Gravid vecka 19 (18+0–18+6)

Runt vecka 19 märker många gravida kvinnor de första tecknen på liv när fostret sparkar, vrider sig och hickar. Se vad som händer med dig och ditt foster här.

Gravid vecka 19 – mage och foster

GRAVID VECKA 19 | Nu börjar de flesta gravid känna den lilla spelevinken röra sig i magen.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 19, har du varit gravid i 18 hela veckor + 0 dagar till 18 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 18+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 18+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 19 graviditetsveckan.

Gravid vecka 19: Vad händer med dig?


Det er jo nu, du skal nyde de sidste uger med uforstyrret nattesøvn. Men måske gør din flotte, runde mave det lidt udfordrende at finde ro.

For det første – og det er jo glædeligt – så begynder mange nu at mærke liv fra den lille spilopmager. Det er dog langt fra alle.**

For det andet kan det være, at det er blevet svært at finde en behagelig sovestilling. Prøv at bruge puder som støtte ved maven, lænden og mellem benene. Det gør det mere komfortabelt at ligge ned.

Og når vi nu er i soveværelset, så er det værd at få med, at du sagtens kan have sex, mens du er gravid. Nogle har bare slet ikke lyst til lagengymnastik under graviditeten, mens andre oplever en øget eller uændret sexlyst. Det hele er ganske naturligt.

Og du skal i hvert tilfælde ikke være bekymret for, om det kan være skadeligt for fostret, hvis du har samleje. Så længe graviditeten er uden komplikationer, er sex helt ufarligt for både mor og barn.

Nu är det dags att njuta av de sista veckornas ostörda sömn. Men kanske gör din fina, runda mage det lite svårt att hitta lugnet.

För det första – och det är bra – är det många som nu börjar känna rörelser från den lilla i magen. Om du inte känner rörelser än finns det ingen anledning till oro, de kommer snart.

För det andra kan det vara så att det har blivit svårt att hitta en bekväm sovställning. Försök att använda kuddar som stöd för magen, ländryggen och mellan benen. Det gör det bekvämare att ligga ner.

Och när vi ändå är inne på sovrummet är det värt att nämna att du givetvis kan ha sex när du är gravid. Vissa känner inte lust till samlag under graviditeten, medan andra upplever en oförändrad eller till och med ökad sexlust. Allt detta är helt naturligt.

Och du behöver absolut inte oroa dig för om samlag kan vara skadligt för fostret. Så länge graviditeten är utan komplikationer är sex helt säkert för både mamman och barnet.

Gravid vecka 19: Vad händer med ditt foster?


Fostret växer inte lika explosionsartat som tidigare. Istället används energin till att förfina allt som redan har bildats.

Hjärnan utvecklar miljontals nervceller och förbindelser mellan dem, vilket gör att fostret kan utföra mer kontrollerade rörelser. Fostret vrider och vänder sig, sprattla, slår och sparkar.

Fostret kan också få hicka nu. Det känns som små ryckningar.

Under de 20 mjölktänder som redan väntar i tandköttet utvecklas nu också de permanenta tänderna.

I fostrets tarm består fostrets avföring, även kallat mekonium, av avfallsprodukter, döda celler och matsmältningssekret från tarmkanalen. Denna cocktail stannar kvar i tarmen tills barnet föds, då den bildar barnets första avföring.

Källor: Barnmorska [Christina Maltby], 1177