Gravid vecka 16 (15+0–15+6)

I vecka 16 är fostret ca 10 cm från hjässa till rumpa - och rör sig glatt. Särskilt omföderskor kan känna rörelser som ett svagt sprattel eller bubblor i magen.

Gravid vecka 16 – mage och foster

GRAVID VECKA 16 | Fostret kan nu bevæge fingre, hænder, ankler og tæer. Det kan sutte på tommelfingeren, og har flere forskellige ansigtsudtryk!

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 16, har du varit gravid i 15 hela veckor + 0 dagar till 15 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 15+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 15+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 16 graviditetsveckan.

Gravid vecka 16: Vad händer med dig?


För de flesta har magen blivit synlig vid det här laget. Och fostret i livmodern ser ut som en miniatyrbebis. Den växer med full fart.

Även om fostret rör sig mycket kanske du inte känner något. Det beror på att fostervattnet dämpar rörelserna. Vissa känner dock den första hälsningen från arvtagaren vid denna tidpunkt i form av en välplacerad spark. Det känns dock mer som bubblor eller sprattel i magen. Vanligtvis känner omföderskor av dessa rörelser några veckor tidigare än förstföderskor. Kanske för att de vet hur det ska kännas.

För förstföderskor är det vanligt att de första rörelserna hos fostret märks runt den 20:e graviditetsveckan.

Gravid vecka 16: Vad händer med ditt foster?


Ansiktet liknar mer och mer ett litet barns. Fostret kan röra fingrar, händer, fotleder och tår. Det kan suga på tummen och det har flera olika ansiktsuttryck – till exempel kan det öppna munnen eller pressa ihop läpparna.

Aktivitetsnivån är hög i det våta elementet. Muskelrörelserna är inte längre lika ryckiga, utan mer medvetna och koordinerade, ungefär som hos nyfödda.

Källor: Barnmorska [Christina Maltby], 1177