Gravid vecka 18 (17+0–17+6)

Fostrets ögon utvecklas mycket under denna tid, och i vecka 18 kan det skilja ljus från mörker. Ta reda på mer om vad som händer med dig och ditt foster här.

Gravid vecka 18 – mage och foster

GRAVID VECKA 18 | Fostret har nu fingeravtryck som bildar små mönster på fingrar och tår.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 18, har du varit gravid i 17 hela veckor + 0 dagar till 17 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 17+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 17+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 18 graviditetsveckan.

Gravid vecka 18: Vad händer med dig?


Även om du bär på ett nytt litet liv och några extra kilon är det viktigt att inte hoppa över motionen. Gravida kvinnor som motionerar upplever i allmänhet graviditet och förlossning som mindre komplicerade än de som inte gör det.

Se till att du får i dig minst de rekommenderade 30 minuterna med måttlig intensitet varje dag. Men tänk alltid på att du ska känna dig bekväm när du tränar. Det ska inte göra ont. Ta de pauser som din kropp behöver.
Läs också: Så här kan du träna när du är gravid

Undvik också kontaktsporter som kampsport, handboll, fotboll och basket där det finns risk för stötar och fall. Ridning och skidåkning bör också skjutas upp tills efter att barnet är fött.

Testa I FORMs träningsprogram med övningar speciellt utvalda för gravida:

Gravid vecka 18: Vad händer med ditt foster?


Fostrets snabba tillväxt fortsätter. Längden uppskattas nu från topp till tå. Fingeravtrycken bildas som små mönster på fingrar och tår. Även fostrets ögon utvecklas mycket under den här tiden.

Det kan nu skilja mellan ljus och mörker. Om du håller en tänd ficklampa mot din mage kommer fostret faktiskt att kunna se den. Det beror på att synnerven har fått kontakt med näthinnan.

Håret fortsätter att växa på huvudet, och ögonbryn och ögonfransar bildas.

Källor: Barnmorska [Christina Maltby], 1177