Gravid vecka 20 (19+0–19+6)

I vecka 20 mäter fostret 21 cm, väger ungefär 250 gram och kräver sitt utrymme. Det sätter press på dina organ och du kommer förmodligen att bli kissnödig allt oftare.

Gravid vecka 20 – mage och foster

GRAVID VECKA 20 | Nu kan du höra fostrets hjärtslag genom ett stetoskop eller med ultraljud hos barnmorskan.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 20, har du varit gravid i 19 hela veckor + 0 dagar till 19 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 19+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 19+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 20 graviditetsveckan.

Gravid vecka 20: Vad händer med dig?


På barnmorskemottagningen kan du nu höra hjärtslagen genom ett stetoskop eller med ultraljud.

Fostret har blivit större och kräver mer utrymme. Ditt inre måste maka ihop sig så att arvtagaren kan sprida ut sig. (Ja, du kan lika gärna vänja dig vid det nu.) Det är mer tryck på dina lungor, mage, tarmar och urinblåsa. Säg hej igen till kissnödigheten, som för många har legat på is sedan början av graviditeten.

Bristen på utrymme kan också påverka din aptit och du kan uppleva att du blir andfådd snabbare. En del gravida kvinnor upplever att det kliar i magen när huden sträcks ut för att ge plats åt den växande livmodern.

De flesta får också bristningar på magen. Du kan försöka motverka detta genom att släta ut huden med en bra fuktkräm eller mandelolja.

Många upplever att deras hud pryds av fler pigmentfläckar än vanligt. Det beror på att graviditetshormonerna ökar melaninproduktionen.

Att sola kan förvärra pigmenteringen. Du kan ha turen att dessa förändringar försvinner några månader efter förlossningen. Men för vissa är de här för att stanna. Så skydda dig med solkräm och en hatt.

Gravid vecka 20: Vad händer med ditt foster?


Fostrets hud är fortfarande tunn och rödaktig med synliga blodkärl. För att skydda den mot fostervattnet är den ömtåliga huden täckt av en talgliknande substans (det medicinska namnet är vernix caseosa).

De lanugohår som fostret har över hela kroppen skyddar också huden och håller talgen på plats. Lanugohåren och talglagret försvinner före födseln, men hos för tidigt födda barn kommer både hår och talg att vara synliga.

Hos det kvinnliga fostret har miljontals primitiva äggceller bildats och lagts i äggstockarna i bukhålan. Och pojkar har utrustats med testiklar, som ligger nära njurarna. De kommer snart att sjunka nedåt - hos de flesta pojkar har de fallit ned i pungen innan födseln.

Källor: Barnmorska Christina Maltby, 1177