Gravid vecka 40 (39+0–39+6)

Både din kropp och fostrets är redo för förlossningen. Fostret använder väntetiden till att gå upp lite mer i vikt. Se vad som mer händer i vecka 40.

Gravid vecka 40 – mage och foster

GRAVID VECKA 40 | Du måste förbereda dig på att ditt barn inte kommer att se ut som det vi normalt förknippar med en mjuk och gosig bebis precis efter förlossningen.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 40, har du varit gravid i 39 hela veckor + 0 dagar till 39 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 39+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 39+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 40 graviditetsveckan.

Gravid vecka 40: Vad händer med dig?


Dagarna efter förlossningen kommer din kropp att genomgå ytterligare en rad förändringar. Du kommer snabbt att tappa mycket av den vikt du gick upp under graviditeten.

Mycket av det som får pilen på vågen att svänga uppåt är fostervatten, ökad blodvolym och vätskeansamlingar i kroppen Om du t.ex. har gått upp 12 kilo under graviditeten kommer ca 3,5 kilo från själva fostret och ca 3,5 kilo kommer från fostervatten, en ökning av bröstens, livmoderns och moderkakans storlek.

Dessutom tillkommer ca 2-4 kilo ökad blodvolym och vätska i kroppen. De återstående cirka 1-4 kilona är en ökning av fettavlagringar.

Dessa kilon kommer att stanna hos dig ännu ett tag så att din kropp har bränsle för att klara av den stora mjölkproduktionen.

Gravid vecka 40: Vad händer med ditt foster?


Så länge barnet befinner sig i livmodern kallas det foster. När det föds blir det en bebis. Men direkt efter födseln ser de flesta bebisar inte ut som det vi normalt förknippar med en mjuk och gosig bebis.

Visst, det är ett underverk i dina ögon. Men det nyfödda barnet kommer att präglas av de påfrestningar som födseln innebär. Huvudet kan ha en konstig långsträckt form - det återgår till sin naturliga form några dagar efter födseln. Barnet kommer sannolikt att vara täckt av blod och talg. Huden kan ha torra fläckar, utslag eller vara missfärgad.

Allt är som det ska vara, och det finns många variationer i spädbarns tillstånd under de första timmarna i den verkliga världen.

Luta dig bara tillbaka och observera din lilla varelse och lägg märke till allt de redan kan göra - blinka, blunda, vrida på huvudet, greppa och reagera på ljud, ljus och beröring.

Källor: Barnmorska, 1177