Gravid vecka 22 (21+0–21+6)
Runt vecka 22 börjar livmodern träna inför förlossningen och vissa kvinnor får sammandragningar. I magen utnyttjar fostret utrymmet för att slå kullerbyttor.
Runt vecka 22 börjar livmodern träna inför förlossningen och vissa kvinnor får sammandragningar. I magen utnyttjar fostret utrymmet för att slå kullerbyttor.
När du är gravid i vecka 22, har du varit gravid i 21 hela veckor + 0 dagar till 21 hela veckor + 6 dagar.
Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 21+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 21+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 22 graviditetsveckan.
Vid denna tidpunkt börjar vissa kvinnor uppleva sammandragningar. Det känns som om livmodern plötsligt drar ihop sig och hårdnar, för att sedan slappna av helt. Och det finns inget du kan göra för att kontrollera sammandragningen. Det är livmodern som tränar sig inför förlossningen. Så det är bara bra att den spänner sina muskler.
Sammandragningar är inte farliga. Du bör dock kontakta din barnmorska eller förlossningsavdelning om dina sammandragningar är smärtsamma och regelbundna, eftersom de skulle kunna vara ett tecken på en för tidig förlossning är på väg. Det är bättre att ställa en fråga för mycket än att gå omkring och känna sig orolig.
Du kanske har börjat känna dig varm då och då - kanske till och med med en känsla av feber. Det kan bero på den livliga hormonproduktionen som ökar din ämnesomsättning med så mycket som 15 % under den andra halvan av graviditeten. Och naturligtvis kan den extra vikt du släpar runt på också få dig att svettas.
Fostret kan känna de sammandragningar som livmodern gör. Men det störs inte av dem. Smaklökarna bildas och hjärnan är nu så utvecklad att fostret kan känna beröring.
Fostret känns som en fisk i fostervattnet, som kan röra sig i alla riktningar. Och du kan njuta av alla volter och krumbukter.
Benen har blivit längre i förhållande till kroppen. Och fett deponeras under huden, vilket efter födseln hjälper barnet att hålla värmen.
Källor: Barnmorska [Christina Maltby], 1177