Gravid vecka 5 (4+0–4+6)

Det är i vecka 5 som många upptäcker att de är gravida. Mensen uteblir – och illamående och ömma bröst kan bli mer uttalade. I livmodern bildas moderkakan.

Gravid vecka 5 – mage och embryo

GRAVID VECKA 5 | Vid den här tiden är äggen fortfarande mindre än en prick

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 5, har du varit gravid i 4 hela veckor + 0 dagar till 4 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 4+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 4+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 5 graviditetsveckan.

Gravid vecka 5: Vad händer med dig?


Vid det här laget går det nog upp för dig att något inte är som det brukar. Du borde nog ha fått mens. Men den kommer inte!

Många rusar därför ut och köper ett graviditetstest. Det är de stigande värdena av graviditetshormonet hCG som ger upphov till ett sådant test. Och du har nått en ganska bra nivå av hCG vid det här laget. Men du får ett ännu säkrare svar om du väntar med testet tills det har gått ytterligare en vecka efter förväntad mens. Då har koncentrationen av hCG blivit mycket högre, och testet blir därmed säkrare.

Du kan köpa graviditetstest på apoteket och i flera matbutiker. Om testet är positivt ska du kontakta en mödravårdcentral för inskrivning.

Om graviditetstecken som vi beskrev i vecka 3 (som kissnödighet, trötthet, illamående och ömma bröst) ännu inte har dykt upp , då finns det säkert fler av dem som du nu kan bocka av.

Läs också: Varför mår jag illa?

Dessutom känner många människor vid den här tiden att de känner sig ledsna och låga. Det är de hormonella förändringarna som påverkar psyket. Men det finns också de som slipper obehag helt och valsar genom hela första trimestern utan att känna något.

Det finns en ökad risk för missfall under dessa första veckor. Bland alla graviditeter räknar man med att 15-20 % slutar i ett missfall. De allra flesta missfall sker före 12:e graviditetsveckan

Gravid vecka 5: Vad händer med ditt embryo?


Ägget är fortfarande bara en liten prick. Men det är nu som moderkakan och den allra första delen av ryggmärgen bildas. Ena änden av ryggmärgen blir senare hjärnan.

Och under de närmaste dagarna börjar embryot bli mer avlångt och rörformigt, så man kan prata om hur långt det är istället för vad diametern är.

Embryot har nu faciliteter för hud, mage och tarmkanal, lungor, nervsystem, muskler och blodkärl. I den växande moderkakan "badar" det yttre lagret av embryot i moderns blod. På så sätt sker ett utbyte av syre, koldioxid, näringsämnen och avfallsmaterial mellan dig och embryot, vilket är nödvändigt för utveckling och tillväxt.

Källor: Barnmorska Christina Maltby, 1177