Gravid vecka 14 (13+0–13+6)

I vecka 14 har din livmoder vuxit över ditt blygdben och de flesta kvinnor har en fin liten rundning på magen. Samtidigt kan du börja känna av förstoppning.

Gravid vecka 14 – mage och foster

GRAVID VECKA 14 | Din livmoder har nu vuxit över ditt blygdben och du kommer snart att få en liten kula på magen, om du inte redan har en.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 14, har du varit gravid i 13 hela veckor + 0 dagar till 13 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 13+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 13+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 14 graviditetsveckan.

Gravid vecka 14: Vad händer med dig?


Livmodern har nu vuxit ut över blygdbenet och bäckenet, och de flesta har en lätt rundad mage.

Fostret reagerar på dina rörelser. Och om du trycker försiktigt mot livmodern kommer det att röra sig. Men du måste vänta lite längre innan du känner det.

Du kommer förmodligen inte att behöva gå på toaletten lika ofta för att kissa. Faktum är att du kanske sällan besöker "hemlighuset". Detta beror på att den ökade produktionen av graviditetshormonet progesteron vilket gör att maten passerar långsammare genom mag-tarmkanalen. Det är därför många får förstoppning under denna period.

Du kan försöka påskynda matsmältningen genom att dricka extra mycket vatten, vara fysiskt aktiv och äta fiberrikare mat.

Läs också: Hur man tränar under graviditeten

Gravid vecka 14: Vad händer med ditt foster?


Fostret är nu 11 veckor gammalt och huvudet är fortfarande något större än resten av kroppen, men kroppen växer mer än huvudet. Ansiktet börjar få mänskliga former och ögonen, som har varit placerade på sidan av huvudet, flyttas gradvis närmare varandra.

Vid det här laget har fostret börjat producera sina egna hormoner, sköldkörteln och bukspottkörteln är fullt utvecklade och bukspottkörteln producerar insulin.

Det lilla fostret tumlar runt i fostervattnet inne i livmodern. Det sväljer vattnet och kissar ut det igen. Urinproduktionen har kommit igång. Och trots att fostret kissar är fostervattnet helt rent. Urinen är steril och studier av fostervatten visar att produktionen sker dygnet runt, vilket innebär att fostervattnet i genomsnitt byts ut var tredje timme.

Hela skelettet är bildat, men mycket av det består av mjukt brosk. Processen att omvandla brosk till hårdare ben fortsätter ända fram till de första veckorna efter födseln.

Källor: Barnmorska [Christina Maltby], 1177