Gravid vecka 13 (12+0–12+6)

I vecka 13 kommer morgonillamåendet att vara lindrigare – eller till och med försvinna helt – för de flesta. Risken för missfall har också minskat betydligt.

Gravid vecka 13 – mage och foster

GRAVID VECKA 13 | Den kritiska utvecklingsfasen för fostret har avslutats och risken för missfall är nu betydligt mindre.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 13, har du varit gravid i 12 hela veckor + 0 dagar till 12 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 12+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 12+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 13 graviditetsveckan.

Gravid vecka 13: Vad händer med dig?


För dig och din kropp kan den här veckan vara en milstolpe när du verkligen kan känna att din kropp anpassar sig till graviditeten. För de flesta kommer illamåendet att vara mycket lindrigare eller till och med försvinna helt, och du har fått tillbaka din vanliga energi. Om ditt humör har varit lite oberäkneligt kommer du att känna dig jämnare och mer känslomässigt stabil igen.

Läs också: Varför mår jag illa?

Vissa gravida kvinnor kan dock drabbas av huvudvärk under denna period, men det beror oftast på hormonella förändringar. Drick mycket vatten och se till att du motionerar. Detta kommer att minimera obehaget.
Läs också: Hur man tränar när man är gravid

Om du är mycket smal eller till och med underviktig kommer du att ha ett större behov av att gå upp i vikt under graviditeten än normalviktiga och överviktiga kvinnor. Det betyder inte att fostret kommer att sakna något. Det kommer att få vad det behöver för att växa sig stort. Undervikt är mer sannolikt skadligt för mamman.

Dina förråd kommer att tömmas och din kropp kommer inte att få tillräckligt med näring. Så se till att du äter en varierad och hälsosam kost med de extra kalorier som behövs under denna tid.
Är du underviktig? Kontrollera ditt BMI här

Om du äter folsyra i tablettform kan du sluta med det nu, det påverkar inte längre fostrets utveckling av ryggmärgsbråck. Det är dock bra att äta kost som innehåller folater och folsyra under hela graviditeten.

Gravid vecka 13: Vad händer med ditt foster?


Den kritiska fasen i fostrets utveckling har avslutats och risken för missfall har minskat avsevärt. Fostret har gott om utrymme omkring sig och tumlar runt för att lära sig att böja och röra sina armar och ben.

Huvudet är stort i förhållande till kroppen. Det utgör hälften av längden från hjässa till rumpa.

Näshålan, munhålan och tungan har bildats. Halsen och stämbanden tar form. Och alla 20 mjölktänderna har förberetts. Men de kommer inte fram genom tandköttet förrän flera månader efter födseln.

Fostrets hud har blivit mycket känslig. Minsta beröring får det att rycka till. Men det är fortfarande för litet för att du ska kunna känna det. Fostret har också utvecklat reflexer och övar på att svälja fostervatten. Det kan också dra efter andan och suga.

Källor: Barnmorska [Christina Maltby], 1177