Gravid vecka 2 (1+0–1+6)

I början av vecka 2 är du fortfarande inte gravid. Men i slutet av denna vecka kommer du (förmodligen) att ha ägglossning. I äggledaren möts ägget och tusentals spermier. En av dem tränger in i ägget och du blir gravid!

Gravid vecka 2 – mage och livmoder

GRAVID VECKA 2 | I slutet av den här veckan har du ägglossning och ägget blir befruktat på sin väg ner genom äggledaren.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 2, har du varit gravid i 1 hela veckor + 0 dagar till 1 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 1+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 1+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 2 graviditetsveckan.

Gravid vecka 2: Vad händer med dig?


Veckan efter att din mens har upphört startar rekonstruktionen av livmoderslemhinnan, så att det åter finns möjlighet för kroppen att blir gravid. Samtidigt som rekonstruktionsarbetet görs fler ägg redo för mognad i äggstockarna. Men bara ett av dem släpper vid ägglossning. Tre ägg kan släppa och då kan du få tvillingar.

Med en regelbunden cykel på 28 dagar inträffar ägglossningen i slutet av vecka 1 (andra graviditetsveckan) – dvs cirka 14 dagar efter den första dagen av menstruationen.

I samband med ägglossning kan du uppleva att slidan blir fuktigare och att du får en genomskinlig, slemmig flytning. Vissa kvinnor upplever en lätt smärta när ägget släpps.

Gravid vecka 2: Vad händer med ditt embryo?


Efter att det valda ägget har släppts rör sig det genom äggledaren ner till livmodern. Det är redo att skapa liv. Och om du har oskyddat sex nu, kommer upp till 300 miljoner spermier att ge sig ut på en simtur från slidan, genom livmoderhalsen och in i äggledarna - för att tävla om att få möta ägget. Resan tar cirka 5 till 10 minuter.

Bara några tusen spermier tar sig till området där ägget ligger. Och spermien som först tränger in i äggcellen är den som befruktar ägget. Efter det kan inga andra spermier tränga in i ägget. Du är gravid.

Det är värt att notera att man kan bli gravid om man har samlag några dagar före ägglossningen. Eftersom spermier kan överleva i underlivet och vänta där på ägget i upp till 3 dagar.

Källor: Barnmorska Christina Maltby, 1177