Gravid vecka 15 (14+0–14+6)
I vecka 15 har fostrets könsorgan tagit form och könet kan snart fastställas. Din behå har blivit för liten och fostret övar sig på att suga och svälja.
I vecka 15 har fostrets könsorgan tagit form och könet kan snart fastställas. Din behå har blivit för liten och fostret övar sig på att suga och svälja.
När du är gravid i vecka 15, har du varit gravid i 14 hela veckor + 0 dagar till 14 hela veckor + 6 dagar.
Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 14+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 14+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 15 graviditetsveckan.
Dina bröst genomgår en förvandling från kroppsliga attribut till effektiva mjölkproducenter. Den höga halten av hormonet östrogen gör att brösten blir större, och det gör också att körtelgångarna i brösten växer och förgrenar sig så att mjölkproduktionen kan börja. Hormonet progesteron hjälper till att utvidga körtelvävnaden.
Du kommer snart att inse att dina behåar inte passar dig längre. Du kommer också att märka att området runt bröstvårtorna blir större och mörkare. Dessutom blir blodkärlen på brösten mer synliga.
De yttre könsorganen har nu tagit mer form och det kommer snart att vara möjligt att se fostrets kön på en ultraljudsundersökning.
Huvudet är inte längre lika stort i förhållande till resten av kroppen och har börjat finna stöd i nacke och hals. Öronen flyttas från nacken till sidan av huvudet, så att de nästan är på plats nu.
Vid vecka 14 är matstrupen, luftstrupen och struphuvudet fullt utvecklade, och spottkörtlarna har börjat utsöndra saliv. Och de viktiga sugmusklerna växer i fostrets kinder. Både sug- och sväljrörelserna övas flitigt så att barnet är redo att suga direkt efter födseln.
En tunn, genomskinlig hud håller på att utvecklas. Håret på huvudet växer. Fostret får också ett tunt lager av fina hårstrån över hela kroppen. Detta kallas lanugo och täcker huden fram till strax före födseln. Syftet med de fina håren är att skydda den ömtåliga fosterhuden från skador och att hjälpa barnet att hålla värmen.
Källor: Barnmorska [Christina Maltby], 1177