Gravid vecka 21 (20+0–20+6)

I vecka 21 är du halvvägs genom din graviditet. Ditt foster kan nu höra röster och ljud – och du kan få problem med saker som halsbränna, ömhet och vätska i kroppen.

Gravid vecka 21 – mage och foster

GRAVID VECKA 21 | Grattis! Du är nu halvvägs genom graviditeten, och de flesta känner små sparkar och rörelser nu.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 21, har du varit gravid i 20 hela veckor + 0 dagar till 20 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 20+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 20+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 21 graviditetsveckan.

Gravid vecka 21: Vad händer med dig?


Grattis! Du är nu halvvägs genom din graviditet.

Din livmoder når hela vägen upp till naveln. Men fostret har fortfarande gott om utrymme att röra sig på och det utnyttjar det. De flesta gravida kvinnor kommer att känna sparkar och stötar från den lilla bråkstaken vid den här tidpunkten, men för vissa kan det vara lite svårt att identifiera vad som är fosterrörelser. Kanske är det bara en bubblande känsla i magen. Men vilka bubblor!

Det är bra att det finns saker att glädjas över. Under den inte alltid så ljuva väntetiden upplever många kvinnor nya obehag. Det kan handla om ömhet i underlivet, yrsel, halsbränna, förstoppning, kramp i vaderna och ansamlad vätska i kroppen med lätt svullna händer och fötter. Ja, det finns mycket som kan kännas jobbigt

Många människor börjar också uppleva rygg- och bäckensmärtor vid den här tiden. Det beror på att du börjar känna av vikten och att tyngdpunkten i din kropp har förskjutits. Därför är det viktigt att bibehålla en god hållning och hålla ryggen stark med dagliga övningar.

Att använda ergonomiskt anpassade möbler på arbetsplatsen, undvika att stå upp för länge åt gången, lyfta rätt och inte bära tunga föremål kan hjälpa. På så sätt undviker du att belasta och vrida bäckenområdet och orsaka ytterligare ryggsmärta.

Gravid vecka 21: Vad händer med ditt foster?


Fostret kan nu höra ljud och röster och sover lika mycket som en nyfödd. Men det finns ingen fastställd dygnsrytm. I själva verket sover fostret mest när du är vaken och aktiv.

Moderkakan fortsätter att ge näring åt fostret, som nu är tillräckligt utvecklat för att absorbera små mängder socker från fostervattnet. Sockret passerar genom matsmältningssystemet och hamnar i tjocktarmen, som töms efter födseln.

Lungorna med sina många fina förgreningar fortsätter att utvecklas och är redo att förse barnets cirkulationssystem med syre direkt efter födseln.

Källor: Barnmorska [Christina Maltby], 1177