlossningsdatum.

Det är också en bra idé att fundera över dina alternativ och din inställning till smärtlindring under förlossningen. Allt kan inte förutses eller planeras, och man kan ändra sig under processens gång, men det är bra att ha tänkt igenom vad man vill.

Gravid vecka 38: Vad händer med ditt foster?


Så underbart! Fostret i din mage är nu fullgånget och redo att födas. Du har inte riktigt nått ditt förlossningsdatum än. Men ta inte det för bokstavligt. Över 80 % av alla barn föds mellan 2 veckor före och 2 veckor efter beräknad förlossning.

Det lilla livet ser nu ut som en nyfödd och alla vitala organ har mognat. Så snart barnet är fött kommer det att kunna andas på egen hand. Barn som föds spontant vid denna tidpunkt har inte fler komplikationer än de som föds på sitt förlossningsdatum.

Fostret växer därför inte lika mycket nu. Men vikten fortsätter att öka med ca 30 gram per dag, så barnet blir runt och mjukt.

Om det är en pojke ska testiklarna vara på plats i pungen. Om det är en flicka ska blygdläpparna vara fullt utvecklade.

Källor: Barnmorska, 1177