Gravidillamående och kräkningar? Så tar du dig igenom perioden
Morgonillamående drabbar 70-80 procent av alla gravida. Kolla här varför du blir illamående, när och hur länge – och få råd till hur du både förebygger och lindrar illamåendet.
Morgonillamående drabbar 70-80 procent av alla gravida. Kolla här varför du blir illamående, när och hur länge – och få råd till hur du både förebygger och lindrar illamåendet.
Morgonstund har guld i mund. Men det gäller ju inte för dig som är gravid. Ungefär var tredje gravid kvinna drabbas av graviditetsillamående (eller morgonillamående, som det också kallas) – och många kräks också på morgonen.
Graviditetsillamående kan vara både obehagligt, besvärligt och utmattande. Den goda nyheten är dock att det slutar igen. Om det inte avtar efter veckan 20, vilket det gör för de flesta, så beklagar vi. Då kommer det att upphöra när du har fött.
Det är varken härligt eller romantiskt. Men illamående och kräkningar är en vanlig del av att vara gravid. 70-80% av alla gravida upplever illamående i högre eller lägre grad. Och hos upp till hälften av alla räcker de inte med illamående – de kräks också.
Det finns olika grader av graviditetsillamående. Många är värst drabbade på morgonen – därav namnet morgonillamående. Men du kan bli illamående på andra tidpunkter av dygnet också.
Hos ½-2 procent av alla gravida är illamåendet och kräkningarna så kraftiga att de blir uttorkade och går ner i vikt. Det kallas svårt graviditetsillamående eller hyperemesis gravidarum. Och det kan få de nio månaderna att kännas väldigt mycket längre. Men tillståndet skadar inte barnet i magen. Som tur är.
Varför så många gravida drabbas av illamående och kräkningar, är forskarna inte helt säkra på. Men det är troligt att det beror på produktionen av graviditetshormonet hCG, som kroppen reagerar på.
Illamående och kräkningar är en normal del av att vara gravid, och faktiskt upplever 70-80% av alla gravida illamående i högre eller lägre grad.
Illamåendet börjar vanligtvis omkring graviditetsvecka 6 och går ofta över igen innan vecka 20.
För de flesta gravida är det inte möjligt att helt undvika en viss grad av illamående. Men om du följer dessa råd kan du kanske minimera de irriterande besvären.
Läs också: Varför mår jag illa?
När illamående och kräkningar dyker upp finns det saker du kan minimera besvären. Det är viktigt att poängtera att man inte kan förvänta sig att gravidillamåendet försvinner helt. Men man kan göra saker för att göra väntetiden mer uthärdlig. Få barnmorskans 6 bästa råd här.
I svåra fall av graviditetsillamående kan det vara nödvändigt att bli behandlad med medicin som lindrar illamående. Men medicineringen ska alltid göras i samråd med läkare.
Källa: Mette Holm, barnmorska