Gravid vecka 8 (7+0–7+6)

Vid 8 veckors graviditet är ditt embryo nu lika stort som en liten böna. Och risken för missfall har minskat avsevärt. Ta reda på vad mer som händer med dig och ditt embryo här.

Gravid vecka 8 – mage och embryo

GRAVID VECKA 8 | Embryot i din mage är nu lika stort som en torkad böna.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 8, har du varit gravid i 7 hela veckor + 0 dagar till 7 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 7+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 7+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 8 graviditetsveckan.

Gravid vecka 8: Vad händer med dig?


Nu är embryot i din mage lika stort som en böna. Och det lilla livet börjar ta ett fast grepp om livet. Vid den här tiden minskar risken för missfall avsevärt – under de kommande 20 veckorna är den nere på cirka 3 %, och för mammor under 30 år är risken mindre än 2 %. För mammor över 40 år är risken för missfall 5-10 %.

Gravid vecka 8: Vad händer med ditt embryo?


Det lilla embryot växer så det knakar. Du mäter nu dess längd från hjässa till rumpan - detta kallas för “crown rump length” eller hjässa-kokkyxlängd.

Embryot omsluts av fostersäcken, som är fylld med fostervatten. Detta skyddar fostret från yttre tryck och stötar.

Hjärtat är fullt utvecklat med fyra kamrar, hjärtklaffar och skiljeväggar mellan kamrarna. Ett tunt hudlager har bildats på embryot, som i slutet av denna vecka kommer att ha de första pigmentcellerna.

Embryots ansikte håller också på att ta form. Det finns en öppning där munnen kommer att finnas. Där finns de två små hål som senare kommer att bli näsborrar. Och ögonen kan ses som fördjupningar längst ut på sidan av huvudet. Bildandet av hjärnan och ryggmärgen är också i full gång.

Källor: Barnmorska [Christina Maltby], 1177