Gravidillamående och kräkningar? Så tar du dig igenom perioden

Morgonillamående drabbar 70-80 procent av alla gravida. Kolla här varför du blir illamående, när och hur länge – och få råd till hur du både förebygger och lindrar illamåendet.

Gravid kvinna med illamående framför en toalett

ILLAMÅENDE OCH GRAVIDITET | Är detta du varje morgon? Det kanske är en liten tröst, men du är inte ensam. Så mycket som 70-80 procent. av alla gravida kvinnor drabbas. Lyckligtvis avtar det runt den 20:e graviditetsveckan – för de flesta.

© gettyimages

Morgonstund har guld i mund. Men det gäller ju inte för dig som är gravid. Ungefär var tredje gravid kvinna drabbas av graviditetsillamående (eller morgonillamående, som det också kallas) – och många kräks också på morgonen.

Graviditetsillamående kan vara både obehagligt, besvärligt och utmattande. Den goda nyheten är dock att det slutar igen. Om det inte avtar efter veckan 20, vilket det gör för de flesta, så beklagar vi. Då kommer det att upphöra när du har fött.

Läs mer om att vara gravid och ha morgonillamående här

1 Varför blir man illamående när man är gravid?


Det är varken härligt eller romantiskt. Men illamående och kräkningar är en vanlig del av att vara gravid. 70-80% av alla gravida upplever illamående i högre eller lägre grad. Och hos upp till hälften av alla räcker de inte med illamående – de kräks också.

Det finns olika grader av graviditetsillamående. Många är värst drabbade på morgonen – därav namnet morgonillamående. Men du kan bli illamående på andra tidpunkter av dygnet också.

Hos ½-2 procent av alla gravida är illamåendet och kräkningarna så kraftiga att de blir uttorkade och går ner i vikt. Det kallas svårt graviditetsillamående eller hyperemesis gravidarum. Och det kan få de nio månaderna att kännas väldigt mycket längre. Men tillståndet skadar inte barnet i magen. Som tur är.

Varför så många gravida drabbas av illamående och kräkningar, är forskarna inte helt säkra på. Men det är troligt att det beror på produktionen av graviditetshormonet hCG, som kroppen reagerar på.

Illamående och kräkningar är en normal del av att vara gravid, och faktiskt upplever 70-80% av alla gravida illamående i högre eller lägre grad.

2 När blir man oftast illamående som gravid?


Illamåendet börjar vanligtvis omkring graviditetsvecka 6 och går ofta över igen innan vecka 20.

3 Hur kan man förebygga illamående och kräkningar?


För de flesta gravida är det inte möjligt att helt undvika en viss grad av illamående. Men om du följer dessa råd kan du kanske minimera de irriterande besvären.

  • Se till att få ordentligt med sömn och vila. Du behöver mycket mer än när du inte är gravid.
  • Kom ut och ta en promenad i den friska luften – varje dag.
  • Stress kan förvärra illamåendet, så försök att få din vardag så lugn du kan. Sök och ta emot den hjälp du behöver.
  • Gravida rekommenderas ett dagligt järntillskott. Men det kan förvärra illamåendet. Är du svårt drabbad så prata med din barnmorska om ifall du kan vänta med järntillskottet.

Läs också: Varför mår jag illa?

Använd inte ingefära mot illamående

Ingefära kan till en viss grad dämpa illamåendet, men studier har visat att höga doser av ingefära kan medföra fosterskador hos möss. Enligt Livsmedelsverket går det bra att äta ingefära i normala mängder, det vill säga i de mängder som anges i recept för att krydda maträtter och bakverk. Doser som är mycket högre än normal livsmedelsanvändning bör undvikas när man är gravid, eftersom ingefära kan bidra till en ökad sammandragning av livmodermuskulaturen.

4 Vad hjälper mot illamående när man är gravid?


När illamående och kräkningar dyker upp finns det saker du kan minimera besvären. Det är viktigt att poängtera att man inte kan förvänta sig att gravidillamåendet försvinner helt. Men man kan göra saker för att göra väntetiden mer uthärdlig. Få barnmorskans 6 bästa råd här.

6 råd som lindrar illamåendet när man är gravid

Ät och drick ofta

Även om mat kanske är det sista du vill ha när illamåendet dyker upp, så ät ändå. Mat och dryck är den bästa behandlingen. Håll dig inte till tre huvudmåltider. Ät små måltider ofta – helst varannan timme – och drick 2 liter vatten om dagen. Om du lider av morgonillamående, ha russin, kex, banan eller torkad frukt redo på nattduksbordet så att du kan äta innan du går upp.

Surt kan hjälpa

Ett konstant illamående kan lindras med något kallt, fräscht och syrligt som t ex sura godisar, grapetonic, citronläsk eller bara kolsyrat vatten. För vissa kan det vara lättare att äta kall mat istället för en varm rätt. Undvik stark och kryddat mat som många tycker triggar besvären.

Akupressur mot illamående

Många har nytta av akupressur. Man kan kalla det akupunktur utan nålar. Det innebär att man trycker på vissa ställen på kroppen för att förbättra olika tillstånd. Vid illamående kan du testa att trycka på undersidan av handleden. Du kan köpa armband som ständigt skapar detta tryck och därmed lindrar graviditetsillamåendet. Det kan köpas från bl a apoteket.

B6 vitamin

Vitaminet B6 har visat sig kunna lindra illamående hos gravida, och det går bra att använda under graviditeten. Studier bekräftar att vitaminet fungerar mot illamående hos gravida medan det inte är lika effektivt för att hindra kräkningar.

Akupunktur mot illamående

Du kan också prova akupunktur för att behandla graviditetsillamående. Vissa upplever kortvarig trötthet och yrsel direkt efter behandlingen. Det är därför en bra idé att ta en tupplur. Och se även till att dricka mycket vatten, det motverkar huvudvärken som kan uppstå efter en akupunkturbehandling.

Hjälp av läkare

Om illamående och kräkningar blir allvarliga, och de kan leda till en viktminskning på cirka 5 procent eller mer måste du kontakta din läkare, som sedan bedömer om du behöver ytterligare medicinsk behandling. I svåra fall kan det vara nödvändigt att läggas in på sjukhus så att du kan få intravenös vätska för att undvika uttorkning.

5 Får man äta medicin när man är gravid?


I svåra fall av graviditetsillamående kan det vara nödvändigt att bli behandlad med medicin som lindrar illamående. Men medicineringen ska alltid göras i samråd med läkare.

Källa: Mette Holm, barnmorska