Gravid vecka 1 (0+0–0+6)

I vecka 1 är du inte gravid än. Den första dagen den här veckan är också första dagen på din mens – och den officiella starten på din kommande graviditet. Kom ihåg folsyra om du inte redan äter det.

Gravid vecka 1 – mage och livmoder

GRAVID VECKA 1 | I den här veckan har du mens och är inte gravid än.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 1, har du varit gravid i 0 hela veckor + 0 dagar till 0 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 0+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 0+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 1 graviditetsveckan.

Gravid vecka 1: Vad händer med dig?


Ända sedan du kom in i puberteten har din livmoder varit redo för att du vid någon tidpunkt ska bli gravid. Den har varje månad gjort slemhinnan i livmodern redo för ett befruktat ägg att kunna fästa i. Om du inte har blivit gravid, så stöter kroppen ut slemhinnan som mens en gång i månaden.

Och det är när du blöder man börjar räkna gravidveckorna, när du väl blivit gravid sedan och man räknar ut veckorna. Man säger att du är du vecka 0 + 1-6 dagar. Du är alltså inte gravid än. Ändå räknas det som vecka 0 i graviditeten. Man räknar nämligen ut ditt förlossningsdatum, ditt BF, från din sista menstruations första dag.

Källor: Barnmorska Christina Maltby, 1177